Angst i kabinen

Mellom 10 og 25 prosent av oss er redd for å fly. Flyskrekk er imidlertid lett å kurere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva skjedde egentlig på denne fordømte flyturen mellom Trondheim og Oslo en vakker vårdag i 1993? Svaret kan oppsummeres med tre ord: Ingen verdens ting! Ikke desto mindre: Min flyskrekk var et faktum. Som et angstfylt lyn fra klar himmel.

Noen uker senere stod jeg igjen på Værnes Flyplass utenfor Trondheim. I hånden holdt jeg en billett til København. Som seg hør og bør var jeg selvfølgelig godt mentalt forberedt: Søvnen hadde jeg klokelig byttet ut med nattlige visjoner om flystyrt og andre lystige emner.

Nå stod jeg endelig på øverste trinn i flytrappen og tittet inn i kabinen. Der satt de, alle disse dumdristige menneskene, og fordypet seg i aviser og bøker, med en gjespende likegyldighet overfor det innlysende faktum at de alle gikk den sikre død i møte. Men ikke denne gutten, nei.

Med noen fraser uforståelig, nervøs mumling til den smilende flyvertinnen snudde jeg og gikk ned flytrappen igjen. Lettet over min kloke beslutning. Og engstelig for hvordan jeg skulle meddele denne avgjørelsen til det menneske som akkurat nå var på vei til Kastrup for å møte meg.

Funksjonshemmet

I syv år har jeg kjempet mot denne mentale dragen ved navn flyskrekk. Og jeg er ikke alene. I følge amerikanske forskere lider trolig mellom 10 og 25 prosent av landets borgere av flyskrekk. Videre antas det at en av åtte amerikanere rett og slett unnlater å fly på grunn av angst.

Selv om nordmenn gjerne skryter på seg en barsk og modig arv fra vikingtiden, er det liten grunn til å tro at vi lider vesentlig mindre av flyskrekk enn våre amerikanske brødre og søstre.

Vi som er så privilegerte å tilhøre den ovenfor nevnte gruppe nervøse sjeler, er selvfølgelig ikke vesentlig forskjellige fra andre mennesker. Vi har som regel to armer, to ben, fem fingre på hver hånd og så videre. Samtidig har vi et hode og et sjeleliv som fungerer sånn noenlunde etter bruksanvisningen. Likevel er vi funksjonshemmede. For det å være avskåret fra å kunne bevege seg raskt fra A til B er ingen spøk i en globalisert verden anno år 2000, være seg jobb eller fritid.

Det irrasjonelle tyranni

Psykolog Solveig Grenness, som har spesialisert seg på behandling av flyskrekk, forteller at angsten kan deles inn i fem typer: Klaustrofobi, høydeskrekk, kontrollbehov, frykt for sviktende teknikk eller mennesker. Eller rett og slett en kombinasjon av de fire overnevnte typene.

Men hva er vi egentlig redde for? I følge Grenness bygger ofte frykten på forestillinger om å være innestengt, ikke få puste, ikke kunne forlate situasjonen eller ikke ha kontroll. Andre er rett og slett redde for å falle ned, mens noen frykter sin egen angst og sine egne reaksjoner. Men bak alle disse forestillingene lurer imidlertid gode, gamle fetter Dødsangst.

Når Grenness skal forklare hvor irrasjonell denne frykten er, har hun tre bilder på hånden: Hvis like mange skulle dø i luftfarten som i biltrafikken, måtte tre stappfulle DC9 maskiner falt ned hvert år. Bare i Norge! Hadde dette skjedd, ville trolig alt som heter luftfart blitt forbudt på dagen.

- Vi kan også tenke oss at vi må oppholde oss i et fly i rundt hundre år, dag og natt, for at vi statistisk sett, vil oppleve en flyulykke, fortsetter hun.

Til slutt forteller Grenness at det i luftrommet over det amerikanske kontinent til en hver tid befinner seg to millioner mennesker, eller halve befolkningen i kongeriket Norge. Mange mennesker – og som vi vet - de færreste faller ned og slår seg eller dør.

Behandlingen

Irrasjonelt eller ei – flyskrekk er en realitet for mange av oss. Du skal likevel være klar over at behandlingstilbud finnes og at flyskrekk er en fobi som er relativt lett å kurere. Neste onsdag inviterer DinSide deg med på kurset ”På vei mot flyglede”, arrangert av VIA Flyspesialisten og SAS. Da vil du også få svar på om undertegnede endelig tør å fly igjen.

Reise likevel?

Flyskrekken hindrer mange i å kaste seg på flyet til varmere breddegrader. Frister det likevel med et avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!