Årets svenskevits - svensk underverk på bånn

Svenskene har kåret sine syv underverk. På lista står et skip som gikk til bunns på jomfruturen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var selvsagt kåringen av de syv nye underverkene 7. juli som satte i gang all listemakingen over nasjonale underverk både i Norge, Sverige, og sikkert andre land også.

Den svenske avisen Aftonbladet hold en avstemming blant sine lesere, og resultatet ble presentert som listen over Sveriges syv underverk.

Fint var det, men flyte gjorde det ikke. Foto: Vasamuseet
Fint var det, men flyte gjorde det ikke. Foto: Vasamuseet Vis mer


Her ser du dem:

1. Gøta kanal

2. Ringmuren i Visby

3. Vasaskipet

4. Ishotellet i Jukkasjärvi

5. Turning Torso i Malmø

6. Øresundsbroen

7. Globen

Det ble en del diskusjoner blant våre lesere da vi kåret de norske underverkene for et par uker siden. For har vi egentlig syv byggverk som er staselige nok til å fortjene å havne på en liste?

Rett til bunns

Da må vi ærlig talt stille noen spørsmål ved den svenske listen. Var det ikke slik at Vasaskipet sank like etter at det var sjøsatt, fordi det rett og slett ikke var sjødyktig? Kan det virkelig regnes som et menneskeskapt underverk da? Vi synes ikke det.

Ishotell i Sahara

Et annet "underverk" vi stiller spørsmål spørsmål ved, er ishotellet i Jukkasjärvi. Hadde det vært bygget i Sahara, ja, DET hadde vært imponerende. Men det er bygget i Nord-Sverige, i Lappland, på vidda, der det er et tosifret antall minusgrader hele vinteren. Dessuten minnet en observant leser oss på at de bygger ishotell i Alta hver vinter. Vår norske variant heter Alta Igloo Hotell, og er 2.000 kvadratmeter stort. Vi har faktisk skrevet om det tidligere, i artikkelen Norges kaldeste hotell. Men uansett om ishotellet ligger i Sverige eller Norge eller et annet styed, er ishotell coole (beklager) saker, og det er definitivt en opplevelse å overnatte i et.

Vi skal imidlertid ikke slakte svenskelisten helt. Göta kanal er definitift et flott byggverk. Det samme er Øresundsbroen, som er 7,85 kilometer lang, og vel verdt en plass på listen. Det samme er vel Turning Torso, som er Europas nest høyeste boligbygg. Ringmuren i Visby, som ble bygget på 1200-tallet, krevde unektelig mye svette og blodslit, og datidens beste ingeniører. Dessuten er vi også imponert over Globen som er Stockholms storstue.

Men likevel, Vasaskipet? Nei, dette må være en svenskevits.

Se listen over de norske underverkene:
  1. Her er underverkene


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!