Bassenget på Bodega Colomé ligger herlig svøpt under de imponerende fjellene. <i>Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen.</i>
Bassenget på Bodega Colomé ligger herlig svøpt under de imponerende fjellene. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen. Vis mer

Andesfjellene på sitt beste

Argentina på sitt villeste og mest smakfulle. Bli med til verdens høyeste vingård og se de eksklusive bildene.

Publisert
Sist oppdatert

Å drikke vin 3000 meter over havet i et av de mest øde områdene av de argentinske Andesfjellene, det kan forandre synet ditt på så mangt. Spesielt på hva en god vingårdsferie er.

DinSide Reise dro ut på safari gjennom en av verdens mest spektakulære fjellkjeder med ett spesielt mål for øye – verdens høyeste vingård. På veien møtte vi månelandskap, ullskjerf verdt sin vekt i gull, kokaselgere, unik historie og enestående kultur- før vi nådde målet vi aldri kunne drømt om.

Se bildereportasjen fra reisen til verdens høyeste vingård her…

Se bilder fra Colomé og vinsmaking på taket av Andesfjellene her...

Landskapet skifter utrolig fort i denne delen av Andesfjellene. Her et månelandskap du bare trodde fantes i drømmer...
Landskapet skifter utrolig fort i denne delen av Andesfjellene. Her et månelandskap du bare trodde fantes i drømmer... Vis mer


Helt på kanten


Landskapet forandrer seg rakst når vi kjører ut av den nordargentinske byen Salta. Med sin 1.214 meter over havet, er utgangspunktet for turen allerede satt høyt. Regionen vi befinner oss i er kjent som den mest kulturrike i hele Argentina og hadde flere travle byer da Buenos Aires fortsatt bare var et ubetydelig busklandskap nede ved Rio de la Plata.

Leiebilen, en heiset VW Golf, kostet oss cirka 1.000 kroner for en langhelg. Og da fikk vi med ekstra forsikring mot ”taking”. Da vi spurte hvorfor vi måtte ha det, fikk vi kun et tørt smil og en kort forklaring fra utleieselskapet.

- Flere turister har havnet på taket med leiebiler i Valles Calchaquies, dalen dere må traversere for å komme til vingården Colomé. Forsikringen er valgfri, men når dere ser veien dere skal reise, så kanskje dere angrer hvis dere ikke kjøper ekstra forsikring…

Om det ikke var nok at fire hjul i været var sannsynelig, blir vi også fortalt at vi burte reise tidlig på morgenen dagen etter, så vi ikke havner i tåken som trenger seg i inn i dalsøkkene ut på formiddagen og gir null sikt langs den krypende dødsveien oppover fjellene.

- Hvis det regner, så er det ingen vits i å kjøre med mindre du vil leke med livet, er det siste utleieren sa i det vi forlot leiebilkontoret.

Til himmels på koka

Bekymringene er likevel redusert ettersom morgenen glinser av blå himmel til oss. Det grønne lyset reflekterer fra tobakksplantasjene vi passerer og skjærer i øynene våre. Vi svinger av den asfalterte veien sørover fra Salta og inn på grusveien mot Valles Calchaquies. Øverst i frontruten ser vi toppene på de mektige Andesfjellene som et ruglete knivblad skjærende i horisonten.

De argentinske Andesfjellene er mektige.
De argentinske Andesfjellene er mektige. Vis mer


Høydemeterne går fort unna, og på veien oppover møter vi skolebussen før en rekke med antikke lastebiler passerer oss på det berømte ”håret”. Det er grunn nok til å åpne en boks med bekymring igjen. Mange Lastebiler frakter varer fra Stillehavssiden av Søramerika og Chile, over denne delen av Andes og frem til den argentinske kysten. Grunnen er kostnads- og tidsbesparing i forhold til å seile dem rundt det værharde Kapp Horn med skip. Og det å spare tid ser det ut som sjåførene er veldig innstilt på.

