Afternoon tea i London

Vi dro til London og drakk erkebritisk ettermiddagste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Ingenting som en god kopp te utpå ettermiddagen.
Ingenting som en god kopp te utpå ettermiddagen. Vis mer

Afternoon tea i London

  1. Londons beste teserveringer


Pianoklimpringen er det første vi hører når vi går ut av heisen i femte etasje i Fortnum and Mason, det staselige varemagasinet midt i hjertet av London. Vi retter litt på klærne, strammer opp holdningen, og skrider inn i St. James's Restaurant, der vi har bestilt bord og skal innta en erkebritisk afternoon tea. Duse farger, tunge gardiner, vegg-til-vegg teppe og en ulastelig antrukket hovmester møter oss ved inngangen til restauranten.

- Would you like to sit in the sofa?

- Yes please, sier vi, og synker ned i de gammelrosa plysjsofaene. Ah, det tar på å trave rundt i London og shoppe, og nå var det deilig å hvile beina litt. Vi gjemmer handleposene fra Topshop og Oasis under bordet, og sniktitter bort på handleposene til de fjonge damene, såkalte ladies who lunch, som tydeligvis har vært og handlet på Harrods, Liberty og i andre designerbutikker vi ikke engang tør besøke.

Never mind. Det er ikke bare poshe londonere fra Chelsea og Knightsbridge her. Rundt oss sitter også et par unge japanere, flere grupper amerikanske turister, og noen gamle venninner som skal oppdatere hverandre på siste nytt i form av hvem som har blitt bestemor for fjerde gang, og hvem som har strøket med siden de møttes sist.

>> Londons beste teserveringer

Fortnum and Mason er Storbritannias eldste tehus. Foto: Fortnum and Mason Foto: Fortnum and Mason
Fortnum and Mason er Storbritannias eldste tehus. Foto: Fortnum and Mason Foto: Fortnum and Mason Vis mer


Fysen hertuginne

Afternoon tea er en erkebritisk tradisjon som har eksistert på øya i snart 200 år. Det sies at det var den syvende hertuginnen av Bedford som startet trenden i 1830, da hun følte seg litt fysen, og det fortsatt var lenge til kveldens middag. Dermed ba hun tjenerne servere henne et lett måltid så hun ikke skulle svime av. De serverte henne en kanne te, noen sandwicher, scones og kaker, som hun fortærte i sitt boudoir. Hun likte det så godt at hun fortsatte, og deretter er historien litt uklar, men hun fikk en venninne på besøk mens hun drakk sin ettermiddagste. Dermed spredte trenden seg. Ti år senere var afternoon tea et obligatorisk måltid for fiffen i London.

Tilbake i restauranten klimprer den gråhårede pianisten videre, mens en kelner med kritthvit skjorte, svart vest og vannkjemmet hår kommer bort for å ta bestillingen. Fortnum and Mason er Storbritannias eldste tehus, og selve butikken, som selger spesialiteter som kaffe, te, konfekt, kaker, ost og annet snadder, har eksistert siden 1707.

- Skal det være traditional afternoon tea, high tea, eller champagne tea? spør kelneren.

Øh, med såpass stive priser blir det traditional afternoon tea for oss. 25 pund (cirka 285 kroner) per hode er ikke akkurat billig, og high tea og champagne tea koster enda mer. Afternoon tea betyr te, sandwicher, scones og kaker av beste sort.

Historisk "fast food"

Sandwichen er forresten også en britisk oppfinnelse, skal vi tro legenden. Den så dagens lys da John Montagu, den fjerde jarlen av Sandwich, en dag ikke hadde tid til å spise den formelle middagen tjenerne pleide å servere ham, og ba kokken putte kjøttet mellom to brødskiver, så han kunne spise maten kjappere. Dette skal ha skjedd en gang i 1762, så sandwichen er altså eldre enn skikken med å innta ettermiddagste.

