Aldri vært tryggere å fly

Har du flyskrekk? Du behøver ikke å engste deg - i hvert fall ikke hvis du flyr med vestlige flyselskap.

Det har aldri vært tryggere å fly, ifølge International Air Travellers Association (IATA).

I 2006 var det bare 0.65 ulykker per en million flyturer. Det defineres som en ulykke når flyet er ødelagt (og kan fikses) eller ureparerbart. Tallene har tatt høyde for det økende antallet flypassasjerer, og er betydelig lavere enn for året før. Antall ulykker har gradvis minsket siden 90-tallet. Tall fra IATA viser at i 1998 var ulykkestallet på 1,34 per en million flyturer. I 2002 var tallet 0.94, og i 2004 0.80.

Generelt er ulykkestallene høyere for u-land enn i-land. Ulykkstallet for den tidligere Sovjetunionen var 8,8 per million flyturer i 2006. I Afrika og Midtøsten var ulykkestallet høyere i fjor enn på slutten av 90-tallet.

Trass i bekymringene for at det økende antallet lavprisselskaper verden over kutter svingene når det gjelder sikkerhet, hevnder IATA at flysikkerhetskravene er i ferd med å bli strengere. IATA jobber med å etablere verdens første internasjonal anerkjente sikkerhetssjekk. Rundt 130 flyselskaper har gått gjennom sikkerhetssjekken, som ser på alt fra vedlikehold av flyene til kabinpersonalets arbeidsmetoder.

IATA har allerede kansellert medlemsskapet til seks flyselskap som ikke hadde ansatt et firma til å gjennomføre sikkerhetssjekken innen fristen 31. desember i 2006. IATA vil ikke gå ut med navn på selskapene, men de var fra Latin-Amerika, Asia og Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Målet med den nye og strenge sikkerhetssjekken er naturligvis å minke antall ulykker.

Mer info: IATA

Kilde: The Daily Telegraph