Vaksine før ferien?

Anbefaler å fremskynde barnevaksine til europeiske ferie-favoritter

Skal du reise med småbarn til ferieland med meslingeutbrudd, bør du vurdere å fremskynde vaksinen.

MESLINGER PÅ EUROPA-FERIE? Italia er et av landene som opplever et utbrudd av meslinger nå. Når det i tillegg er lav vaksinasjonsdekning i landet, betyr det at smitte-risikoen er større enn ønskelig. Derfor anbefaler Folkehelseinstituttet deg til å vurdere vurdere å fremskynde MMR-vaksinen på barn mellom 9 og 15 måneder. Dette kan også gjelde flere populære Europa-favoritter dersom det kommer et sykdomsutbrudd. Foto: Shutterstock/TNT Scanpix
MESLINGER PÅ EUROPA-FERIE? Italia er et av landene som opplever et utbrudd av meslinger nå. Når det i tillegg er lav vaksinasjonsdekning i landet, betyr det at smitte-risikoen er større enn ønskelig. Derfor anbefaler Folkehelseinstituttet deg til å vurdere vurdere å fremskynde MMR-vaksinen på barn mellom 9 og 15 måneder. Dette kan også gjelde flere populære Europa-favoritter dersom det kommer et sykdomsutbrudd. Foto: Shutterstock/TNT Scanpix Vis mer
Publisert

Det rapporteres stadig om utbrudd av meslinger i populære ferieland i Europa, og dette kan også påvirke norske reisende - spesielt familier med småbarn.

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler familier som skal på reise med små barn mellom 9 og 15 måneder, å vurdere å fremskynde meslingevaksinen til før avreise.

Dette gjelder også for populære ferieland i Europa.

Risiko i land med lav vaksinasjonsdekning

- Generelt er det slik at utbrudd i land med lav vaksinasjonsdekning bekymrer mer enn utbrudd i land med høy vaksinasjonsdekning, forteller overlege Øystein Riise ved FHI til Dinside.

Dette er fordi smittefaren blir større i land hvor det er få som er vaksinerte.

Og det er ved meslingeutbrudd i land med lav vaksinasjonsdekning at risikoen for smitte er såpass stor at du anbefales å vurdere å fremskynde vaksinen på barn mellom 9 og 15 måneder.

I barnevaksinasjonsprogrammet er MMR vaksine anbefalt ved 15 måneder.

Dersom man vet at man skal til områder med pågående meslingutbrudd kan det være aktuelt å fremskynde vaksinen.

ITALIA I SOMMER? Skal du til Italia med babyen i sommer, bør du vurdere om dere trenger å sette første MMR-vaksinasjon før avreise. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
ITALIA I SOMMER? Skal du til Italia med babyen i sommer, bør du vurdere om dere trenger å sette første MMR-vaksinasjon før avreise. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Italia er i risikosonen

Folkehelseinstituttet anbefaler på sine nettsider at en fremskyndet vaksinasjon kan vurderes for: Belgia, Bosnia, Herzegovina, Frankrike, Georgia, Tyskland, Italia, Kasakhstan, Kirgistan, Polen, Romania, Serbia, Sveits, Tyrkia og Ukraina.

Dette er land med lav vaksinasjonsdekning, og hvor dermed risikoen for smitte blir større ved et utbrudd.

Både Italia, Spania, Tyrkia, Tyskland og Frankrike er land mange nordmenn reiser til på ferie.

Ifølge Riise er det hovedsakelig ved pågående meslingutbrudd at du bør vurdere å fremskynde vaksinasjoner for småbarn.

- I Italia og Romania er det særlig rapportert om veldig mange tilfeller av meslinger, så det er land vi tenker at det kan være fornuftig å gi vaksine tidligere, sier Riise til Dinside.

- Tyrkia har generell høy vaksinasjonsdekning, men den er lav i noen områder. Vi har ikke fått melding om pågående utbrudd i Tyrkia nå, og da er det ingen spesiell grunn til å fremskynde vaksiner - men her må man være oppmerksom: Ting kan jo endre seg, uttaler Riise til Dinside.

Frankrike har lav vaksinasjonsdekning og har hatt tilfeller i tilknytning til et utbrudd i Lorraine.

Han legger til at det i populære Spania er høy vaksinasjonsdekning – men det er imidlertid utbrudd i Barcelona-området .

Du kan følge med på varsler om eventuelle utbrudd der du skal på ferie, på EUs side om sykdomsforebygging og overvåking.

Du kan også finne mer informasjon på Folkehelseinstituttets sider om reisevaksiner.

Slik trygger du deg og familien

Skal du på reise med barn mellom 9 og 15 måneder, og du skal reise til et av landene i Europa, eller andre steder i verden, med lav vaksinasjonsdekning, kan det være aktuelt å fremskynde meslinge-vaksinen.

Vaksinen mot meslinger er en del av MMR-vaksinen som i tillegg beskytter mot røde hunder og kusma.

Alle barn i Norge får tilbud om to doser MMR-vaksine gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Vaksinasjonen består av en dose ved 15-månedersalder og en dose ved 11-årsalder.

Ifølge FHI gis vaksinen ved 15 måneder fordi den da virker best. Dersom barnet har fått vaksinen før 12 måneder, bør det likevel få en ny dose ved 15 måneder.

MMR vaksinen er godkjent fra 9 måneders alder, fordi effekt og sikkerhet ikke er undersøkt for mindre barn.

- Vår oppfordring er generelt å følge barnevaksinasjonsprogrammet, og ikke utsette barnevaksinasjonen utover 15 måneder. Dersom dette inntreffer midt i sommerferien, bør man vurdere å heller fremskynde vaksineringen til før ferien, sier Riise, og sier man bør ta vaksinen minst to-tre uker før man skal på ferie.

- For øvrig vil det bli en individuell vurdering av hvor man skal, hvor lenge man skal være borte, hvem man skal være sammen med og hvorvidt foreldrene er vaksinert, uttaler overlegen.

Disse vaksinene trenger påfyll

Du kan selv sjekke dine vaksiner på nettjenesten Mine vaksiner. Det er imidlertid ikke garantert at du vil finne vaksinasjonene dine der, spesielt ikke dersom du som voksen har tatt vaksiner før 2011.

Barnevaksinasjoner tatt etter 1995 skal være oppført.

Vær oppmerksom på at du behøver å fylle på enkelte vaksiner:

- Vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio, kan være aktuelt å fylle på hvert 10. år. Men meslingevaksinen er en levende vaksine som gir god beskyttelse hele livet, uttaler Riise til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer