Alle vil bygge himmelhøyt

Flere land melder seg på i kampen om å bygge verdens høyeste skyskrapere.

Asiatene er regjerende verdensmestre i skyskraperbygging. I dag har Taiwans Taipei 101 fra 2004 høyderekord for bygninger med sine 508 meter. Med dette slår den Petronas i Kuala Lumpur med 56 meter. Og det er altså inkludert spiret som strekker seg 60 meter i høyden.

>> SE BILDER av noen av verdens høyhusgiganter

800 meter høyt

Alle vil bygge himmelhøyt

  1. Himmelhøye byggverk

Dette blir imidlertid for småhus å regne sammenlignet med giganten som er under bygging i Dubai. Burj Dubai er et tårnkompleks som skal
stå ferdig på slutten av 2008. Det skal bli hele 800 meter høyt, en solid verdensrekord for bygget som også var rekordstort etter tidligere planer om 690 meters høyde.

Taipei 101 er for tiden verdens høyeste bygning. Foto: Steven Cheung
Taipei 101 er for tiden verdens høyeste bygning. Foto: Steven Cheung Vis mer


Bak dette følger planene om et forretningssenter på 560 meters høyde med navnet Millennium Tower World Business Center i Busan i Sør-Korea. Det forventes å stå ferdig i 2010 eller 2011.

Også i høyhusbyen fremfor noen i Asia, Shanghai, er nok en gigant på vei opp. Shanghai World Financial Center skal stå ferdig neste år, og vil bli 492 meter høyt, og dermed Kinas høyeste foran dagens rekordholder i samme by, Jin Mao.

Materialmangel

Den store viljen til gigantiske prosjekter i Asia er en gavepakke til arkitektfirmaer med høye vyer. Men prosjektene har også problemer med å skaffe arbeidskraften som trengs for byggingen, og de nødvendige byggematerialene, skriver BusinessWeek Online.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre giganter

Også Sears Tower i Chicago, USA, er høyt på listen. Selv om tårnet ble bygget i 1974, rager det nesten i verdenstoppen med sine 527 meter med antenne.

Litt bak følger fire kinesere som alle er bygget mellom 1996 og 2003. Jin Mao Tower ligger i Shanghai, 2 International Finance Centre ligger i Hongkong, CITIC Plaza ligger i Guangzhou og Shun Hing Square ligger i Shenzen. De er henholdsvis 420 meter, 415 meter, 391 meter og 384 meter høye. Empire State Building i New York er 448 meter høy inkludert antenne, og 381 uten. Empire State ble forøvrig bygget så langt tilbake som 1931.

>> SE BILDER av noen av verdens høyhusgiganter

>> SE OGSÅ noen av verdens moderne underverk