Det er likevel vanskelig å holde øynene på den støvete grusveien og det som kommer i motgående kjøreretning. Langs sidene av veien stuper fjellskråningene ned i dalsøkkene, hvor utbrente bil- og bussvrak ligger med jevne mellomrom. Der det ikke er for bratt, står enorme kaktuser på opp til 10 meter og rager. Noen lokale bønder plukker opp de kaktusstammene som har falt over ende og er rette og fine.

- Vi bruker dem til å bygge hus med. Når kaktusene dør, så blir de ”forsteinet” til tømmer, forteller en av dem når vi stopper for å strekke på beina og ta bilder.

De tilbyr oss kokablader med bica. De notoriske bladene som brukes til å lage det illegale hvite nesepulveret som ikke må forveksles med bladene og på disse kanter blir kalt blanco.

- Får å lage en kilo kokain må du ha 300 kilo kokablader. I prosessen for å utvinne konsentratet behandles bladene med blant annet diesel, eter og andre kjemikalier. Kokabladene vi tygger er langt fra det samme som kokain. De døyver derimot sulte- og tørstfølelse, samtidig som de hjelper mot høydesyke. Bica er et slags salt som du tygger sammen med bladene og som hjelper til med å sette i gang den milde effekten, forteller en lokal kioskeier vi kjøper vann av.

Vi blir overbevist og fyller gommene før vi tar siste etappe opp på høyslettene, eller punaen.

Bensinstreik i Lamaland

Etter å ha forlatt de fargesprakende dalførene, nådd den sjarmerende lille landsbyen Cachi og spist en tortelini llama, beveger vi oss innover de store slettene punaen består av.

Lamaer langs veikanten. På langt nær så "bløte" som sin nevø vicuna.
Lamaer langs veikanten. På langt nær så "bløte" som sin nevø vicuna. Vis mer


Lange rette veier dukker opp, lamaer beiter i flokker langs veikanten, små tornadoer virvler rundt i horisonten og vi begynner å bli tomme for bensin.

Det er transportstreik i Argentina i disse dager, og tanken er omtrent like tørr som ganen, da vi endelig får tak i en dråpe bensin av en lokal mopedist med et par kanner på knallerten. Med aircondition skrudd av for å spare bensin vi har til rådighet og en temperatur opp mot 40 grader, sier vi heller ikke nei takk til en slurk kaldt vann når den reddende mopedmannen byr. Han er på vei til å fore vicunane sine.

Vicuna er en av fire typer lama du finner i Andesfjellene, og produserer noe av den aller fineste ullen i verden. For nordmenn er nok kanskje alpakka mer kjent fra konfeksjonsindustrien, men der ett alpakkasjal av god kvalitet koster deg 7 – 800 argentinske pesoer, koster et tilsvarende i vicuna 5 – 6000 pesos(ca. 12 000 kroner).

Dekadens i det mest øde...
Dekadens i det mest øde... Vis mer


- Vicuna er veldig vanskelig å domestisere, og dyrene dør ofte i fangenskap hvis de har for lite plass rundt seg. De har også blitt jaktet etter i stor skala på grunn av sin myke og fine ull. Derfor må du i dag ha et eget sertifikat som følger med hvis du har kjøpt et vicuna-produkt du vil ta med deg ut av landet. Har du ikke det vanker det fengselstraffer, forteller mannen.

Fra ingenting til kvalitetsvin

Vi har tatt av fra den siste lille sivilasjon langs "hovedveien" ved landsbyenMolinos og humper oss videre over store steiner som ligger ustrategisk plassert i den rødaktige sandveien. På kartet ser det ut som vi begynner å nærme oss den chilenske grensen med stormskritt. Hvor vi eksakt befinner oss kan vi ikke gjøre helt rede for, men at det er ingenting her ute bortsett fra vill natur i massive fjellsider, det er vi ganske sikre på.

Vi har tilbakelagt nesten 18 mil på åtte timer siden vi reiste fra Salta, og vi banner for at vi trodde på hva turistkontoret i Salta hadde fortalt oss noen dager i forveien.

