Adrenalinkick i jungelen

Bli med på en jungelopplevelse av de store. Se bildene under.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hva skjer hvis jeg glipper taket med begge hendene?

Jeg ser på Brian med skepsis i blikket. Hjelmen virker på en måte litt overflødig når du ser ned fra plattformen. Avsatsen som er siste faste underlag før du skal fly hundre meter rett ned i det grønne dypet. Det vil si først gjennom den dryppende grønne regnskogen og langs en foss, før du treffer steinene i bunn. En hjelm vil vel i beste fall pynte på liket…

- Da strammer tauet seg opp og du vil henge og dingle i løse luften, svarer guide Brian og smiler som det ikke var grunn til noe som helst bekymring.

Hmm…betryggende på en måte, men tanken på å henge opp ned i svartese jungelen, alt for mange meter over bakken, varmer ikke viljen til å hoppe ut.

Wahoooop…før resten av gruppen rekker å få det med seg, flyr hjelpeinstruktør Alejandro mot avgrunnen i urovekkende fart. Med hodet først.

Vær klar for å bli våt når du reiser på juving... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
En fantastisk naturopplevelse i vill regnskog. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Det største fossefallet vi firer oss ned er nesten 100 meter høyt... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Våt blir du uansett hva du gjør...det sørger guidene for! Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Det kan være langt ned når du juver i Costa Rica. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Noen steder finnes små trapper, men for det meste må du snike deg rundt steiner og ned stup. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Se store bilder her:

- Han har drevet med fjellklatring i mange år, sier Brian med et skjevt smil om munnen.

Akkurat som om han er litt lei av at kompanjongen alltid skal brife for nye turister.

De andre i gruppen står med et skjær om munnen som viser at de er halv imponert og halvt bekymret. For det er ingen vei tilbake…

Bli med på surfesafari i Costa Rica...

Juving er ikke for den som vil komme seg tørrskodd gjennom dagen... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Juving er ikke for den som vil komme seg tørrskodd gjennom dagen... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Vær klar for å bli våt

Vi befinner oss i Arenal, et område som omkranser den største av Costa Ricas mange aktive vulkaner. Det ligger helt nord i landet, og er et kjent sted blant ryggsekkturister og andre reisende som legger sin vei gjennom Latin-Amerika.

Ikke så rart. Her finnes utallige muligheter for actionfylte aktiviteter. Om det ikke holder å se på vulkanen som spytter lava rett over hotellet ditt hver morgen du står opp, kan du bli med på alt fra rafting til motorsykkelturer i jungelen.

Adrenalinrushet vi har blitt med på kalles canyoneering, eller juving som vi liker å kalle det på norsk.

Dagen begynte med en times kjøretur gjennom bananplantasjer og landbruksområder, før vi kom til enden av kjerreveien. Der fikk vi beskjed om å ta på oss gode sko, legge igjen alt som ikke tålte vann og gjøre oss klare for å bli våte.

Fremme ved den første lille bergskrenten som skulle forseres ved hjelp av rappelering, fikk vi beskjeden.

På dyphavsfiske i Costa Rica...

- Om dette ser ut som noe du ikke tør, må du snu nå – senere er det for sent. Vi klatrer ikke opp igjen…

Ok. Hvem snur vel når de har betalt 90 dollar for å oppleve jungelen med litt action innbakt? Det ser jo ikke så ille ut.

Fargene og stemningen i jungelen er upåklagelig.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Fargene og stemningen i jungelen er upåklagelig. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Helt trygt, så lenge du passer lankene

De første avsatsene nedover går som en drøm. Det er moro og vannet spruter i det vi balansere gjennom tropiske fosser. Jungelen er så grønn at det nesten er uvirkelig. Vi hører brøleaper i det fjerne, noen røde papegøyer flyr over hodet vårt og alt er fornøyelig og spennende.

- Det finnes 117 typer slanger i jungelen her. 16 av dem er giftige. Noen edderkopper har vi også, så pass lankene, forklarer Brian.

Se bilder fra vakre Costa Rica her...

Skremmende til å begynne med, men et skikkelig positivt adrenalinkick til slutt... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Skremmende til å begynne med, men et skikkelig positivt adrenalinkick til slutt... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Ikke lenge etter rusler vi forbi en skikkelig eddy på størrelse med hånden min. Adrenalinet holder seg upåklagelig høyt.

Så når vi frem til den første av de to store nedfartene. En trang sjakt loddrett nedover i jungelen åpner seg foran oss. Vi går ut på den overbygde plattformen som gjør at vi kan fire oss i fritt fall ned til avgrunnen av fossefallet.

Uhhh...

Det går et stille sukk gjennom forsamlingen.

Jeg angrer meg ikke, men er ganske bevisst på at jeg ikke spesielt glad i store høyder. Her ser det ikke bare høyt ut ned til bunnen her, det er høyt!

- Det nesten hundre meter rett ned, jubler Brian.

Guidene våre er av den typen som flørter med damene og krymper penis på guttene. De har selvsagt lagt inn noen små overraskelser her og der på vei ned den gamle elvesengen vi følger. De fleste er allerede våte etter å ha tråkket ut i uventet dype kulper og små stryk. Sniker du deg unna, får du sparket en kalddusj over ryggen. Nå er det derimot ikke noe tull.

Alejandro står som en liten flekk i bunnen av fossen og strammer tauet vi skal koble oss på for å rappelere ned. På toppen skal Brian sende oss av gårde.

Han plukker den bekymrede tico-jenten til å være førstereis. Står du for lenge og kikker, kommer du deg aldri ned. Og opp skal vi jo ikke - virker å være teorien hans. Vi går nok en gang gjennom sikkerhetsprosedyren med hvordan du bremser farten med en hånd og styrer med den andre.

Det er greit med en ekstra breefing før vi setter utfor kanten... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Det er greit med en ekstra breefing før vi setter utfor kanten... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Etter utallige forsikringer om at det aldri har vært noen ulykker, kommer hun seg omsider av gårde. Det går sakte, men fint. Når hun når bunnen høres et tynt jubelrop.

Så er det min tur.


I frykt for bli krympet helt, er jeg kjapp til å lene meg utover kanten. Så et lite spark - jeg flyr. Det er overraskende enkelt å styre farten, og plystringen i tauet er beroligende i det jeg fyker gjennom den våte jungelluften.

- Der kan du se, sier Alejandro når jeg står med begge beina plantet i bunn av fossen.

- Det går som regel bra...