Aloe vera - nyttig gelé

Plantene vokser helst i ørkenlignende landskap, og har en unik evne til å lagre vann.

Aloeplantens ytterste blader høstes. Selve planten lever og vokser videre.
Aloeplantens ytterste blader høstes. Selve planten lever og vokser videre. Vis mer
Aloens grønne blader splittes, og aloegeleen kan skrapes ut.
Aloens grønne blader splittes, og aloegeleen kan skrapes ut. Vis mer


Den lille øya Aruba i Karibia er et av stedene i verden der Aloe-plantene trives spesielt godt. Her er det rikelig med sol og varme til at plantene vokser og trives. En håndfull mennesker arbeider her med å foredle aloeplantene fra blad til kremer og andre remedier.

Lang historie

Aloeplantene kom til Aruba på attenhundretallet. Først ble de dyrket av enkelte bønder som høstet plantene for å utnytte den lakserende oljen som bladene avgir. Oljen ble kokt til klumper som ble eksportert til farmasiindustri verden over.

Men andre virkemidler tok over, og i 1960 ble prosessen endret. Man begynte å foredle geleen som finnes inni bladene, en gelé som har en ekstrem evne til å oppta vann.

Fra gele til solkrem

I dag drives høsting og foredling fra en fabrikk på øya. Grønne planteblader høstes en gang i uken, og kuttes ytterst på planten. De grønne plantefibrene fjernes manuelt, og geleen skylles i vann i 15 minutter for å fjerne de lakserende oljene.

Deretter benyttes geleen i så ulike produkter som solkrem og deodoranter. Selskapet Aruba Aloe produserer også en gelé som brukes til å dempe svie og kløe, Burn Balm.

Aruba Aloe selges først og fremst på øya, til turister. Det er også mulig å kjøpe produktene enkelte steder i USA, samt bestille på nett.

I Norge finnes ikke akkurat disse produktene i butikk, men det er mange andre produsenter som benytter aloe vera i kremer og salver. Se innholdsfortegnelsen på produktene.

Aloegeleen er det som brukes i dag. Til høyre ser vi hvordan man høstet aloeens lakserende olje i tidligere tider, ved å kutte bladene og sette kuttsiden nederst i en treform med hull i enden. Oljen er den orange væsken du ser i glasset.
Aloegeleen er det som brukes i dag. Til høyre ser vi hvordan man høstet aloeens lakserende olje i tidligere tider, ved å kutte bladene og sette kuttsiden nederst i en treform med hull i enden. Oljen er den orange væsken du ser i glasset. Vis mer