Vi velger en kanne Earl Grey, og en Royal Blend. Dette er to av klassikerne når vi snakker te. Earl Grey har fått navnet sitt etter jarlen Charles Grey, som fikk oppskriften av en god kinesisk venn en gang på begynnelsen av 1800-tallet. Teen er en blanding av svart kinesisk te tilsatt bergamot, og skal ikke drikkes med melk. (Det sies at jarlen egentlig foretrakk teblandingen tilsatt bergamottolje. Denne teen kalles Earl Grey Classic i dag.) Royal Blend ble første gang laget for kong Edward VII i 1902, og består av assam og ceylonte. Denne skal helst drikkes med en god skvett melk oppi.

Ettermiddagsteen på Fortnum and Mason serveres på tradisjonelt vis i tre etasjer.
Ettermiddagsteen på Fortnum and Mason serveres på tradisjonelt vis i tre etasjer. Vis mer


Te på mange måter

I dag er te noe av det som definerer det britiske. Det er helt vanlig å bli bedt på "a cup of tea", eller "a cuppa" når du kommer på besøk. Det må ikke forveksles med "having tea", som faktisk betyr å spise middag, slik vi også gjør i fem-sekstiden om ettermiddagen. Det må altså ikke forveksles med afternoon tea, som ikke har noe med middag å gjøre. Afternoon tea er et lett mellommåltid for dem som ikke skal spise middag før i åttetiden på kvelden, og som kjenner seg litt sultne etter lunsj i ettiden.

Det som er overraskende, er at det slett ikke var britene som var først ute med å introdusere tedrikking i Europa. Opprinnelig var det kineserne som først begynte å drikke te så langt tilbake som 2.700 år før Kristus, skal vi tro legenden, men det slo ikke skikkelig an før under Tangdynastiet fra 618 til 906 etter Kristus. Det er først på slutten av 1500-tallet at det fortelles om noen få portugisere som har vært i Østen som drikker te. Men de første som skippet te til Europa i skikkelige kvanta, var nederlenderne i 1606. Teen var eksotisk og dyr, og forbeholdt de velstående.

Det var sikkert mange utenlandsfarere som tok med seg te hjem til Storbritannia som gaver, men den første daterte referansen til te kom i 1658, da det sto en annonse i en avis om at et kaffehus solgte "China Drink, called by the Chinese, Tcha, by other Nations Tay alias Tee" (Kinadrikk, kalt tcha av kineserne, av andre nasjoner Tay, alias Tee.) Teen slo ikke an blant britene før George II giftet seg med den portugisiske prinsessen Kathrine av Braganza, som tok med seg trenden med tedrikking til hoffet. Dermed ble det trendy å drikke te. I 1664 kom det første skipet lastet med te til Storbritannia.

Fetende te

Vi har sunket godt ned i sofaene når kelneren kommer ilende med herligheten vi har bestilt. Teen blir som seg hør og bør servert i det fineste proselen, og den er selvsagt trukket slik den skal - flytende løst oppi tekannen. En tesil av sølv sørger for at vi ikke får rusk i tekoppen.

I tillegg til de to tekannene, får vi også assorterte sandwicher med kremost og agurk, røkelaks, kylling og karamellisert løk, egg, og laks med majones. Deretter spiser vi scones med syltetøy og clotted cream (et slags smør, som ser ut som halvferdig smør, hvis du noen gang har prøvd å riste fløte til smør.), og tilslutt rundes det hele av med to utvalgte konfektkaker som gjør oss helt kvalmende mette. Det frister ikke så veldig med middag igjen om noen timer. Å innta afternoon tea hver dag kan ikke være så veldig bra for figuren.

Et raskt søk på internett når vi er tilbake på jobb bekrefter mistanken. Hertuginnen av Bedford burde nok ha holdt ut uten mat mellom lunsj og middag. Men unner vi oss denne luksusen bare sånn innimellom, så går nok det bra ...

>> Londons beste teserveringer

Kilder: United Kingdom Tea Council, Fortnum and Mason


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!