Alt som glitrer er gull

Rikmannssønnen og mediemogulen William Randolph Hearst' interesse for europeisk kunst og slott var stor. Resultatet ble Hearst Castle med gullbelagte fliser, barokk kunst, arabiske kupler, zoo og flystripe.- We are tired of camping out in the open at the ranch in San Simeon and I would like to build a little something, sa Hearst da han startet byggingen i 1919.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Utebassenget foran gjestehuset
Foto: Thore G. Andresen
Utebassenget foran gjestehuset
Foto:
Thore G. Andresen Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Mange mener at Orson Wells-filmen Citizen Kane er inspirert av William Randolph Hearst. Mediakonglomeratet Hearst Corporation har i dag 20.000 ansatte. Hearst Castle har 165 rom fordelt på 8.370 m2, 41 peiser, 61 baderom og 56 soverom. DinSide Reise har besøkt Hearst Castle.

 • Se Hearst Castle i bilder
 • Livsverk

  William Randolph Hearst (1863-1951) var en av Amerikas største mediemoguler i sin tid, men han vil først og fremst bli husket for sitt livsverk: Hearst Castle. Den finner du på en fjelltopp over idylliske San Simeon ved Stillehavskysten i California.

  Hvis du får sjansen skal du leie deg en bil og ta turen langs Highway 1 mellom Los Angeles og San Fransico. Denne berømte veistrekningen går helt ute ved kysten og har store strekninger som går helt nede ved havet.

  Omtrent midt mellom Los Angeles og San Fransisco, ligger den lille byen San Simeon. Byen og alle landområdene rundt er en del av eiendommen til Hearst Corporation. Unntaket er selve Hearst Castle og arealet rundt som ble donert til staten California i 1957 og er i dag en nasjonalpark med navnet Hearst San Simeon National Monument.

  Parken er lett å finne, bare følg skiltene til Hearst Castle

  Europa i California

  Historien begynner med at George Hearst, faren til Randolph William Hearst, finner sølv i California i 1840-årene. Det var starten på en enorm familieformue som eksisterer den dag i dag i form av Hearst Corporation. Det var George Hearst som kjøpte ranchen ved San Simeon og brukte den til familiens ferier. William Randolph Hearst tilbrakte derfor store deler av barndommen i San Simeon.

  Litt arabisk, litt europeisk. Mosaikken i bakgrunnen er fuget med 23 karat gull.
Foto: Gunnar Andersen
  Litt arabisk, litt europeisk. Mosaikken i bakgrunnen er fuget med 23 karat gull.
  Foto: Gunnar Andersen Vis mer

  Da William Randolph Hearst var ti år gammel, reiste han til Europa med sin mor, Phoebe Hearst. Det var her interessen for borger, slott, kunst og skulpturer ble vekket.

  Etter å ha overtatt San Francisco Examiner, som faren vant på spillebordet, bygget Hearst opp et stort avisimperium. Samtidig samlet Hearst på enorme mengder kunst fra Europa og Midtøsten. Han fylt opp store varehus med skulpturer, malerier og tepper.

  Hearst store drøm var likevel å bygge et slott i likhet med de han hadde besøkt i Europa da han var en gutt. Sammen med arkitekten Julia Morgan, brukte Hearst 28 år av sitt liv på å bygge Hearst Castle. Hearst tok kontakt med Julia Morgan i 1919 med en henvendelse som begynte slik: ”Miss Morgan, we are tired of camping out in the open at the ranch in San Simeon and I would like to build a little something.”

  Til å begynne med var Hearst Castle bare en av mange sommerboliger for Hearst-familien. Hearst selv flyttet inn i en alder av 70 år sammen med to elskerinner. Hans kone, Millicent Hearst, holdt seg mest i New York…

  I 30- og 40-årene hadde Hearst mange kjente gjester på besøk. Det var folk som Winston Churchill, John Barrymore, Charlie Chaplin, Errol Flynn, Clark Gable, Greta Garbo, Cary Grant, Georg Bernhard Shaw, Charles Lindberg og Howard Hughes for å nevne noen.

