Ikke gjør som oss. Teipede pass er faktisk ikke gyldige. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Ikke gjør som oss. Teipede pass er faktisk ikke gyldige. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Å teipe passet er ikke smart

Og det er ikke sikkert du får nødpass, heller.

– Dette er strengt forbudt, sa passkontrølleren til oss tidligere i år, da vi viste frem passet etter å ha vært i Skottland.

– Så nå har du ikke noe gyldig pass, lenger. Du må skaffe et nytt.

Hun slapp oss inn i Norge, heldigvis. Men vi hadde altså reist med et pass som vi ifølge henne nesten like gjerne kunne latt ligge hjemme, da det ikke var gyldig.

Og grunnen var denne: Teip.

Derfor må du ha med passet selv om du egentlig ikke trenger det

Ikke reparer passet!

Den første siden i passet ditt er plastbelagt, og inneholder alle personalia. I vårt pass hadde denne personaliasiden løsnet.

– Ikke noe litt teip ikke fikser! tenkte vi naivt, og plasserte fem teipbiter pent på rekke for å holde siden på plass.

Dette skulle vi altså aldri ha gjort, da det er "strengt ulovlig", som passkontrolløren vår formulerte det. Og passet vårt var allerede ubrukelig da vi oppdaget den løse siden.

Det er nemlig svært strenge regler for hvordan et pass skal se ut.

PASS PÅ PASSET: Da det er strenge regler for slitasje på pass, kan det lønne seg å ha den i en plastlomme. Mange gir de bort gratis, som denne vi fikk av selskapet som hjalp oss med visum til Russland.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PASS PÅ PASSET: Da det er strenge regler for slitasje på pass, kan det lønne seg å ha den i en plastlomme. Mange gir de bort gratis, som denne vi fikk av selskapet som hjalp oss med visum til Russland. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Bør være perfekt

Her er den enkle, men strenge, regelen for hvordan et pass skal se ut, hentet fra politiets nettsider:

"Et pass er bare gyldig så lenge eieren kan kjennes igjen på bildet og så lenge passet er uforandret og uskadet".

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor lik er du passbildet ditt? Her er reglene

I passloven står det blant annet:

"Passinnehaveren må ikke endre passets utseende eller innhold", samt at passet kan kreves innlevert om det er "skadet, slitt".

Ergo: Passet er ugyldig om for eksempel plastsiden løsner, og minst like ugyldig om du forsøker å reparere det.

– Hvis du teiper sprekken selv kan det bli sett på som dokumentforfalskning. Reiser du ut av Norge og blir tatt med teipet pass kan det medføre store problemer, har politibetjent ved Gardermoen politistasjon Karl-Erik Hytten uttalt til NRK.

Nøyaktig hva "uforandret" innebærer presiseres ikke noe sted, og det kan være ulik praksis mellom flyselskapene og landene du skal til. Men her er det i aller høyeste grad aktuelt å heller være føre var enn etter snar, da konsekvensen kan bli at du ikke får lov til å reise.

Ta med disse fire kortene på ferie

Bytt passet gratis

Har passet ditt skader, bør du oppsøke politiet og høre hva de synes. Er skadene store nok, må du skaffe nytt pass. Dette har heldigvis blitt billigere med årene, og koster nå 450 kroner for personer over 16 år, og 270 kroner for barn under 16 år.

Dette er den eneste måten å "reparere" et pass på.

Men merk - det kan ta tid, inntil ti virkedager.

Pass utstedt mellom 1999 og september 2005 har en konstruksjonssvaket. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Pass utstedt mellom 1999 og september 2005 har en konstruksjonssvaket. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Når det gjelder det konkrete problemet med løsnede personaliasider, er det enda billigere. Gratis, faktisk. Maskinlesbare pass gitt ut mellom 1999 og september 2005 var nemlig svakere enn de er i dag, og den plastbelagte personaliasiden kan lett løsne eller brekke, ifølge politiet. Politiet gir deg derfor et nytt pass gratis om du har en av de svake utgavene.

Så hva med nødpass?

I år har politiet skjerpet praksis for å få utstedt nødpass.

– Nødpass skal kun utstedes i helt nødvendige situasjoner, fortalte Merethe Næss, kontorsjef ved Passkontoret i Oslo Politidistrikt til DinSide tidligere i sommer.

Hvis du har glemt passet hjemme og skal avgårde til utlandet, har det tidligere vært mulig å få utstedt nødpass blant annet på politistasjonen på Gardermoen. Nå kan derimot ikke politiet lenger garantere at man får pass i slike situasjoner.

Vil de som har vært glemske og har lagt igjen passet før en reise, ikke få utstedt nødpass?

– I utgangspunktet så vil de ikke tilfredsstille kravene for å få nødpass. Men det må selvsagt vurderes i hvert enkelttilfelle, sa Næss til DinSide.

Mer om hvem som kan få nødpass