Foto: Jason Minshull
Foto: Jason MinshullVis mer

Åpner Tsjernobyl for turister

Atomreaktoren som sprengte i 1986 skal bli offisiell turistattraksjon.

Å dra for å se den ødelagte atomreaktoren i Tsjernobyl er kanskje ikke det som står øverst på listen over ting du vil gjøre i sommerferien. Men tro det eller ei, det finnes et marked for slik "katastrofeturisme".

24 år etter ulykken har ukrainske myndigheter bestemt at Tsjernobyl skal åpnes for turisme, skriver Guardian.co.uk.

Allerede neste år vil nysgjerrige turister kunne bli med på guidede turer inn på kjernekraftverkets område. Området er avstengt i en radius på 30 km fra selve kjernekraftverket. Det er fordi den radioaktive forurensingen er svært stor.

Ukrainske myndigheter sier de har lagt opp en rute som dekker de viktigste stedene, men som unngår de farligste og mest forurensede. Likevel, turen tar deltakerne med til reaktor 4, som var den som sprengte.

Tsjernobyl-ferie

Er en tur til Tsjernobyl noe for deg? (Avsluttet)
Ja, kjempespennende!(59%)
Jeg ser heller på en dokumentar om stedet, takk(22%)
Hvis det ikke var helseskadelig, hadde jeg dratt(19%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det finnes allerede private selskaper som arrangerer turer til Tsjernobyl, men disse er faktisk ulovlige, og ukrainske myndigheter sier at sikkerheten til deltakerne ikke er garantert.

De guidede turene tar turistene med til byen Pripyat, som ble en spøkelsesby på bare noen dager, ettersom de 50.000 innbyggerne flyktet fra katastrofen.

I dag er det 2.500 ansatte som jobber ved anlegget og passer på det. Innen 2015 vil sakrofagen som beskytter reaktor 4 byttes ut til en ny og tryggere, da betongkonstruksjonen som er der nå sprekker opp og lekker radioaktive stråler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tsjernobylulykken tok livet av et ukjent antall mennesker. Det finnes ingen oversikt over hvor mange som døde etter å ha blitt utsatt for de radioaktive strålene. Selv i dag sees resultatene i form av høye krefttall og at et unormalt stort antall barn blir født deformerte eller skadede. Les mer om ulykken hos Store Norske Leksikon.

Se en video fra Tsjernobyl under: