Alternativ vinterferie

Lyst til å gjøre noe annet i vinterferien fremfor å slikke sol i Syden eller å kaste deg utfor løypene i fjellet? Fisketur i Vesterålen kan være tingen for deg som vil oppleve noe nytt.

Den vanlige vinterferien er å dra til Syden for å slikke d-vitaminer til huden sprekker, eller reise på hytta på fjellet, for å stå på slalom eller å kaste seg i milelange langrennsløyper for å få beveget skrotten. Dersom du føler dette er litt A4 kan du vurdere å gjøre noe helt annet i ferien. DinSide sendte en av sine reportere på fiske i Vesterålen på vinterstid.

Hadselfjorden i Vesterålen

- Det hær e faen ikkje Lofoten!

Alternativ vinterferie

  1. Fotoalbum fra Vesterålen

En av mine danske kolleger har nettopp plumpa i det, og sagt at det blir moro å komme hjem til Danmark å fortelle at han har vært på lofotfiske.
Det falt ikke i god smak hos mannskapet som bedyrer at Lofoten bare er dårlig vær og skittfiske i forhold til Vesterålen. Da nøler ikke Karl Jensen med å sette han på plass med en eneste gang.

- Vi konkurrerer litt med Lofoten her. Man må ikke blande sammen de to stedene, flirer Jensen, mens dansken lettere betuttet beklager seg etter alle kunstens regler.

Jeg kikker mot Lofoten som ligger på andre siden av fjellet. Vi har godvær, de har tunge mørke skyer. Jeg godskriver kommentaren hans for å være heldig for anledningen, ettersom det nå er bra vær hos oss, og dårlig vær i Lofoten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kaptein, Sten-Inge Johansen, kikker ut og forsikrer seg om at alt er i orden. Foto: Dag Erik Grøtnæs
Kaptein, Sten-Inge Johansen, kikker ut og forsikrer seg om at alt er i orden. Foto: Dag Erik Grøtnæs Vis mer


Vi befinner oss i Hadselfjorden i Vesterålen. Landskapet er fantastisk, og vi har fått låne termodresser som holder oss gode og varme i det kalde været. Et godt tips er å ta på seg varme sko, ettersom dekket på skøyta er kaldt, og selv med termodress fryser man godt på tærne hvis man ikke har gode sko på beina.

Kapteinen har loset oss ut fra havna i Stokmarknes og ut på havet for å finne stor og fin torsk. Forventningene er enorme etter å få kjempetorskene som vi vet lurer under båten vår.

>>Sjekk ut fotoalbumet som også inneholder video av Karl Jensen som gir oss leksjon i fiskesløying.

Skreifiske = Skittfiske

Underveis får vi trøbbel med ekkoloddet, og det gjør mannskapets jobb med å finne fisk atskillig vanskeligere.

Skipper på båten er Sten-Inge Johansen, og han forteller litt oppgitt at vi blir nødt til å ta det litt på feelingen hvor vi skal fiske. Han virker ikke direkte optimistisk i forhold til storfangst i dag, merker vi.

En av våre danske venner følte ikke noe stress da det endelig bet på kroken. Foto: Dag Erik Grøtnæs
En av våre danske venner følte ikke noe stress da det endelig bet på kroken. Foto: Dag Erik Grøtnæs Vis mer


- Uansett er ikke dette det beste tidspunktet for skreifisket. Det er fortsatt et par uker til skreien kommer inn i fjordene her, og det blir ikke mye lettere uten ekkolodd, forteller Johansen.

Med dette mener han at ut i februar måned skal det være bra fiske på havet. Johansen styrer mot punktet han mener er bra, og beordrer mannskapet (oss) til å hive ut snørene.

Tålmodighet er en dyd

I utgangspunktet hadde jeg artikkelen klar i hodet mitt. Tittelen skulle være noe som "Megatorsk i ruskevær." Forventningene om skikkelig møkkavær på havet hvor vi dro opp den ene rusken etter den andre var store. Det skulle vise seg å bli rimelig langt fra virkeligheten.

Været var upåklagelig. Ti minutter sol fikk vi også da sola så vidt kunne skimtes i horisonten. Stort mer var ikke å forvente på denne tiden. Himmelen var klokkeklar, vinden var totalt fraværende og kuldegradene var akkurat der de skulle være. Allerede der røyk den gode historien om skikkelig havfiske.

Vi fikk ikke mange av dem, men de vi fikk var fine!  Foto: Dag Erik Grøtnæs
Vi fikk ikke mange av dem, men de vi fikk var fine! Foto: Dag Erik Grøtnæs Vis mer


Fisken derimot, var jeg brennsikker på at jeg kunne stole på. Etter flere sommere i Tromsø, med fiskeforhold som tilsier at du må holde sluket unna vannet hvis du ikke vil at fisken skal bite, var forventningene til Vesterålen enorme.

Ei heller dette skulle vise seg å bli særlig nære forventningene. Med ekkoloddet nede for telling, ante hverken kapteinen eller vi hvor fisken var.

Sekunder blir til minutter, minutter til kvarter, kvarter til halvtime, halvtime til time. Fisken biter ikke. Dansker er tålmodige mennesker. De fisker og fisker, smiler og ler. Storyen faller fort i grus, og det som skulle bli en actionfortelling av dimensjoner blir en heller behagelig naturopplevelse med spredte napp i ny og ne.

Totalt teller vi fem fisk når vi entrer land, men for en tur det har vært. Å oppleve havet i Vesterålen i godvær er minst like minnerikt som å oppleve det i ruskevær.

Vil du vite mer om havfiske i Vesterålen kan du besøke www.islandadventure.no
Fisketurer med M/K Karl Anders koster 550 kroner, og med ekkoloddet klart kan vi garantere deg større fiskelykke enn hva vi hadde.