A380 kommer i ettermiddag

Flykikkere bør ta en tur til Gardermoen i ettermiddag.

Her står en av Lufthansas giganter utenfor terminalbygget i Frankfurt. Foto: Lufthansa
Her står en av Lufthansas giganter utenfor terminalbygget i Frankfurt. Foto: Lufthansa Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag ettermiddag kommer verdens største passasjerfly til Norges hovedflyplass. Det kan for noen høres ut som en ikke-nyhet, men mange syns faktisk det er spennende å se slike giganter i levende live. Det viste oppmøtet forrige gang A380 landet i Norge.

Testtur i 2007

For å få en god plass til å se det enorme to-etasjes passasjerflyet, bør du være ute i god tid. A380 har landet på Gardermoen kun en gang før, i 2007. Til tross for at det hele skjedde en iskald desemberdag, var oppmøtet stort. Formålet den gang var at flyet skulle testes under is- og tåkeforhold. Les mer og se video her:

Se kjempeflyet på Gardermoen - med video

Her kan du se det

Presseavdelingen på OSL kan fortelle at flyet etter planen lander på vestre rullebane fra nord i 17-tiden. Flyet vil sannsynligvis parkere på gate 53, helt i østre enden av terminalbygget.

Går alt etter planen, har du den beste utsikten til rullebanen langs gjerdet på vestsiden av flyplassen. Følg skiltingen til SAS-museet og GA-Terminalen.

For å kunne se flyet parkert på gate 53 anbefales publikum å stå langs gjerdet ved Blikkvegen. Veibeskrivelse finner du hos OSL.

Rundttur

Denne gang er det ikke en testtur med klimaprøvelser for øyet. Kjempeflyet fra Lufthansa skal innom både København, Stockholm og Helsinki, før den kommer til Gardermoen. Formålet er at mannskapene skal bli kjent med maskinen, og selvsagt også at Lufthansa skal få PR rundt at de har noen av verdens mest omtalte nye fly i stallen.

Her kan du se bilder av Lufthansas A380

Blir ikke neppe et vanlig syn

A380 er laget for langtur. Derfor blir neppe kjempeflyet et vanlig syn på Gardermoen. Lufthansa setter for eksempel modellen i rute til Tokyo, Beijing og Johannesburg. Per mai 2010 mottar 17 internasjonale flyplasser A380 i ordinær rute.

I følge Airbus er for tiden 36 A380 levert og i drift på verdensbasis. Sju av disse finnes i Europa. Totalt er 234 slik fly bestilt for leveranser av 17 ulike flyselskap. Emirates har bestilt desidert flest - hele 90 fly har selskapet tenkt å operere med. Lufthansa har planer om en stall av 15 A380-modeller, mens British Airways og Air France begge har bestilt 12 gigantfly.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer