Aloha fra Hawaii

Hawaii er et av de mest kjente stillehavsparadisene. Bli med på en bildereise til øygruppen.

I den hengekøya skulle du vel gjerne ligget? Her fra solnedgangen over Waileastranden, på øya Maui. Foto: Ron Dalquist/Hawaii Visitors and Convention Bureau
I den hengekøya skulle du vel gjerne ligget? Her fra solnedgangen over Waileastranden, på øya Maui. Foto: Ron Dalquist/Hawaii Visitors and Convention Bureau Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aloha fra Hawaii

 1. BILDER fra Hawaii


Huladansere, blomstergirlandere, palmestrender og ukulelemusikk. Det er Hawaii, det!

Hawaii i Stillehavet tiltrekker seg turister i hopetall. Ikke så rart, med naturen, klimaet og gjestfriheten den amerikanske staten kan skilte med.

Her er noen kjappe fakta om Hawaii:

 • Hawaii består av 130 små og store øyer. De seks hovedøyene er: Kauai, Oahu, Molokai, Lanai, Maui, og Hawaii’s Big Island.
 • Hawaii har cirka 1,2 millioner innbyggere.
 • Waimea Canyon på øya Kauai er 16 kilometer lang, og en kilometer bred.
 • Mer en 1/3 av ananasene som selges i verden kommer fra Hawaii.
 • Hertug Kahanamoku, "Den moderne surfingens far" vokste opp i Waikiki på Oahu.
 • Verdens høyeste sjøklipper ligger på nordsiden av Molokai.
 • Krateret til vulkanen Haleakala på Maui er på størrelse med Manhattan.
 • Kileaua Volcano i Hawaii Volcanoes National Park er verdens mest aktive vulkan.
 • Tv-serien "Lost" spilles inn på øyene.
 • Klima - April- Nov: 24-31 grader, Des- Mars: 20-27 grader, gjennomsnittlig vanntemperatur er 23,5 grader
 • >>BILDER fra Hawaii

  Hawaiis historie i kjappe vendinger

  De første menneskene som gikk i land på øyene var polynesere. De kom for mer enn 1.500 år siden, etter å ha padlet over 3.200 kilometer i kanoene sine. 500 år senere kom det folk fra Tahiti. De tok med seg sin religion, som var basert på et strengt hierarkisk sosialt samfunn. I 1778 gikk kaptein James Cook i land i Waimea Bay på Kauai. Han kalte øygruppen "Sandwich Islands", til ære for den britiske Earl of Sandwich. Dørene mot Vesten ble åpnet, men kaptein Cook ble drept bare ett år senere, i Kealakekua Bay på Hawaii's Big island.

  I 1810 ble øyene samlet under et kongerike av kong Kamehameha. I 1820 kom de første protenstantiske misjonærene til Big Island. Hawaii ble en havn for sjøfarere, kjøpsmenn og hvalfangstmenn. I denne perioden døde mange av øyas opprinnelige befolkning som følge av vestlige sykdommer som ble brakt til øyene. I 1898 ble Hawaii amerikansk territorie.

  På 1900-tallet sørget sukker- og ananasplantasjene for sterk økonomisk vekst, og det kom immigranter fra Japan, Kina, Fillippinene og Portugal. Syvende desember i 1941 angrep japanerne Pearl Harbor på Oahu. Fire år senere, i 1945, ga japanerne seg.

  I 1959 ble Hawaii den 50. amerikanske staten.

  Slik reiser du til Hawaii

  Det tar tid å komme seg til Hawaii fra Norge. Faktisk rundt ett døgn. Med United Airlines mellomlander du bare én gang, på Heathrow i London. Med andre store flyselskaper som American Airlines, British Airways eller Air France må du først mellom lande på en av de store flyplassene i Europa, og så mellomlande i Los Angeles. De laveste prisene på en tur/retur flybillett ligger på rundt 8.300 kroner. Jo tidligere du bestiller, jo billigere billett får du.

  Mer info: Go Hawaii

  >>BILDER fra Hawaii  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!