Allergi-ordbok i lommeformat

På reise med allergier? Print ut allergi-ordliste gratis, eller bestill allergikort i lommeformat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle som har en allergi eller matintoleranse, eller som er pårørende og reiser sammen med noen med allergi eller intoleranse, har sikkert opplevd å forsøke å styre unna allergimaten på feriereisen. Og kanskje du har opplevd at det slett ikke alltid er like lett å forsøke å finne ut av om matvaren inneholder det som du eller de du reiser sammen med er allergisk mot - for selv om servitøren "kan" engelsk, er det ikke sikkert at engelsken hans er så stødig at han skjønner hva du snakker om. Og selv om engelsken din er aldri så stødig, er det ikke sikkert at gresken, tysken eller spansken din er like solid slik at du greier å tyde varedeklarasjonen som naturlig nok er skrevet på det språket som snakkes i det landet du måtte befinne deg i.

Det finnes flere språktjenester for allergi-ord på nettet, noen er gratis og noen koster penger. Du kan få flotte utskriftbare ordlister på mer enn 200 typiske allergi-ord, tilpasset dine språkbehov, eller du kan skreddersy ditt eget allergikort i lommeformat med de viktigste allergi-ordene for akkurat deg. Dette koster gjerne penger.

Vi har samlet noen tjenester som kan være til hjelp for deg med allergi selv, eller med omsorg for noen med allergi. Til uvurderlig hjelp på reisen.

Are You nuts?? Nøtteallergi? Det kan være vanskelig å gjøre seg forstått på andre språk.  Foto: Jason Antony
Are You nuts?? Nøtteallergi? Det kan være vanskelig å gjøre seg forstått på andre språk. Foto: Jason Antony Vis mer

Allergisk på reise

Synes du det er litt kronglete å reise med allergier? (Avsluttet)
Ja(62%) 191
Vet ikke(21%) 66
Nei(17%) 53
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Food-Info

Du kan velge mellom 30 språk om du printer ut listen før du reiser, eller du kan få oversettelsene sendt til din mobiltelefon. Sistnevnte er imidlertid kun tilgjengelig på ni språk: nederlandsk, spansk, portugisisk, fransk, polsk, tsjekkisk, tyrkisk, tysk og italiensk. Ordlisten omfatter cirka 200 allergirelaterte ord, som kan blir oversatt til og fra de språkene som du ønsker - så fremt at tjenesten dekker de aktuelle språkene. Nettjenesten er gratis, men mobiltjenesten koster fem britiske pund, tilsvarende 55 norske kroner.

Tjenesten er et initiativ av WageningenUniversity i Nederland og European Federation of Food Science and Technology.

På nett: food-info.net

Norges Astma- og Allergiforbund

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) har utarbeidet matparlører og ordlister for deg som skal ut og reise. Her er det én parlør for hver matvaregruppe: Nøtter, egg, fisk, melk og skalldyr. Parlørene er i lommeformat og kan bestilles gratis, eller du kan laste ned utskrift fra nettet. Gjeldende språk er engelsk, tysk, fransk, spansk, gresk, italiensk og arabisk.

På nett: naaf.no

ECC

Nettbasert tjeneste fra Europäisches Verbraucher Zentrum. 25 språk, velg den kombinasjonen som du trenger. Gratis tjeneste.

På nett: ecc-kiel.de

Allergy Translation

Kjøp skreddersydd allergikort i lommeformat. Velg språk, og hvilke allergier som skal med, og du får kortet tilsendt i posten. Tjenesten koster åtte dollar, eller 43,50 norske kroner.

På nett: allergytranslation.com

Menudata

Her kan du velge mellom 40 språk, og få ordlister på over 140 matingredienser som typisk kan forbindes med allergier. Tjenesten er p.t. gratis.

På nett: Menudata.com


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!