  Ved hans død i 1951, var det bare tjenerfløyen som ikke var helt ferdig.

  Hvordan bestiller du?

  Det første du møter når du kjører inn på parkeringsplassen er besøkssenteret. Her er det en utstilling med elementer fra selve Hearst Castle, som er byttet ut i forbindelse med restaureringer på eiendommen. Her finner du ting du kan ta på så du ikke skal falle for fristelsen inne i selve borgen.

  Det er en god ide å starte med filmen om Hearst Castle som vises på iMax-kinoen i besøkssenteret. Den gir en god introduksjon til det du får se siden. Det er også lurt å bestille inngangsbilletten senest dagen før. Du kan enten reservere billetter på Hearst Castles nettsted eller overnatte i San Simeon og kjøpe billetten dagen før. Da kan du bestille en av de første omvisningene og se iMax-filmen dagen i forveien. Ha i mente at omvisningene kan være fullbooket.

  Det finnes fire omvisninger så du trenger flere dager for å få med deg alt. Hvis du bare har en dag til rådighet, anbefaler vi at du bestiller tur 1 til $15 pr. person. Det inkluderer iMax-filmen og egner seg best for førstegangs besøkende.

  Alt som glitrer er gull

  En liten europeisk patio med utsikt til vestkystpalmer.
Foto: Thore G. Andresen
  En liten europeisk patio med utsikt til vestkystpalmer.
  Foto: Thore G. Andresen Vis mer

  Hearst Castle ligger nesten fem hundre meter over stillehavskysten. Omvisningen begynner med en busstur fra besøkssenteret og opp til toppen. Bussen kjører på en smal svingete vei som har elementer som ligner Trollstigen. Forskjellen er at du ikke risikerer å finne zebraer og andre ville dyr i Trollstigen. Hearst anla selvfølgelig en av de største private zoologiske havene i USA rundt slottet. Alt dette for å imponere gjestene han inviterte til slottet på 30- og 40-tallet. Selv om den zoologiske hagen offisielt ble nedlagt i 1937, lever fortsatt noen av etterkommerne til zebraene, kamelene eller lamaene i området. Uheldigvis er det få dyr spredt over et stort område, og følgelig er du langt i fra garantert å se noen på veien opp eller ned.

  Vel oppe på toppen stopper bussen ved siden av Hearsts private flystripe hvor han hadde gjester og forsyninger flydd inn. Selv i dag er det en fire-fem timers kjøretur fra San Francisco eller Los Angeles og Hearst hadde jo ikke tid til slikt.

  Vi ble ønsket velkommen av Helen, en meget kunnskapsrik guide. Helen er for øvrig også navnet på en av Hearsts favoritt-hunder; En av hans 200 dachs-hunder, vel og merke.

  Turen tar deg gjennom hagen, forbi utebassenget, inn i gjestehuset og gjennom Casa Grande, hovedhuset med spisesalen og biljardrommet. Du passerer blant annet en liten fontene med restene etter en liten rampe av tre. Rampen hjalp dachs-hundene til Hearst opp fra fontenen når de badet.

  Når du kommer ut igjen får du se tennisbanene og under der innendørsbassenget. Det er faktisk gull alt som glitrer. Hearst brukte ofte 23 karat gull som fugemasse rundt flisene og deler av gangveien som vi går på langs innebassenget er faktisk gullbelagt.

 • Se Hearst Castle i bilder
 • Mer USA

 • Den siste hippireisen
  - På denne reisen er det meste tillatt.

 • Familiemoro i New York
  - Ferietips for storbyunger.

 • Bo billig i knalldyre New York
  - Gjør ferien billigere.

 • Viva las Vegas
  - Las Vegas i bilder.

 • Rocka strandliv i USA
  - Glimt fra verdens kanskje mest berømte strand

 • Yihaa, kuguttene slipper ut av skapet
  - Bli med ut på prærien når cowboyene feirer seg selv.