Allverdens afrodisiaka

Både østers, kaviar, jordbær og sjokolade sies å ha innvirkning på våre lyster. Det skal visst også tigerpenis-suppe, slangeblod og spansk flue ha.


Champagne og jordbær, smeltet sjokolade og krem, russisk kaviar som smeller på tungen og friske asparges dyppet i hollandaise. Disker du opp med slike ting på daten er det store sjanser for at du må servere frokost også. Og det var vel det som var meningen?

Vi mennesker har vært opptatt av afrodisiaka helt siden tidenes morgen, og det har først og fremst dreid seg om remedier som skulle gjøre mannen viril og fyrig. Bli med på en liten rundtur rundt i verden for å se hva vi har puttet i munnen for å øke elskovslysten.

Tigerpenis-suppe

I Asia er dette tradisjonelt en glimrende rett for den som føler seg litt slapp og daff nedentil. Tigre er sjeldne dyr, og derfor er pensissuppen rådyr. I Sør-Korea må du ut med 350 dollar for en porsjon. Selvfølgelig er det ikke lov å lage slik suppe, siden tigrene er utrydningstruet. Det at tigerparringen bare varer i 15 sekunder gjør også at vi er skeptiske til effekten.

Selpenis

Når vi først snakker om edlere deler, så skal selpenis også hjelpe mot impotens. Det tror i hvert fall mange asiater. Det spiller ingen rolle hva slags sel det er.

Spansk flue

Som navnet tilsier er dette et remedie spanjolene brukte for å få fart på fyrigheten. Det navnet imidlertid ikke tilsier, er at dette slett ikke er en flue, men en bille. Man tager altså en spansk flue, tørker den og maler den opp, og spiser pulveret. Billen er veldig giftig, og irriterer urinrøret, noe som fører til økt blodtilstrømning, som igjen resulterer i noe som kan minne om en ereksjon, men som visstnok skal være ganske smertefull. Billen er faktisk så giftig at folk har dødd av bruken. Hold deg heller til Viagra.

Yohimbe bark

I Vest-Afrika vokser yohimbetreet, hvis bark stimulerer nervesenteret i ryggraden som kontrollerer ereksjonen. Dermed hjelper barken mot impotens. Det er mulig det faktisk er hold i dette, i hvert fall har veterinærer med hell gitt barken til impotente hingster. Barken er tilgjengelig over store deler av verden, men ikke alle menn som har prøvd mener den har hatt noen effekt. Kanskje også verdt å nevne at bivirkningene er høyt blodtrykk, svimmelhet og kvalme.

Avokado

Aztekerne i Sentral-Amerika ga denne frukten navnet "testikkel" på grunn av formen på frukten, og fordi de henger i par på avokadotreet. Det er ingenting som tilsier at avokadoen inneholder noen stoffer som øker lysten, det er utseendet som skal gjøre denne frukten til et afrodisiaka.

Sjokolade

Når vi først er i denne verdensdelen, kan vi også ta med sjokolade. Kakaobønnen kommer opprinnelig fra regnskogen i Sør-Amerika, og kakao var en populær drikk blant indianerne. De helte innpå for å styrke libidoen. Kakaoen de drakk ligner forøvrig lite på den søte melkedrikken vi drikker i dag. Indianernes kakao var sterk og bitter, og laget med vann. Forskning viser at sjokolade inneholder stoffer som gjør at vi føler velvære, men som ikke direkte styrker kåtheten.

Honning

I det gamle Persia drakk nygifte et mjød laget av honning en hel måned etter bryllupet for å komme i det rette humøret og sikre ekteskapet en god start. Dette ble visstnok kalt "honningmåneden", derav det engelske navnet "honeymoon" for hvetebrødsdager. Honning inneholder mye b-vitaminer, som trengs for å produsere testosteron.

Drikker du slangeblod blir det fart på slangen i buksa. Og jo giftigere slangen er, jo bedre. Foto: Kristin van Hoegee Foto: Kristin van Hoegee Vis mer


Slangeblod

Kineserne er glad i sin tradisjonelle medisin, og ifølge denne læren er slangeblod fortreffelig for å styrke viriliteten. Det er ikke så nøye hva slags slange det er snakk om, men generelt er oppfatningen at jo giftigere slangen er, jo sterkere er effekten.

Horn fra neshorn

I Asia regnes horn fra neshornet som en sikker vinner for å få fart på samlivet. Hornet males opp til et fint pulver, og fortæres. Dette er selvfølgelig ikke så heldig for neshornet, som er utryddingstruet. Og det er altså ikke lov å selge eller kjøpe horn av neshorn. Dessuten har det nok liten reel virkning, uansett.

Reinsdyrgevir

Japanerne er ville etter reinsdyrgevir, for det pulveriserte geviret er visst også et vidundermiddel for potensen. Reinsdyra på Nordkalotten er populære, og gevirene eksporteres i hopetall til slappe japanere. Samene selv brukte pulveret for å kurere en skikkelig forkjølelse. De er kanskje så virile der oppe i nord, at de ikke trenger potensmidler.

Paddeskinn

Chan Su er et rusmiddel laget av skinnet til en giftig kinesisk padde, og har ry på seg for å øke seksuell apetitt. I virkeligheten er dette et svært farlig stoff som kan føre til hjertestans. På begynnelsen av 90-tallet ble dette remediet solgt i USA under navnet "Stone and Rock Hard", og fire mennesker døde som følge av bruken. Best å holde seg unna, med andre ord.

Ambergris

Ambergris, eller "grå amber" dannes i magen til spermhvalen. Det skjer fordi hvalen ikke klarer å fordøye nebbene til blekkspruten den spiser. Dermed blir de dekket av en gjennomsiktig, mørkegrå og voksaktig substans. Når denne klumpen blir utsatt for oksygen, blir den hard, og får en deilig lukt. Før i tiden var dette kjent som et kraftig afrodisiaka, og var verdt sin vekt i dobbelt så mye gull. Ambergris ble løst opp i en drikk som skulle styrke potensen, og også brukt i parfyme, fordi duften varer mye lenger enn alle andre dufter. I dag brukes det syntetisk ambergris i parfymene, og spermhvalen får for det meste være i fred fra ambergrisjegere.