Airbus vil halvere co2-utslipp fra fly

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Airbus høyeste sjef, Louis Gallois, har kalt inn verdens mest anerkjente fly- og maskiningeniører til et møte for å diskutere hvordan man kan redusere co2-utslippene fra fly.

Gallois mener at flyprodusenter og flyselskap må samarbeide for å håndtere utfordringene klimaendringene skaper for bransjen. Flytrafikken står for tre prosent av det totale co2-utslippet globalt. Problemet er at utslippene er i ferd med å øke dramatisk på grunn av den sterke økningen i flytrafikk.

Minus 50 prosent

Går flytrafikken mot en mer miljøvennlig fremtid?
Går flytrafikken mot en mer miljøvennlig fremtid? Vis mer


Gallois sa på en pressekonferanse torsdag at i 2020 vil flyene Airbus sender ut av sine fabrikker produsere halvparten så mye co2, og 80 prosent mindre nitrogenoksid som de gjorde i 2000.

- Jeg tror det er veldig viktig at flyprodusenter - inkludert Boeing - må dele sine synspunkter på miljø og hvordan bransjen kan bli mer miljøvennlig. Vi må stå sammen for å vinne, for dette er en kamp for utviklingen av flytrafikk generelt, sa Gallois.

Les også: Fly på biodrivstoff

Miljø til lavpris

Lavprisselskapet Easyjet har også kastet seg på bølgen, og har presentert en flyprototyp som de mener kan kutte co2-utslippene med 50 prosent. De håper å ha flyet klart på rullebanen i 2015. Lavprisselskapet diskuterer nå produksjon av flyet med Airbus og Boeing, og motorprodusenten Rolls-Royce.

Ecojet, som prototypen foreløpig kalles, er designet av to av Easyjets egne ingeniører. Flyet har "åpen rotor"-motorer som vil produsere 25 prosent mindre co2 per passasjer per kilometer enn selskapets fly gjør i dag. At blant annet vingene er konstruert av lettere aluminium, vil redusere co2-utslippene med ytterligere 15 prosent. Enda 10 prosent vil kuttes rent flyteknisk, for eksempel ved å bremse farten i innflyvningen.

Motorer med åpne rotorer ble designet allerede på 80-tallet, men det stilles spørsmål ved støynivået de forårsaker.

Det bekymrer ikke Easyjet, som har uttalt at både Boeing og Airbus kommer til å klare å lage et miljøvennlig fly innen åtte år.

- Vi skal bruke fire millarder pund (cirka 48 milliarder kroner, red.anm.) på fly. De kommer til å høre på oss, sa Andy Harrison, toppsjef i Easyjet.

Kilde: The Guardian


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!