Albania

Uutforsket som turistland, med tydelige levninger fra kommunisttiden. Her får du en reise tilbake i tid, men prisnivået følger ikke nødvendigvis den samme tidsreisen, i alle fall ikke i byene.


Albania hadde kommuniststyre i 46 år, fram til man i perioden mellom 1990 og 1992 innførte demokratisk republikk. Overgangen har ikke vært enkel, med høy arbeidsledighet, korrupsjon, store og mektige grupper med organiserte kriminelle med bånd til menn i høye stillinger i regjeringen.

Landet måler 28.748 kvadratkilometer, har 362 kilometer med kystlinje og grenser til Serbia og Montenegro, Makedonia og Hellas.

Befolkningstall: 3.544.808 (juli 2004). Man antar at rundt 70 prosent av befolkningen er muslimer, men det finnes ingen nøyaktige tall, da alle kirker og moskeer ble stengt i 1967 og all religiøs utøvelse ble forbudt. Det ble åpnet for religiøs praksis i 1990, men man vet altså ikke hvor mange som støtter seg til de forskjellige religionene. Størsteparten av befolkningen bor på landsbygda, og landbruket står for rundt 50 prosent av inntektene til landet.

Attraksjoner/steder å besøke

Albania er et frodig land med vakker natur, hvor folklore og gamle håndverktradisjoner står sterkt. Det er et fattig land, hvor du også får se tydelige spor av kommunisttiden, selv om det er drøye 13 år siden kommunistregimet ble avsatt.

Hovedstaden er Tirana, med arkitektur som vitner om nærheten til Roma og Istanbul, men som også er inspirert av Russland. Tirana er en ung by, med rundt 85 års fartstid som hovedstad. For eldre byer og eldre bosettinger, bør du ta turen til Durrës, Gjirokastra eller Shkodra. Sistnevnte er en av Europas eldste byer og Durrës har historie tilbake til 627 f.Kr. Gjirokastra er en bildeskjønn museumsby grunnlagt på 1200-tallet, med smale, sjarmerende gater og smug.

Butrint er en utgravd romersk by som vitner om bosetting i prehistorisk tid. Stedet er oppført i Unescos liste over verdens kulturarv.

Klima, sol og bad

Våte vintre og varme, tørre somre. Juli er den varmeste måneden, og solen skinner lengst i perioden mai til september. Det er flotte strender, både mot Adriaterhavet og Det ioniske hav.

Reise hit

Tilgjengelig som kombinasjonsreise med Korfu, hos Star Tour.

Komme seg rundt

De fleste reiser med buss; jernbanen er dårlig utbygd, og leiebiler ikke vanlig. Veiene er i dårlig stand, og det er ganske begrenset med bensinstasjoner om du beveger deg utenfor byene.

Prisnivå

Prisene i Albania er omtrent som i Hellas, ifølge Aftonbladets prisindeks. Husk også at prisene i hovedstaden Tirana er høyere enn ellers i landet. Veksling kan foregå i banker, og kredittkort går, men kontanter er foretrukket. Veksling på gaten er tillatt, og du slipper unna vekslingsgebyr, men vær nøye med å sjekke at du ikke blir lurt.

Valuta: Albansk Lekë