Alaskan Husky i Tromsø

Ingen tvil - hundekjøring er svinaktig kult! Vi testet hundekrefter i Tromsø.

- Kom igjen! Ja, ja!

Snøen brekker under oss. Bikkjene peser og trekker oss opp bakken. På alle kanter er det bekmørkt. Vinden kaster snøen som sand i ansiktet mitt. Hver gang jeg flytter hånda for å rette på lua og hetta får jeg den samme smerten i panna som man får når man spiser altfor mye is, altfor fort. Vinden forsterker kulda betraktelig.

- Ja, Bronsje! Vann, kom igjen!

Jan Haus er sledeføreren og roper på lederhundene. De er nette tisper med sterke kropper og kloke hoder. Tisper brukes oftest som lederhunder.

Alaskan Husky i Tromsø

  1. BILDESPESIAL: Villmarkens hunder
Jan (uttales Yann) og Vann. Hvem er hvem? Foto: Dag Erik Grøtnæs
Jan (uttales Yann) og Vann. Hvem er hvem? Foto: Dag Erik Grøtnæs Vis mer


- Tispene er ofte litt sterkere i hodet, forteller tyskeren som har kommet til Norge for å drive sin hobby som jobb.

Det er hannhundene som naturlig nok står for den største trekk-kraften. Bakerst går de sterkeste hundene. I vårt spann heter de Asterix og Santana. Obelix er selvsagt plassert i et annet spann for å avlaste. Idefix ble veid for lett.

Villmarkssafari

- Her på Villmarkssenteret har vi omlag 200 hunder. Selv om jeg ikke husker navnet på alle så er jeg veldig glad i dem alle sammen, sier Haus.

Vi befinner oss på Villmarkssenteret i Tromsø. Hundene har overfalt oss med vennlige bjeff og boff, og ett sett med to armer er dessverre ikke nok til å hilse på alle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å være på hundekjøring i Tromsøvinteren med vind midt i mot og snøen piskende i ansiktet gir en liten fornemmelse av hva man opplever på Iditarod, verdens lengste hundeløp.

Gründerne av stedet, Tore Albrigtsen og Tove Sørensen, deltok også i det forrige Iditarod, men er også faste deltakere på Finnmarksløpet som er et av de aller tøffeste hundesledeløpene i hele verden.

- Mange av hundene på senteret har deltatt i begge løpene, så det man ser og opplever her er virkelig tøffe hunder, og dyrenes helse blir alltid satt som første prioritet når vi deltar, forteller Tove Sørensen.

I år tar de et hvileår fra Iditarod, men i 2008 regner de med å stille til start i løpet som tidligere er vunnet av nordmannen Robert Sørlie. Finnmarken vil de også delta i. Dette regnes som et meget prestisjetungt løp å vinne.

- Løypa i Finnmarken er vanskelig, så dette er ekstremt god konkurransetrening for våre hunder, forteller Tore Albrigtsen.

Utålmodig venter hundene på å gi seg i kast med å trekke sleden. Foto: Dag Erik Grøtnæs
Utålmodig venter hundene på å gi seg i kast med å trekke sleden. Foto: Dag Erik Grøtnæs Vis mer


Inn i varmen

Det kan bli svinekaldt i sleden når du sitter og hører bjeffingen og pesingen fra hundene. Kroppen og føttene er stort sett varme fordi man får låne termodresser og varmestøvler. Ansiktet og hender er det ofte verre med. Derfor er det deilig å kunne sette seg inn i en varm og god lavvo etter endt tur.

Senteret har tre lavvoer hvor man setter seg rundt et deilig og varmt bål som smelter årer og ledd, og kroppen får tilbake følelsen av å eksistere. Ikke bare tines du opp av varmen i lavvoen, men du får også servert reinsdyrbuljong som virkelig smører kroppen så maskineriet fungerer atter en gang.

Er du helt gjennomfrossen kan du kaste klærne og hoppe i en av stampene de har utenfor. Dette er i hvert fall beste medisin for å få varmen i kroppen. Hvis du tåler å ta av deg klærne og gå avkledd ut til varmtvannet riktignok.

Reinsdyr med poteter og gulrøtter. Også en liten en fra verdens nordligste bryggeri. Foto: Dag Erik Grøtnæs
Reinsdyr med poteter og gulrøtter. Også en liten en fra verdens nordligste bryggeri. Foto: Dag Erik Grøtnæs Vis mer


Hva koster moroa?

Fra november til mai kan du oppleve hundekjøringen i Tromsø. Da koster det 1.200 kroner for en halvtimes kjøring, og du kan velge om du vil stå bak og føre sleden, eller om du vil sitte godt innpakket og bare nyte naturen. Frakt til og fra hotell er inkludert i prisen.

For mer informasjon: www.villmarkssenter.no

Mer om hundekjøring kan du lese på Norges hundekjøreforbunds hjemmesider. Her kan du også finne lenker til klubber som arrangerer turer du kan delta på.

Les mer