<strong><b>BETAL MED KREDITTKORT:</strong></b> Bruker du kredittkort når du kjøper flyreiser, er du sikret mot konkurser. Foto: Per Ervland
BETAL MED KREDITTKORT: Bruker du kredittkort når du kjøper flyreiser, er du sikret mot konkurser. Foto: Per Ervland Vis mer

Advarer mot Norwegian og Widerøe

Det danske Forbrugerrådet advarer mot 35 flyselskaper. Heldigvis er det ikke så farlig som det kan se ut som.

Publisert
Sist oppdatert

Sist uke ble det danske flyselskapet Cimber Sterling begjært konkurs, og de er ikke alene. Tidligere i år gikk også lavprisselskapet Air Australia og de europeiske selskapene Malev og Spanair konkurs.

I lys av dette advarer nå det danske Forbrugerrådet folk mot å bestille flybilletter hos 35 flyselskaper, deriblant Norwegian, Widerøe, DAT og Ryanair:

«Følgende 35 flyselskaper er ikke medlem av Rejsegarantifonden. Hvis du flyr med dem, kan du derfor ikke være sikker på å få pengene tilbake ved konkurs,» skriver Forbrugerrådet på sine nettsider.

Flyselskaper uten Rejsegarantifonden:
1. Adria Airways
2. Aeroflot
3. Air Baltic
4. Air Berlin
5. BH Airlines
6. Corendon Airlines
7. Danish Air Transport
8. easyJet
9. Freebird
10. Estonian Air
11. Germanwings
12. Iberworld
13. Iceland Express
14. Iran Air
15. Jet Time
16. Malmö Aviation
17. Nextjet
18. NIKI
19. Norwegian
20. Novair
21. OLT Ostfriesische Lufttransport
22. Onur Air
23. Pegasus Airlines
24. Primera Air
25. SATA International
26. Sky Airlines
27. Skyways
28. SyrianAir
29. Thomas Cook Airlines
30. TUIfly Nordic
31. Vueling
32. Widerøe
33. Windjet
34. Ryanair
35. Sun Express

Listen ble til ved at Forbrugerrådet undersøkte hvilke flyselskaper som flyr til danske flyplasser, foruten selskapene som ifølge Reisegarantifondets nettsider er registrert i fondet.

Men i Norge er det annerledes: Pakkereiser er dekket

Det er fort gjort å forveksle danske Rejsegarantifonden med norske Reisegarantifondet (RGF), men heldigvis er det sånn at vi har en annen type ordning.

I Norge gjelder RGF kun for pakkereiser, og der plikter ALLE selskaper å være medlem for å kunne tilby pakkereiser. Det gjelder også flyselskap som tilbyr hotell i forbindelse med flyreise.

Meningen med reisegarantiordningen er at du er sikret pengene tilbake dersom pakkereisen (en garantipliktig reise) kanselleres som følge av konkurs. Garantien skal dekke kundenes forskuddsbetalinger for reiser som ikke er gjennomført. Det er hovedsaklig små, lokale turoperatører som er blitt kastet ut av Reisegarantifondet, og 29. mars i år slettet RGF 24 turoperatører som medlemmer.

Men også de som ikke skal på pakkereiser kan sikre seg.

Betal alltid med kredittkort

Betaler du flyreiser med kredittkort på nettet, vil det nemlig gi deg ekstra sikkerhet.

– Vi anbefaler forbrukerne å benytte kredittkort når du kjøper flybilletten direkte av flyselskapet. Da er du beskyttet av Finansavtalelovens § 54 b og kan kreve pengene tilbake ved konkurs av kredittyter, bekrefter Ingeborg Flønes fra Forbrukerrådet.

Betaler du med BankAxept-løsningen, har du ikke samme rettigheter, men de færreste betaler en reise på denne måten i 2012.

Det er Finansavtaleloven som langt på veg sikrer nordmenn rettigheter ved kjøp av reiser på nettet. Etter det DinSide erfarer er tolkningen av denne noe ulik, og har du kjøpt reisen din med for eksempel et MasterCard, kan det hende du først blir henvist til stedet du kjøpte reisen.

Får du ikke hjelp der, kan du ta dette tilbake til kortutsteder som vil sende et krav slik at du får pengene dine tilbake.

>>> Dette dekker kortgarantien

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer