Adelaide: Intim millionby

Adelaide er grønn, skjønn og oversiktelig. Den er lagt fra Australias største by, med "bare" en million innbyggere, men her er det nok å finne på for alle.

 Foto: Sindre Storvoll
Foto: Sindre Storvoll Vis mer


Selv om Adelaide er en liten by i verdenssammenheng, er den dobbelt så stor som vår hovedstad. Ekspertise innen opaler, vin, sjokolade og integrering av naturen skiller Adelaide fra de andre australske storbyene. På sørkysten, tjue tusen steinkast (1.196 km) fra Sydney, ligger hovedsete for staten Sør-Australia.

Temperaturer over tretti grader på sommeren (desember til februar), og ned mot 10-gradersmerket på motsatt årstid, representerer et godt middelhavsklima. Tidsmessig er byen 7,5 timer foran Norge.

I Adelaide er det ingen kontrast mellom urbanisering og orden. Selv om majoriteten av utesteder, spiserier og andre forretninger er konsentrert på de førti mest sentrale kvartalene, er infrastrukturen godt organisert. Magasinet New Yorker beskrev byen som "muligens den siste godt planlagte og tilfredse metropol på planeten." DinSide må si seg enig. Man må prøve hardt for å gå seg vil eller sette seg fast i trafikken.

Byplanleggeren Colonel William Light fikk det til på første forsøk - i 1837.

Les videre:

>> Rågrønne friluftsopplevelser
>> Attraksjoner: Nok å gjøre og drikke
>> Shopping, mat, uteliv
>> Familiebyen
>> Sykepleierstudent i Adelaide
>> Kjekt å vite
>> Adelaide i BILDER

 Foto: Sindre Storvoll
Foto: Sindre Storvoll Vis mer