Asia uegnet for jenter

Jenter på tur utenfor allfarvei – utsetter de seg for livsfare, eller får de det beste fra to verdener? Vi spurte reiseekspertene.

Reiseekspertene er uenige om hvor det er farlig og ubehaglig å reise, men er enige om at med gode forberedelser vil jenter som reiser alene kunne ferdes trygt.

Europeiske Reiseforsikring mener at særlig enkelte områder i Asia kan være risikofylt.

- Vi fraråder unge jenter å reise alene til India, Vietnam, Malaysia og til øyene utenfor Thailand. Det er ikke så mange voldtekter, men ran og overfall forekommer ofte, sier Emma Elisabeth Vennesland, informasjonssjef i Europeiske Reiseforsikring til DinSide.

Dop i drinkene

MALAYSIA: Forsikringsselskapet Europeiske har Malaysia på sin vær-varsom-liste for jenter.
MALAYSIA: Forsikringsselskapet Europeiske har Malaysia på sin vær-varsom-liste for jenter. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Europeiske Reiseforsikring har regionale skadekontorer plassert over hele verden, og har daglige besøk av nordmenn på reise. Ifølge Vennesland mener Europeiske Reiseforsikrings Eurosenter i Bangkok at det er uforsvarlig av jenter ned i 18-19 år å reise alene.

- Så unge jenter fremstår som veldig alene. Triksene i disse sørøst-asiatiske landene er utspekulerte, og unge jenter som ikke har reist mye har ikke erfaring nok til å håndtere triksene. Vi har sett at jenter som drar med busser utenfor allfarvei blir tilbudt drikkevann med dop, for så å våkne opp uten eiendeler.

Vennesland sier likevel at de mest kjente turistområdene i Asia, slik som for eksempel Phuket, er trygge.

Partystedene

Informasjonssjefen i Europeiske trekker også frem Goa, Madras og Radjistan som særlig utrygge for jenter som reiser alene.

- Også i Nepal og Filippinene har vi sett voldtekter, men her har gjerningsmennene vært andre reisende. Slike turistvoldtekter har forekommet på de mer primitive overnattingssteder.

Goa i nordvestlige India er kjent for sine raveparties, såkalte full moon parties.

Ifølge Vennesland er det slett ikke så farlig å reise til Latin-Amerika.

- Kulturen er ikke så aggressiv. Flørten inngår i dagliglivet, og menn tar en avvisning. Politisk uro gjør imidlertid Peru og Equador utrygge.

Vennesland sier videre at Europeiske Forsikring ikke har stor erfaring med at jenter reiser alene til Latin-Amerika.

- Vi ser at jenter reiser sammen i små grupper. Disse er ofte flinke til å passe på seg selv, og har ikke vært like utsatt som gutter som har reist dit.

Til sist oppfordrer hun folk til ikke å kle seg utfordrende:

- Bruk t-skjorter, ikke for kort shorts, BH og sunn fornuft. Og drikk deg for all del ikke full, oppfordrer hun.

Hun sier videre at dersom du blir forfulgt skal du ikke late som ingenting, men heller demonstrere med øynene at du vet at du blir forfulgt.

Helgfylla er verst

- Norge, Sverige og til dels Island er absolutt de mest risikofylte områdene en kan reise til som kvinnelig turist, sier Jens A. Risnæs, kjent fra NRKs reiseprogram Ut i verden. Han titulerer seg selv som Norges eneste reiserådgiver. Risnæs mener at helgefylla er grunnen til at Skandinavia er særlig farlig.

- Den særnorske helgefylla gjør folk aggressive; Det er her du blir banket opp, slått ned og voldtatt, sier Risnæs.

Macholand

NRKs reiserådgiver mener at ingen steder er spesielt farlige, men at enkelte områder kan oppleves som plagsomme for kvinner som velger å reise alene.

- Jo lenger du kommer unna den kjølige protestantismen, dess vanskeligere kan det være.

Sør-Italia og sør-Spania kan, ifølge Risnæs, være særlig ubehagelig. Han mener også at flere av de muslimske landene kan oppleves som vanskelige.

- Er du aktpågivende og godt forberedt, vil du oppleve at du har det pokker så godt. Kle deg som en sekk helt ned til sandalene. Det verste en gjør er å kle seg utfordrende.

Han mener at enkelte ganger kan turistenes påkledning oppfattes som mer utfordrende enn destinasjonens egne prostituerte, og det kan føre til vansker.

Charterhelvete

Risnæs mener at charterdestinasjonene i muslimske land kombinerer det verste fra to kulturer; Konservativ islam og turistindustri.

- Men å reise til for eksempel Marokko og Egypt som lenge har hatt en stor turistindustri, er like plagsomt for gutta.

Han mener videre at kvinner er særlig privilegerte:

- Kvinner som reiser alene får oppleve en kvinneverden som er lukket for menn, og er de aktpågivende, åpner også mannsverdenen seg for dem.

Frem fra potetdampen

Den kjente billedkunsteren Liv Reidun Brakstad (57) har reist alene over hele verden. Erfaringene hennes er gode:

- De beste opplevelsene mine har jeg hatt alene på reiser. Jeg tror kvinner reiser tryggere enn menn – det er ikke så mange som vil ta oss - om vi ikke absolutt må vise piercingen i navlen hele tida eller bade toppløs i kulturer hvor dette ikke hører hjemme. Dette har også med respekt for andre mennesker og finfølelse å gjøre.

- Kvinner bør slutte å gjemme seg bak potetgrytene. Særlig voksne kvinner er redde for å reise alene. De som er så redde for å klare seg selv burde sendes ut på tur alene en gang i året, sier Brakstad.

Hun mener, som Risnæs, at det finnes ingen steder som er farlige for kvinner som reiser alene, og at de stedene som måtte være utrygge, er det for alle. Les Brakstads reisetips i denne artikkelen.

Utenriksdepartementet

Inger Brusell, byråsjef for utenriksdepartementets konsulatseksjon, opplyser om at Utenriksdepartementet ikke sender ikke ut advarsler til turister, og at UD heller ikke skiller mellom kjønn.

- Kun når det er fare for en krigssituasjon, vil vi gå ut med advarsler.

Rough Guides derimot, har laget en fornøyelig oversikt over hvordan reiseforholdene for reisende kvinner er en rekke steder i verden. Sjekk Rough Guides databaser her.

I denne artikkelen forteller vi deg hvor i verden det er farligst å reise.

Ut på tur?

Lyst på et avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.