Å, herlige halloween

Halloween betyr gratis godterier for ungene og horrorparty for de voksne.

- Halloween er en kjærkommen anledning til komme sammen og more seg på en tid hvor det vanligvis ikke skjer noen ting, sier opphavsmannen til Halloween Productions.
- Halloween er en kjærkommen anledning til komme sammen og more seg på en tid hvor det vanligvis ikke skjer noen ting, sier opphavsmannen til Halloween Productions. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Skrem vannet av bestemor og lur deg til snop og snacks. Eller slipp løs den onde vampyren i deg selv. Til helga starter nemlig Halloween-feiringen. Den beste feiringen finner du kanskje i New York, men også London og Oslo har feiringer som svinger langt ut i de små timer. Men er ikke dette en dette bare en et helkommersielt amerikaniseringsprosjekt?

- Nei, jeg tror heller at denne feiringen er nødvendig tilskudd. Den kommer på en tid av året når det ikke skjer noe annet, og når det er mørkt, vått og trist. Svært mange er deprimerte på høsten. Halloween-festen bringer folk sammen for å more seg. På vår fest kommer folk i kostymer og det gjør at folk slipper seg mer løs, sier Cedric Mallinckrodt, prosjektleder i Halloween Productions til DinSide.

Vi treffer Mallinckrodt på Aker Brygge hvor han er i full gang med å sette opp et såkalt haunted house og dekorere hele området. Mallinckrodt har de siste årene arrangert Halloween-fester i Norge, og står også bak årets arrangement på Aker Brygge. Mallinckrodt har teaterbakgrunn fra USA og står bak Kaptein Sabeltanns verden og spøkelseshuset i Dyreparken i Kristiansand.

Større enn noen gang

Decorating day på Aker Brygge noen dager før moroa er i gang.
Decorating day på Aker Brygge noen dager før moroa er i gang. Vis mer

- Halloweenfeiringen har eksplodert. Flere og flere oppdager denne festen. I fjor var vanskelig å skaffe til veie nok dekorasjoner og kostymer, i år er detall gone allerede halvannen uke før festen er i gang, forteller Halloween-sjefen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viser oss i rundt i en del av I-Max-kinoen hvor dekorasjonsmalere og snekkere er i gang med å sette opp spøkelseshuset. Her henger det gyselige masker, her blir det kirkegårder hvor de døde ikke har gått til ro, og det er hekser overalt.

- Denne festen blir større en noen gang, lover Mallinckrodt.

- Det blir spøkeleshus og film her på IMAX. Det blir stort ball på Bryggeporten med masse celebriteter og feiringer på alle stedene på Aker Brygge. Det blir kjempemoro, lover Cedric Mallinckrodt.

 • Hvor møter du blodige vampyrer og hekser med byllepest? Og ikke minst: Hvor kan du flashe ditt eget horrorkostyme? I denne artikkelen forteller vi deg hvor det skjer.
 • Hvordan det hele startet

  Den offisielle Halloweendagen er 31. oktober, men feires ofte uken i forveien. Festtradisjonen knyttes særlig til USA, men opprinnelig kan den spores tilbake til de britiske øyer og Nord-Frankrike for rundt 2000 år siden. Det finnes flere varianter av Halloweens historie. Fellesnevneren i opprinnelseshistorien er at det var en fest ved overgangen til det nye året, som for 2000 år siden startet 1. november. Kvelden i forveien døde det gamle året, og onde ånder var særlig mektige denne siste dagen i året. Gudene Pomona og Samhain går igjen i flere av beretningene. Den såkalte Trick or threat-skikken - knep eller knask – skal ha sitt opphav fra 800-tallet da barn gikk rundt og tigget godsaker i bytte mot bønner for døde.

  Solgte sin sjel til djevelen

  De nifse gresskarlyktene har sitt utspring i den irske myten om Jack O`Lanterns drikkferdige liv. Jack ville selge sin sjel til djevelen for en siste drink på puben, men med en smule list ble djevelen lurt. Da Jack døde ble han avvist i så vel himmel som helvete, og ble dømt til et evig liv vandrende langs veiene. Men Jack var mann nok til å få med seg lys på veien: Lykten han fikk var utskåret i en kålrot. Da potetsyken herjet Irland i 1845-50 emigrerte 700.000 irer til Amerika. Med seg brakte de myten om Jack O`Lantern, men i sitt nye hjemland gikk de over til å bruke gresskar. De utskårne gresskarlyktene er kanskje det mest kjente symbolet på Halloween.

  De siste årene har den spesielle høstfesten fått fotfeste i Norge. Det er ikke få norske hjem som rundt den 31. oktober har fått besøk av utkledde småtroll som tigger godteri. De noe eldre har benytter anledningen til å kle seg opp som både vampyrer og onde stemødre ute på by`n.

  Linker

 • HalloweenMagazine.com

 • HalloweenNYC.comThe 28th Annual Village Halloween Parade

 • Festmagasinet Standard

 • Jack O`Lantern

 • Regler for trick or treat.

 • Send et Halloweenkort.
 • Ut på tur?

  Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

  Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.