Anne Franks tre hugges

Anne Franks favorittre skal hugges. Kastanjetreet står utenfor leiligheten i Amsterdam, der hun gjemte seg under krigen.

Dette treet var Anne Franks store trøst de to årene hun levde i gjemsel i Amsterdam. Foto: Anne Frank Boom
Dette treet var Anne Franks store trøst de to årene hun levde i gjemsel i Amsterdam. Foto: Anne Frank Boom Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det 150 år gamle treet har blitt rammet av sykdom, og må derfor hugges ned. Byrådet i Amsterdam har ønsket å hugge det ned tidligere, men lot være etter en massiv kampanje for å stoppe avgjørelsen. Men nå er det ingen bønn.

Alle synes det er en trist avgjørelse. Kastanjetreet var det eneste Anne Frank kunne se ut av vinduet på loftet der hun gjemte seg for nazistene under andre verdenskrig.

Treet trøstet

Hun har skrevet om treet i dagboken sin, som er en verdenskjent bok som gir et unikt innblikk i hvordan livet var for jødene under andre verdenskrig.

- Det er utrolig trist, men avgjørelsen er tatt. Det er et av de eldste treene i Amsterdam, sa Patricia Bosboom, som jobber ved Anne Frank-museet, til den britiske avisen The Times.

Det 27 tonn tunge treet har blitt rammet av en sykdom som gjør at stammen råtner.

Grener fra originaltreet vil bli tatt vare på, i håp om at treet kan gro til igjen. Treet vil da bli plantet på det samme stedet, rett utenfor huset til Anne Frank.

Fra dagboken

I februar 1944 skrev Anne Frank:

"Fra mitt favorittsted på gulvet ser jeg opp i himmelen og på det bare kastanjetreet, hvis greiner fulle av regndråper skinner som sølv, og på måkene og andre fugler som glir forbi på vinden."

"Så lenge dette eksiterer, tenkte jeg, og jeg får leve slik at jeg kan se solskinnet, den skyfrie himmelen, så lenge dette eksisterer kan jeg ikke være ulykkelig."

I mai samme år skrev hun:

"Kastanjetreet vårt er i full blomst. Det er dekket av løv og er enda vakrere enn i fjor."

Anne Frank døde av tyfus i konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen i mars 1945. Hun ble 15 år. Hun gjemte seg på loftet over kontoret der faren jobbet i to år og en måned, før nazistene fant familien.

Mer info om Anne Frank og kastanketreet: Anne Frank Boom

Kilde: The Times


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!