Amsterdam i ekspressfart

Amsterdam er kjent for sine kanaler og tulipaner, men også for sin liberale holdning til kjøp og salg av sex og narkotika. Bli med på en liten vårtur til den nederlandske hovedstaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Blomsterløk og tulipaner er viktige eksportvarer for nederlenderne, og rundt om i Amsterdam er det ikke vanskelig å finne vakre avskårne blomster til salgs.
Blomsterløk og tulipaner er viktige eksportvarer for nederlenderne, og rundt om i Amsterdam er det ikke vanskelig å finne vakre avskårne blomster til salgs. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Ok, jeg innrømmer det. Selv om solskinnet gjør synet av de halvnakne kvinnene litt mindre påtrengende enn hva tilfellet er på kveldstid, er det ikke til å unngå at jeg føler meg en smule beklemt da jeg passerer de berømte utstillingsvinduene i Amsterdams Red Light District. Først registrerer jeg faktisk ikke hvor jeg faktisk er. Det er riktignok en voldsom overvekt av menn i gatene her, men også flere turgrupper anført av skrålende guider. Derfor kvepper jeg til da øynene fokuserer på de minimalt tildekkede kvinnene som stiller kroppene sine til salg bak glassvinduene. Vinduer som også fungerer som dører for innslipp av handlende menn. Og selv om det er midt på dagen, midt i uken, gåes det langt fra stille i disse dørene. På alle kanter knepper det i låser og hengsler, og kundetilstrømmingen virker å være upåklagelig.

Men heldigvis for meg, og de fleste andre tilreisende til nederlendernes hovedstad: Denne byen har mer å vise frem enn prostituerte kvinner på utstilling. Vi har svippet innom kanalbyen en mild vårdag. Her kan du se bilder fra vår ekspresstur i Amsterdam, men merk at kameraet fikk bli i vesken da vi passerte gjennom Red Light District.

Kanalene

Vi har bare noen timer på oss, i likhet med mange transittreisende som venter på turen videre fra Amsterdams støyende og travle hovedflyplass, Schiphol. Så hva gjør vi da? Jo, tar dobbeltdekkertoget fra flyplassen inn til byens sentrum. En tur som tar i underkant av 20 minutter og kun reduserer reisebudsjettet med 2,90 euro (23 kroner) hver vei. Fra Centraal Station vandrer vi hundre meter før vi border første og beste kanalbåt. En nederlender i mitt reisefølge innrømmer at dette er hans første tur på kanalene, og det er ikke uvanlig. Dette er en aktivitet tilpasset turistene.

Kanalbyen bør du prøve å få sett fra sjøsiden. For eksempel i en av kanalbåtene med guider og panoramavinduer.
Kanalbyen bør du prøve å få sett fra sjøsiden. For eksempel i en av kanalbåtene med guider og panoramavinduer. Vis mer

På en time presenteres vi for et minikonsentrat av byens historie på fire språk. Harde fakta om husbåter, bygninger og sluser skramler ut av høyttalerne mens vi beundrer byens arkitektur, bygninger og broer gjennom panoramavinduene. Visste du for eksempel at det er 2.500 husbåter på kanalene? Her bor mennesker året rundt, dyrker sine flytende hager, pynter med blomster på taket og sovner til bølgeskvulp. Og selvsagt har de både innlagt vann og strøm i farkostene som varierer fra det nostalgisk-forfalne til det funkis-modernistiske. Vi får også forklaringen på hvorfor alle husene, nye som gamle, er utstyrt med kroker på toppen av bygningen. De brukes faktisk til å heise store gjenstander inn og ut av husene, gjennom vinduene. Nederland er et av verdens tettest befolkede land, og med slik plassmangel sløser man ikke bort kvadratmeterne i husene sine på brede trapper og heiser.

Hvordan reise rundt i Amsterdam?

Vi kan ikke annet enn å si at den jevne nederlender går glipp av noe ved å droppe kanalturene. For en times båttur betaler vi € 8,50 (66 kroner). Det er det verdt om du har liten tid og ønsker å få et raskt innblikk i byen. Båtene går omkring hvert 15. minutt. Men dette er båter beregnet på sightseeing, ikke transport. Vil du se byen og kanalene på andre måter, kan du leie din egen pedaldrevne kanalbåt. CanalBikes koster 7 euro per person per time (6 euro om dere er flere enn to).

Andre kanalalternativer er museumsbåtene som frakter deg mellom museer og severdigheter, Canal Bus som driver passasjertransport og Vanntaxi som frakter deg dit du vil.

På landjorda er sykkel et godt alternativ. Sykkelveiene er godt utbygget, og "alle" sykler i denne byen. Det er mulig å leie seg en pedaldoning. Damstraat Rent-a-bike har for eksempel sykler fra € 3,50 per time, € 7 per dag. (27 kroner/54 kroner). Trikken er et annet greit alternativ. Circle Tram 20 går mellom de fleste store severdighetene.

Edamer og Gouda i stabler for den som vil handle suvenirer til kjøleskap og matfat.
Edamer og Gouda i stabler for den som vil handle suvenirer til kjøleskap og matfat. Vis mer

 • Her ser du bilder fra vår svipptur til Amsterdam
 • I år kan du også besøke Floriaden, en gigantisk blomsterutstilling som kun finner sted hvert tiår. I år ligger utstillingsområdet like ved Schiphol.

  Nyttig på nett om Amsterdam

 • CanalBikes

 • Rent-a-bike

 • Offentlig transport i Amsterdam

 • Virtuell guide til Amsterdam

 • Museer i Amsterdam
 • Og et tips til slutt: Frister det ikke med et besøk i Red Light District, bør du holde til høyre for Damrak og nord for Damstraat når du forlater sentralstasjonen.

  Reiseplanlegging med DinSide Reise

  Assistanse får du på DinSide Reise. Charterreiser, fergeferien, flyreiser, valutakalkulator og reisetips fra leserne er noe av det du finner. Her er lenkene:

 • Finn billige charterturer i restplassoversikten

 • Finn fergeavganger, priser og bestill billetter

 • Se lesernes reisetips, og kom med dine egne vurderinger i Reiseguiden

 • Hva koster det egentlig? Her er valutakalkulatoren

 • Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!