Årets beste fester

PARTY: Champagne, musikk, masse party. Sydney, Copacabana, Rekjavik og Sevilla. Her er kalenderen for deg som vil ha det moro i det nye året.Se festene for slutten av 2006

Teater, musikk, dans, kunst på Sydney Festival 2006.

Foto: Sydneyfestival.org.au Foto: Sydneyfestival.org.au Vis mer

Årets beste fester

  1. Fester fra juli til desember


Januar

En dannet start på året? Sydney Festival feires for 30 gang i år. Festivalen feirer musikken, kunsten, teateret, dansen og byen. I år er Elvis Costello festivalmusiker, de andre artistene som kommer er like internasjonale som Sydney selv. Fra Portugal kommer fadosangerinnen Mariza, Jo Strømgren Kompani fra Norge, Thekhov-teateret fra Russland og The Andersen Project, som fortsetter H.C. Andersen-feiringen fra i fjor. Festivalen starter 7. januar og varer frem til den 26. januar.

Les mer:
DinSides Australia-arkiver
Sydney Festival

Februar

Colombianerne legger ned mange arbeidsdager i kostymene til karnevalet. Her fra Batalla de flores-paraden under karnevalet i Barranquilla i fjor.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst Vis mer


Karnevalene som herjer de katolske landene er kanskje de største og beste festene. Både i Spania, Italia, Portugal, Karibia og i Sør-Amerika feires karnevalene med høyt støynivå og endeløs festivitas. Karnevalene følger den religiøse kalenderen; vanligvis starter karnevalene fredag før askeonsdag og avsluttes denne dagen, men mange varer ut uken. De store karnevalene i Rio de Janeiro og Bahia er kanskje de mest berømte, men ta turen innom karnevalet i Barranquilla, Colombia som ble satt på den prestisjefylte vernelista til UNESCO, Masterpiece of the Oral and Intangible Heritage of Humanity for snart tre år siden. Og merk deg: Barranquilla-karnevalet er ikke for partypingler: Forberedelsene til 2006-karnevalet startet allerede i august da karnevaldronninga María Isabel Dávila Clavijo ble valgt, og det offisielle programmet varer fra 21. januar og varer fram til 28. februar.

Les mer:
BILDESPESIAL: Cocoloco karneval
BILDESPESIAL: Karnevalsfeber i Barcelona
Carnaval de Barranquilla

Mars

Påskefest på Finnmarksvidda i mars.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst Vis mer


Eksotisk og friskt – Påskefestivalen i Kautokeino starter 21. mars og avrundes 25. mars. På programmet står det joikekonserter, skutercross, verdensmesterskap i reinkappkjøring og ikke minst samisk Melodi Grand Prix. Også kjente grupper som Gåte og Tungtvann vil opptre på vidda. Men det kanskje mest spektakulære arrangementet på programmet er den samiske filmfestivalen som i år er flyttet frem til april. I perioden 10. - 17. april vil det vises film på drive in-kino for snøscootere. Med disse fantastiske rammene later det til at den stjernespekkede filmfestivalen i Cannes simpelthen kan gå hjem å vogge hva fasiliteter angår.

Tradisjonelt er de samiske bygdene fulle av folk i påsken, og mange brylluper, barndåper og konfirmasjoner blir arrangert i denne perioden.

Ekstern lenke:
Saami Easterfestival

April

Rumba på Feria de abril i Sevilla og Barcelona.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst Vis mer


Feria de Abril er kanskje verdens mest elegante fest; her bærer kvinnene sine vakreste flamencokjoler og broderte sjal, mens mennene er stramme i sine trajes cortos. Det er flotte rytterparader om dagen, og om kvelden er det sang og selvfølgelig flamenco i provisoriske telt. Tyrefektingssesongen på Plaza de Mestranza starter tradisjonelt med Feria de Abril. Hele 400 aktiviteter finnes allerede på feria-programmet. Feria de abril har blitt feiret siden 1846, så i 2006 er det 150 års-jubileum. I år er den ukelange fiestaen lagt til 25. - 30. april.

Feria de Abril feires også av den store andalusiske kolonien i Barcelona i slutten av april.

Les mer:
Dødelig drama i kveldssola
Hemmelige gullgruver i Sevilla
BILDESPESIAL: Stekhett i Sevilla
Fiesta med forviklinger
Flamenco i blodet

Full fest for barna på 17. mai. Vis mer


Mai

17. mai er det pølser, vafler, Solo, iskrem, potetløp og barnetog som gjelder, alle de steder hvor det er nordmenn. Sjømannskirken opplyser at hver og en av kirkens utenlandsstasjoner markerer nasjonaldagen med fest, gudstjeneste og aktiviteter. Hver av de enkelte kirkene følger sine egne tradisjoner.

Eksterne lenker:
Den norske ambassaden i Stockholm
Den norske ambassaden i USA
Den norske ambassaden i Spania
Den norske ambassaden i København
Sjømannskirken

Juni

Foto: Inga Holst Vis mer


Juni er den store Gay Pride-måneden. Da samler homofile og lesbiske troppene og smeller gjennom gatene i en rekke store byer verden over. Oslo, London, Rekjavik, Roma, Pittsburg, Paris og Orlando er noen av byene som feirer sine skjeve søstre og brødre. Oslo vil kjøre sin egen Skeive filmer-festival, i år som i tidligere år.

Ekstern lenke:
Skeive filmer 2006
DINSIDES BILDESPESIAL: Ellevilt gayalt

  • >>Festene for resten av året

  • Forsidefoto: David Westing/Getty Images/All Over Press