- Så, dere vil oppleve noe helt spesielt her i Argentina. Vi vet om det rette for dere. Det er romantisk, gir dere all stillhet i verden, samtidig som det er kanskje det vakreste stedet i denne delen av Søramerika. Men det er dyrt.

Jaha, tenkte vi og smilte bredt da kjøpte en "valentinpakke" til prisen av et gjennomsnittelig hotellopphold en helg i Oslo. Uten å ha sett bilder fra stedet.

Men i det vi er på vei til å svelge det sure nederlaget, dukker noen grønne oaser opp rundt en sving. Etter å ha passert forbi noen små hus, en grisefarm, en hest og to høns, står vi og ringer på porten til Estancia Colomé. Innenfor porten møtes vi av vår personlige guide for helgen, Lisa Maria. Vi har endelig nådd verdens høyest beliggende vingård.

Etter innkvartering i mastersuiten på 55 kvadratmeter hvor champagne og økologisk frukt venter, tar vi en velfortjent dukkert i kanskje det vakreste svømmebassenget vi har opplevd. Ved bassengkanten står to langstettede glass med gårdens reserve og ned setter Lisa Maria seg for å fortelle hvorfor Colomè er en så spesiell vingård. Noe det ikke har hersket tvil om et sekundet siden vi satte foten inn på godset.

- Calchaqui-dalen har et meget spesielt klima og jordsmonn som er godt egnet for å gro mørke vindruer. Med bare 5 til 12 cm regn i året kombinert med nærheten til sola og så mye som 33 graders forskjell mellom dag og natt, utvikler druene seg på en måte som fører til komplekse smaker og mye pigment i vinen, forteller Lisa Maria.

Colomé er kjent for sine perfekte forhold for å gro Malbec - rødvin, men du spytter absolutt ikke i glasset av hvitvinene heller. Her med Nevada de Cachi(6370 moh.) i bakgrunnen.
Colomé er kjent for sine perfekte forhold for å gro Malbec - rødvin, men du spytter absolutt ikke i glasset av hvitvinene heller. Her med Nevada de Cachi(6370 moh.) i bakgrunnen. Vis mer


Selvernært 3.015 meter over havet
Ikke bare ligger Colomé over 500 meter høyere enn Norges høyeste fjelltopp, men vintradisjonene her er nesten like gamle som vår egen grunnlov. Vingården ble startet i 1831 og rankene som produserer den prisbelønte malbec-vinen deres er hele 150 år gamle. Plantene produserer bedagelig druer til Colomé sin Reserve langs bassengkanten utenfor det lille hotellet som består av ni eksklusive rom.

Selve hotellet har egen restaurant, biljardrom og et fyldig bibliotek med alt fra gaucho-historie til krim. Rideturer på hest og esel, sykkellån, omvisning på vingården og massasje følger også med i prisen på oppholdet vårt.

Colomé er en biodynamisk vingård, noe som betyr at all driften er økologisk og litt til. Ingen kunstige sprøytemidler eller unaturlige metoder er brukt i produksjonen av vinen. I planteproduksjonen komposteres husdyr­gjødsel før den spres på jorda. Det er egenproduksjon av alt fra lammet du får servert i restauranten til det du får i glasset.

Andesfjellene på sitt beste


Etter en helg i absolutt nytelse, gjør vi oss sørgmodig klare til å forlate Colomé. Med oss kjøper vi noen flasker før vi setter oss i nyvasket bil og summerer reisen i verdens høyeste vindistrikt. Det hele er så sammensatt - fra umåtelig vakker natur til kulinarisk nytelse og utmerket service, at vi ikke kan annet enn å konkludere med at dette er en av de mest enestående reiseopplevelsene vi har hatt på lenge.

Du trenger ikke like vin engang for å reise hit, du vil garantert forelske deg.

Se bilder fra Colomé og les mer om vingården i bildetekstene her...

Se bildene fra reisen til verdens høyeste vingård her…

Besøk hjemmesiden for oppdaterte priser, veibeskrivelser og mer informasjon om Bodega Colomé: www.bodegacolome.com

Mer fra Argentina:
Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer