Amputert Oktoberfest

Det er klart for verdens største folkefest: Oktoberfestival i München. I fjor svingte 6.9 millioner mennesker seidelen her.

Plakat: Münchens Turist-
informasjon
Plakat: Münchens Turist-
informasjon Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Utekonserten under Oktober-
festivalen, hvor opptil 400 musikere blåser sammen.
Foto: Münchens Turist-
informasjon
Utekonserten under Oktober-
festivalen, hvor opptil 400 musikere blåser sammen.
Foto: Münchens Turist-
informasjon Vis mer

Ved turistinformasjonen i München får vi vite at normalt besøkstall på Okoberfestivalen er mellom 6 og 6.5 millioner mennesker. Hvor mange som dukker opp i år, er imidlertid usikkert.

Avlyste arrangementer

På grunn av terrorkatastrofen i USA er visse arrangement avlyst. Dette gjelder åpningsprosesjonen med alle landeierne og Münchens bryggerier, som pleier å være et av festivalens høydepunkter. Åpningsseremonien med den høytidlige åpningen av det første ølfatet er også avlyst; i stedet vil det bli en kort tale av borgermesteren som erklærer Oktoberfestivalen for åpnet. Tredje og siste avlyste punkt er fyrverkeriet. Turistinformasjonen i München berettet at de øvrige arrangementene vil gå som planlagt – dersom ikke situasjonen i verden tilspisser seg.

Dette er den 168. Oktoberfesten. Tidligere har 24 festivaler blitt avlyst på grunn av kriger eller koleraepidemier.

Folkedans,

På tross av de avlyste arrangementene, er det mye moro på Oktoberfestivalen. Festivalområdet ligger i en park kalt Theresienwiese – derav det lokale navnet på Oktoberfestivalen: Wiesn.

Avspark var 22. september, og festivalen strekker seg til 7. oktober. I løpet av disse to ukene kan du oppleve folkemusikk, nasjonaldrakter og folkedans fra hele Europa, du kan lytte til 400 musikere fra festteltenes orkestre når de spiller opp til en gedigen utendørskonsert, og du kan la de minste more seg med pariserhjul og andre magesugende aktiviteter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Inniblant alt dette blir du selvsagt både sulten og tørst – det kan ølkonsumet for i fjor på 6.5 millioner liter øl vitne om. Du har 16 festtelt å velge i; fra ølhaller og vin- og musserende telt til okse-, fisk- og kyllingtelt.

Seidlene svinges på Oktoberfestival i München.
Seidlene svinges på Oktoberfestival i München. Vis mer

Fjorårets oktoberfest i tall:

 • 6.9 millioner besøkende

 • 6.459.100 liter øl + 170.400 liter alkoholfri øl

 • 27.069 liter vin

 • 18.819 flasker musserende vin

 • 246.003 kopper kaffe eller te

 • 639.533 flasker vann eller mineralvann

 • 681.242 kyllinger

 • 235.474 par med svinepølser

 • 13.500 kilo fisk

 • 62.490 svineknoker

 • 94 okser
 • Festlighetenes opprinnelse

  Oktoberfesten har sin opprinnelse i bryllupsseremonien til Prins Ludwig av Bayern (senere Kong Ludwig 1. av Bayern) og Prinsesse Therese av Sachsen-Hildburghausen, i 1810. Folklore-prosesjonen har vært en tradisjon siden 1835, og åpningsseremonien siden 1887.

  Her er München

  Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.