Advarer mot flere kontroller

NSB er lei av snikere.

Nå skal snikerne tas, advarer NSB i en pressemelding. Foto: NSB
Nå skal snikerne tas, advarer NSB i en pressemelding. Foto: NSB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du blant dem som sniker deg til en gratis togtur i ny og ne? Da lever du farlig.

Nå blir det nemlig flere kontroller, advarer NSB i en pressemelding;

«Hvert år taper NSB enorme summer fordi noen passasjerer ikke betaler for seg. Vår oppfordring til alle reisende er; kontroller at du har gyldig billett før vi gjør det.»

>>>Slik jukses det på Flytoget

Ønsker ikke å skaffe frykt

Hvor mange som har blitt tatt for å snike har foreløpig ikke NSB et klart tall på, men informasjonsrådgiveren innrømmer at det er en utfordring for bedriften.

– Det er en grunn til at vi gjør dette. Meningen med kampanjen er å bevisstgjøre folk få dem til å ta det seriøst. Vi ønsker ikke å skaffe frykt, men vil at folk skal betale for seg som seg hør og bør, sier Erik Lødding til DinSide.

I pressemeldingen skriver NSB at å redusere omfanget av snikere og ikke-betalende reisende vil ha en betydelig økonomisk gevinst:

 • dels ved at snikere betaler for seg
 • dels ved at flere kjøper billett før de går ombord på toget
 • >>>Dyrere å kjøre kollektivt i 2011

  Hemmelig kontroller

  «Vi må vekke den grunnleggende holdningen til at sniking går ut over alle som betaler og at det er nødvendig og samfunnsnyttig å få slutt på det.»

  Nøyaktig hvor mange kontroller som NSB skal ha, eller hvor og når det vil skje, vil ikke togselskapet gå ut med.

  Bøtene er fastsatt av Samferdselsdepartementet, og gebyret ligger trolig på 900 kroner.

  Dette står i transportvilkårene til NSB:

   § 4 C. Passasjerar som ved kontroll ikkje har billett som er stempla eller på annan måte gyldig kontrollert, vil bli pålagde eit gebyr fastsett av Samferdselsdepartementet. Passasjerane kan kjøpe billett i betent vogn. Ein eventuell kontroll i betent vogn vil ikkje bli gjennomførd før alle kundar har fått høve til å kjøpe billett av konduktøren når han/ho går gjennom vogna. Kjøp og validering av elektroniske billettar skal skje før ombordstiging. Passasjerar som ikkje kan vise fram gyldig billett/kort ved kontroll, og som heller ikkje betalar gebyret på staden, skal oppgi rett namn, adresse og fødselsdato og vente på at identitetsopplysingane blir stadfesta, slik at NSB seinare kan krevje inn betalinga av gebyret.