Anarki og bohemliv i Fristaden

Københavns store sosiale eksperiment er også en stor turistattraksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Går du inn i Christiania forlater du EU - det hevder skiltene ved porten.
Går du inn i Christiania forlater du EU - det hevder skiltene ved porten. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- De forlader nu EU, fastslår skiltene ved inngangen til Christiania i København.

Fra den spede begynnelse i 1971 har Københavns såkalte Fristad utviklet seg til å bli en merkverdig bydel som definitivt skiller seg ut. Staden er ikke blitt sett på med bare blide øyne og opplevd vennlige grep fra offentlig hold. Likevel er den en liten perle for deg med øye for det litt aparte.

Med fargerike selvbygde hus, åpenlyst hasjsalg og mengder av løshunder, finnes litt av hvert å feste blikket på. Vi merket oss for eksempel mannen som likegodt averterte etter hustru med oppslag på sin egen husvegg. Kone Søges, og andre bilder fra Christiania finner du her.

Ikke helt fri – men ganske

Det er faktisk så mange som ønsker å se byen, at Christiania-borgerne selv arrangerer guidede turer. For minimum 120 kroner for en gruppe (20 kroner per hode) kan dere får en times foredrag og en times rundtur i byen. Ring Morten Kristiansen på telefon 32 57 96 70 for å bestille.

Det er imidlertid fullt mulig å entre porten til dette området på egenhånd. Da kan det være lurt å kjenne til noen enkle "kjøreregler" for besøkende til denne noe spesielle bydelen – skissert på bydelens egne hjemmesider. Merk deg for eksempel at selv om det i enkelte henseender er svært fritt her, så strekkes ikke friheten så langt at det tillates fotografering av hvem som helst. Sjekk flere av reglene som skisseres for besøkende her.

En spesiell frihet

Du vil legge merke til det med en gang du kommer innenfor portene: Fristaden er ikke helt som andre drabantbyer. I Pusherstreet ligger et tyvetall hasjbutikker – åpne boder hvor hasj ligger fremme i klumper. Selv på en vanlig hverdag er den store kafeen Månefisken smekk full. Ved absolutt alle bord lager gjester "rever" og ved bardisken selges papphylser til å røyke hasj med – i tillegg til mer dagligdagse barvarer. Et ganske uvirkelig syn for den som kommer utenfra.

Høres det for liberalt ut for deg, er byen neppe stedet du drømmer om å besøke. Det kan uansett være greit å vite at hardere stoffer enn hasj er forbudt i Christiania.

Fantastiske strandtomter

Barna syns det var greit å bli fotografert.
Barna syns det var greit å bli fotografert. Vis mer

Christiania er imidlertid langt mer enn hasj og Pusherstreet, selv om det er det første de fleste av oss tenker på i forbindelse med fristaden. Her finner du forretninger som selger økologiske matvarer, sykkelverksteder, kunsthåndverk og kafeer. Det bor også mange barn i Christiania og bydelen har flere barnehager. Når vi går forbi en av dem og spør barnehageonkelen om det er greit at vi tar bilder av ungene, svarer han megetsigende:

- Dere bør heller spørre barna!

Bydelen ligger usedvanlig tiltalende plassert ved vakre voller og kanaler. Noen av strandtomtene er av slik klasse at de fleste nok vil se langt etter dem. Her bor det tydeligvis godt bemidlede eks-bohemer.

Christianias egen grunnlov

Å få kjøpt en av de innbydende tomtene med strandlinje er imidlertid ikke så enkelt. Innbyggerne i bydelen har i fellesskap vedtatt sin egen grunnlov i fem punkter. Ett av dem sier at det ikke skal handles med bygninger eller boliger.

Videre sier reglene:

  • Ingen harde stoffer

  • Ingen ryggmerker (jakkemerker red.anm.)

  • Ingen våpen

  • Ingen vold
Regler som er egnet til å holde både hardbarkede narkomane (harde stoffer) og MC-gjenger (jakkemerker) unna.

Hvordan kommer du deg hit?

Christiania ligger et lite stykke unna selve bykjernen i København. Du tar deg enkelt hit med taxi eller ved å ta linje åtte i retning Bodenhoffs Plads til Prinsessegade. Og husk at selv om hasjsalget foregår svært åpenlyst i Christiania, så er dette et forbudt stoff i Danmark.

Ut på tur?

I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.