- Aldri mer Tyrkia

Tyrkia er et populært og omdiskutert turistland. Noen elsker det, andre sier "aldri mer".

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: - Aldri mer Tyrkia
Ivrige selgere vil mer enn gjerne få deg til å handle keramikk, gull og tepper når du er i Tyrkia.
Foto: Dag Yngve Dahle
Ivrige selgere vil mer enn gjerne få deg til å handle keramikk, gull og tepper når du er i Tyrkia.
Foto: Dag Yngve Dahle Vis mer

Tyrkia har hatt en eksplosiv utvikling som turistland. I løpet av en tiårsperiode har trafikken av skuelystne og solbadende turister mangedoblet seg. Lave priser, lange strender og mengder av fortidsminner og severdigheter er det som trekker. Men ikke alle lar seg sjarmere.

Aldri mer!

Det er Alanya de fleste leserne skriver om når de forteller fra Tyrkia i Reiseguiden. Inntrykkene varierer fra fabelaktig til forferdelig. Morten er soleklar i sin vurdering:

- Hele byen lukta, og badet i søppel.

Og ikke nok med det. Morten har også hatt svært ubehagelige opplevelser med butikkbetjeningen og andre innbyggere i byen.

- Hvis du ikke kjøpte noe, kunne betjeningen regelrett true deg. Holdt jeg dama mi i handa, kom mannfolka hele tiden og skulle skille oss for å legge an på henne. Det holdt på å klikke for meg!!

Remy er også ganske så kategorisk i sitt korte innlegg med tittelen "Ufyselige folk!":

- Anbefaler ingen å reise til Tyrkia dersom de vil møte ærlige folk, som ikke kun er opptatt av penger!

Innpåslitne selgere

Langt flere er imidlertid svært positive til landet og byen. Remy får motbør av en anonym skribent som har vært i Tyrkia fem ganger, og mener det er en helt topp plass å feriere.

- Jeg skal være enig i at selgerne til tider kan være innpåslitne, men de godtar et nei som alle andre, skriver turisten i sitt svar.

Mange trofaste tyrkiafarere sier seg til dels enig i at selgerne i landet kan være i overkant innpåslitne. Flere rapporterer også om påtrengende menn.

- Mange av tyrkerne kunne være ganske så påtrengende siden vi begge hadde lyst hår og blå øyne, skriver Hilde, og forteller at en del menn ville gifte seg med henne.

- En gammel tyrker spurte mora mi om han kunne få meg, hvis hun fikk kameler av ham…

Likevel er Hilde og flere andre lesere betatt av Alanya og Tyrkia. Mari har også slitt med selgerne og innpåslitne menn, men forteller at hun raskt oppdaget vennligheten som lyste gjennom hos de innfødte.

Magisk

- Å besøke Tyrkia er som å forsvinne ut av tiden, og inn i en annen verden. Det er nesten magisk, du blir en annen person enn du er hjemme. Menneskene du møter gjør noe med deg. De er ikke rike på gods og gull, men de møter deg med hele seg, deler med deg av det de har, møter deg med ærlighet, omsorg og interesse.

Disse overveldende beskrivelsene kommer fra Trine som har besøkt Alanya flere ganger, og fått venner for livet blant lokalbefolkningen. Hennes ord kan kanskje stå for det flere trofaste tilreisende opplever i dette mangfoldige landet.

Hva syns du?

Tyrkia fremkaller de forskjelligste reaksjoner hos tilreisende turister, men tydeligvis ikke likegyldighet. Hva syns du om Tyrkia som reisemål? Er det et paradis der du kan nyte severdigheter, billige varer og vennlige mennesker, eller blir selgernes ivrige fremstøt for påtrengende. I Reiseguiden kan du se hva andre mener, og selv fortelle om dine opplevelser.

Tidligere har vi trukket frem hete debatter fra reiseguiden om:


Sjekk selv

Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Er du ute etter å bestille charterferie for sommeren, kan du finne de fleste tilbudene i markedet ved hjelp av vårt chartersøk.

På DinSide kan du også sjekke om flyet ditt er i rute.