Foto: Wikipedia Commons
Foto: Wikipedia CommonsVis mer

Åpner for fingeravtrykk i passet

Regjeringen vil at nye pass skal inneholde fingeravtrykk av to av fingrene dine.

Forslaget kommer fordi regjeringen mener biometrisk informasjon i form av fingeravtrykk vil gjøre grensekontrollen mer effektiv.

- Dette vil gi en raskere kontroll for den som reiser, i tillegg til økt sikkerhet ved grensekontrollene, sier justisminister Knut Storberget i en pressemelding.

Ifølge Justis- og politidepartementet vil lagringen av to fingeravtrykk i norske pass kunne hindre at et ekte pass blir misbrukt av en annen enn den passet er utsted til.

Forslaget fremmes på bakgrunn av en EU-forordningen fra 2004 om bruk av biometri i EU/Schengen-borgeres pass, med krav til medlemslandene om lagring av fingeravtrykk i pass og reisedokumenter.

Dersom forslaget blir vedtatt, betyr det at neste gang du skal ha et pass, vil du måtte avgi fingeravtrykk av to av fingrene dine. Disse avtrykkene vil lagres i passet ditt, slik at passkontrollører kan sjekke opp fingeravtrykkene dine mot de som er lagret i passet.

Planen er å få dette gjennom slik at nye pass med fingeravtrykk lagret vil komme fra januar 2010. Det vil ikke koste mer å få et slikt pass, og det er ikke nødvendig å skifte pass for dem som allerede har pass som fortsatt er gyldige.

Les mer om forslaget her.