<i>Illustrasjon: Lotus Head</i> Foto: Lotus Head
Illustrasjon: Lotus Head Foto: Lotus HeadVis mer

Advarer mot kortsvindel i svenske butikker

Göteborg (NTB): Svensk politi har avdekket svindel med kortterminaler i butikker, der intetanende kunder har fått tappet sin konto.

Det har lenge vært kjent at kriminelle monterer kortlesere - såkalte skimmere - på minibanker, for å avlese kontoinformasjon og koder og deretter tappe ofrene for penger.

I Europa er det funnet tilsvarende utstyr også ved kortterminaler i butikker, og det samme har svensk politi gjort den siste tiden, skriver Aftonbladet.

- Slikt utstyr kan iblant være helt umulig å oppdage, sier Marcus Qvennerstedt som arbeider i svensk Økokrim.

Mange ofre

Svensk politi har ved flere anledninger oppdaget skimming-utstyr i butikker, og i Småland har minst 50 personer fått tappet sine kontoer etter å ha betalt med kort i butikker den siste tiden.

Blant ofrene er 45 år gamle Eva Boman som betalte med Visakort i en butikk i Gislaved. Noen dager senere ble kontoen hennes tømt for 14.000 svenske kroner gjennom sju uttak i Stockholm, 40 mil unna.

- Jeg trodde at det var sikkert å betale i butikken, sier hun til Aftonbladet.

Tatt på fersken

Mandag tok svensk politi seks personer på fersken, etter at de hadde montert skimming-utstyr i en 7-eleven butikk i Göteborg.

Utstyret viste at gjerningsmennene hadde avlest flere av kundenes kort, og er nå til nærmere analyse.

- Vi regner med at de må ha hatt en eller annen form for hjelp fra innsiden for å ha kunnet montere utstyret i butikken. Det kan ikke gjøres dersom noen sitter i kassen, sier etterforskningsleder Göran Arvidsson til Göteborgs-Posten.

De fleste av de seks pågrepne var ifølge politiet tilreisende utlendinger.

Medhjelpere

Ifølge Marcus Qvennerstedt finnes det to former for kortsvindel knyttet til butikker. Kortterminalene blir enten manipulert, eller ansatte i butikken fungerer som medhjelpere som bistår med å samle informasjon om kundenes betalingskort.

- I enkelte tilfeller kan det være umulig å se at kortterminalene er manipulert, og da hjelper det lite å være oppmerksom, sier Qvennerstedt som likevel anbefaler folk å se etter løse taster eller deler på terminalene.