Her er det langt til nærmeste lege.<br />
Bilde: Star Tour
Her er det langt til nærmeste lege.
Bilde: Star TourVis mer

Advarer mot Zanzibar

De siste ukene har Europeiske Reiseforsikring vært ute i media og advart mot den elendige sykehusberedskapen på Zanzibar. Er det hele storm i et vannglass?

Charterselskapene satser stadig på å utvide tilbudet med nye og fristende reisemål. De siste årene har trenden vært at stadig flere ønsker å reise eksotisk. Det er imidlertid ikke det samme å reise i Europa som i Afrika. En av våre lesere har fått med seg forsikringsselskapet Europeiskes krasse kritikk av at Star Tours vintersatsning på Zanzibar som reisemål.

Leserbrevet

Jeg har de siste ukene snappet opp at Europeiske Reiseforsikring har gått ut og advart mot å reise til Zanzibar. Hva er grunnlaget for dette? Er det farlig å reise til Zanzibar?

Europeiske skeptiske til det medisinske tilbudet

Medisinsk direktør i Europeiske, Sverre Kjølstad, reiste nylig til den Afrikanske krydderøya for å sjekke helsetilbudet der. Årsaken er selvsagt at charterselskapenes tilbud og Afrikas økte popularitet fører til langt flere norske reisende til dette området. Etter Kjølstads helseinspeksjon har Europeiske valgt å gå ut med krasse beskrivelser av helsevesenet på Zanzibar.

- På Zanzibar er det ikke medisinske fasiliteter som kan behandle annet enn helt banale skader, forteller Kjølstad. Hvis det er større skader må pasienten sendes med fly til Nairobi som ligger ca. en times flytur unna. Nairobi er ikke noe egnet sted for blodoverføring og da er Sør-Afrika eller Europa neste stopp.

Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske har skrevet en artikkel i Europeiskes internavis hvor hun sier:

Vi tenker med skrekk og gru på situasjoner som vil oppstå ved alvorlige trafikkulykker, dykkersyke eller hjerteinfarkt. Det manglende medisinske tilbudet på Zanzibar gjør det uforsvarlig å igangsette organiserte pakketurer dit

Uforsvarlig av Star Tour?

Det er ingen særlig tvil om hvor skuddsalvene rettes når det gjelder pakketurer til Zanzibar. Det er kun Star Tour som arrangerer reiser hit. Informasjonssjef Lena Petersson i Star Tour kommenterer kritikken fra Europeiske på følgende måte:

- Hvis det skjer noe alvorlig må pasientene flys ut fra Zanzibar, men slik er det jo mange steder i Norge også. Vi har hatt positive erfaring med Flying Doctors så langt. På reisemål som Zanzibar kan man ikke forvente at det finnes et sykehus slik vi har hjemme. Hvis noe skjer må pasienten flys ut. Akkurat som hvis det skulle skje deg noe på Finnmarksvidda, forteller informasjonssjefen. Totalt regner Star Tour med å sende ca. 200 gjester til krydderøya i vinter.

Petersson får støtte av Pia Lis Jensen, ansvarlig for det internasjonale nettverket til forsikringsselskapet Erika, som også mener kritikken er uberettiget:

- Hvis vi sammenligner med de greske øyene, så vil de små sykehusene der heller ikke greie alvorlige sykdomstilfeller.

Nye samarbeid

Star Tour har inntil nylig benyttet Europeiske Forsikring som partner på salg av reiseforsikring til selskapets kunder. Star Tours nye partner på forsikring er nå forsikringsselskapet Erika. Imidlertid kan ansvarlig for det internasjonale nettverket til Europeiske, Richard Zimowski, fortelle at de fortsatt betjener en stor del av kundene til Star.

-Mange av Star Tours gjester har tegnet helårs reiseforsikring gjennom Europeiske. Disse gjestene vil fortsatt få hjelp gjennom guidene til Star, forteller Zimovski. Hans store bekymring er avhengighet av fly ved sykdom hos gjestene.

-Det er ikke alltid så lett å rekvirere et fly i denne delen av verden. Det er riktig at det også kan være vanskelig å få tak i kvalifisert hjelp på en liten gresk øy, men det finnes flere kvalifiserte leger i Hellas enn hva det gjør på Zanzibar. Veien hjem til Norge er også langt kortere.

På spørsmålet om Europeiske fortsatt samarbeider bra med Star etter at charterselskapet har byttet partner for salg av reiseforsikringer svarer Zimowski:

-Vi jobber for at kundene våre skal være fornøyde.

Er det farlig å reise til Zanzibar?

Som potensiell Zanzibargjest mener vi det viktigste er å være klar over hva som venter deg når du kommer frem. Ikke tro at du kommer til Mallorca hvor alt går på skinner. Zanzibar må betraktes som et veldig eksotisk land hvor verken infrastrukturen eller helsevesenet er mye å skryte av. Samtidig virker det noe underlig av Europeiske å hausse opp stemningen så voldsomt for et reiseprogram som ikke omfatter mer enn 200 nordmenn i løpet av en vinter. Det hadde stilt deg annerledes om Star hadde satt opp en egen chartermaskin til øya hver uke og sendt av gårde titusenvis av turister – det ville vært direkte uforsvarlig.

Vi kan ikke se at det er noe farligere å reise til Zanzibar enn å reise på pakketur til bushen i Tanzania. Er det en slik type ferie du er ute etter så vet du sannsynligvis hva det er du har i vente. Det meste er farlig her i verden! Star Tours viktigste oppgave må være å opplyse sine gjester om tingenes tilstand slik at det aldri er noen tvil om hva som skjer dersom uhellet er ute.

Billig reise til trygge Syden?

Ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev!