Advarer mot å kjøpe falske merkevarer

– Kjøper du kopier, støtter du kriminelle og mafiavirksomhet.

<b>HOLD DEG UNNA:</b> Kjente merkevarer bruker aldri torg og boder som salgsledd. Kjøper du kopivarer, støtter du kriminelle bander.  Foto: PantherMedia / diego cervo
HOLD DEG UNNA: Kjente merkevarer bruker aldri torg og boder som salgsledd. Kjøper du kopivarer, støtter du kriminelle bander. Foto: PantherMedia / diego cervo Vis mer

Nei, det er nok ingen som kommer til å sjekke om veska eller solbrillene dine er falske når du lander på Gardermoen, men det betyr ikke at du skal kjøpe kopierte merkevarer av den grunn.

Det skjerpes for tiden kraftig inn på straffeforfølgelsene av turister som kjøper piratkopierte varer, ifølge Virke.

Spesielt i Sør-Europa slås det hardt ned på kjøp av kopivarer, hvor det er spesielt merkevareprodusenter som presser myndigheter til å reagere.

– Det skjer razziaer fra tid til annen, så du skal aldri føle deg helt trygg, sier Rolf Forsdahl, direktør reise utland i Virke, til DinSide.

Les også: Ikke kjøp falsk design i ferien

– Tenk på hvem du støtter

Han forteller at hvis du kjøper falske merkevarer i en bod i for eksempel Hellas, hender det at det blir tatt stikkprøver på grensene. Men det er hovedsakelig personer som handler inn et stort parti og som skal videreselge varene, som er politiets førsteprioritet.


Forsdahl skjønner godt at nordmenn blir fristet til å handle kopierte varer.

– Det kan være fristende å plukke med seg en veske som man ikke har råd til å kjøpe hjemme. I utlandet er vi ikke så kritiske og vi er vant til at det er store prisforskjeller. Men tenk på hvem du støtter når du kjøper falske merkevarer, råder Forsdahl.

Han tror uvitenhet er årsaken til at mange handler, til tross for flere advarsler.

– Svindlerne kopierer stadig bedre og bedre, og det ligger tunge investeringer bak. Men kjøper du kopier, støtter du kriminelle og mafiavirksomhet. Det er verken lovlige arbeidsplasser eller produksjon, påpeker Forsdahl.

Les også: – Turister har måtte betale opp til 10.000 euro i bot

Økt risiko for å bli oppdaget

For noen år siden mottok Virke en del bekymringsmeldinger, hvor det blant annet var skoleungdom som ble tatt i å kjøpe falske Rolex-klokker og fikk bøter.

– Vi hører slike historier fra tid til annen. Risikoen for å bli oppdaget er stadig større. Det er dessuten en dårlig måte å ha ferie på, siden alle pengene må gå til å betale bøter, sier Forsdahl.

Du må gjerne handle lokalproduserte varer på boder når du er i utlandet, men står det eksempelvis Gucci, RayBan og Chanel på produktene, bør det ringe noen bjeller.

– Kjente merkevarer bruker aldri torg og boder som salgsledd, forteller Forsdahl.

Ulik straffepraksis
xPiratkopiKonsekvenser v/ privat kjøp?Straff?Evt. begrensninger?Medbrakt kopi
Hellas:Imiterte piratkopijaImitert: Fengsel opp til 6 mnd, bøter. Piratkopi: fengsel minst 1 årneiSom om kjøpet i landet
Italia:Alt som skal utgi seg for å være orginalenjaBøter 100 – 7000 ¤, fengesl opp til 6 mndneiFor eget bruk: Ikke straff. Videresalg: bøter/fengsel
Thailand:Som ItaliaNei, kommer senere i årBøter (senere i år)neiSom om kjøpt i landet
USA:Skille imitert - kopiertKopi: Ja. Imitert: Nei.Kopi: Bøter/fengselNei, men straff etter mengdeTil personlig bruk: Ikke straff om under mengdegrense