Foto: Wikipedia
Foto: WikipediaVis mer

Århundrets lengste solformørkelse skjer i år

Interessert i astronomi? Dette blir din drømmedag.

22. juli 2009 er en svært viktig dag for alle som er interesserte i astronomi. Det er dagen da det 21. århundrets lengeste solformørkelse vil inntreffe.

- Dette er en kjempebegivenhet, og en av de mest spektakulære himmelbegivenhetene i år, om ikke i dette århundret, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard til DinSide.

Nesten syv minutter lang

I hele 6 minutter og 39 sekunder vil solen være totalt dekket av månen. Det vil ikke være før i 13. juni 2132 at verden vil få oppleve en lengre total solformørkelse.

For å oppleve den maksimale lengden av solformørkelsen, må du befinne deg et eller annet sted ute i Stillehavet, et stykke sør-øst for Japan.

Solformørkelsen vil også synes mange andre steder i Sørøst-Asia og Asia. For eksempel vil alle som befinner seg i Nord-India, det østlige Nepal, nord i Bangladesh, Bhutan, helt nord i Myanmar, i det sentrale Kina og i Stillehavet, inkludert de japanske Ryukyuøyene, Marshalløyene og Kiribati oppleve den.

Her ser du hvor solformørkelsen vil synes. Foto: Fred Espanak NASA
Her ser du hvor solformørkelsen vil synes. Foto: Fred Espanak NASA Vis mer


Fellestur til Kina

Røed Ødegaard skal selvsagt reise avgårde for å oppleve solformørkelsen. Han reiser sammen med en stor gruppe nordmenn til Hangzhou i Kina, et stykke sørvest for Shanghai, der solformørkelsen vil vare i rundt seks minutter.

- Dette blir en kjempetur. Det er allerede rundt 100 påmeldte, men fortsatt noen plasser igjen, sier Røed Ødegaard.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Turen arrangeres av Escape Travel, som gir reisende to valg - enten en nidagers tur 18.-26. juli, eller en 15-dagerstur 11.-25. juli. I tillegg til solformørkelsen, vil deltakerne få oppleve Kina. Den korteste turen er innom Shanghai og kanalbyen Suzhou, mens den lange også tar med seg Den kinesiske mur og Beijing. Pris for nidagersturen er 17.890 kr per person i dobbeltrom. 15-dagersturen koster fra 28.870 kr per person i dobbeltrom. Du kan bo i enkeltrom mot et pristillegg. Les mer om turene her.

- Hva skjer dersom det er overskyet den 22. juli?

- Vi vil følge med på satelitter som viser hvor det er minst skyer, og vil dra der hvor det er best mulighet for å se solformørkelsen, sier Røed Ødegaard.

- Dette blir årets reise, eller?

- Ja, det er helt klart, i hvert fall for min del!

Les mer om solformørkelsen på www.astronomi.no, eller hos NASA.