Å dykke i et skattekammer

De fleste har vært under vann. Men det er langt fra de fleste som har pustet under vann. Lik en astronaut i verdensrommet, er man som en vektløs oppdager i en verden av vann, farger, fisk, dyr og ikke minst koraller. Les hvordan DinSides utsending opplevde å dykke for første gang.Tekst og bilder: Sindre Storvoll

Publisert
Sist oppdatert
Dykkeinstruksjon på båten <i>Noah's Ark</i>.
Dykkeinstruksjon på båten Noah's Ark. Vis mer


- Hold på maska og ta et langt skritt ut! roper en av instruktørene.

Jeg følger ordre og tar vann over hodet. Tre ting skiller denne vannbrytingen fra andre badeturer. For det første signerte jeg nettopp bort livet i fall noe skulle gå galt. For det andre har jeg en svær metalldunk på ryggen og et blybelte rundt magen. Og for det tredje skal jeg ikke opp til overflaten igjen den neste halvtimen. Et par sekunder har gått og jeg er nødt til å trekke pusten. Et svart munnstykke i plast skiller saltvannet fra svelget. Jeg hever brystkassen, og inn strømmer surstoff! Det er som jeg gjenoppdager fenomenet åndedrett.

Området turbåten har ankret i dag heter Michaelmod Reef. Turen fra Cairns tok nærmere to timer på nokså urolig sjø. Men her inne ved revet er det stille bortsett fra noen fugleskrik. På overflaten ligger en fredet fugleøy, der det klare, lyseblå vannet dupper rundt den kritthvite stranda.

Tid og rom opphører

Under vann er sanda dekket av koraller i alle tenkelige former og farger. Det er utrolig hvor få kubikkmeter man behøver å bevege seg før filmrullen på undervannskameraet er tom. Havet er mektig rolig her nede. Alt du hører er når surstoffet sendes inn og når du puster ut luftboblene. Bevegelsene bremses. Rolig kan man gli i alle retninger. Med surstoff og svømmeføtter har man med ett boltreplass på undersiden av vannflaten. Tid og rom opphører. Da er det godt at instruktøren plutselig minner deg om at surstoffmåleren allerede viser at det er på tide med påfyll. Nesten 20 par svømmeføtter tar en pause mens vi spiser. Alle har smil om munnen og maskespor rundt øynene.

- Å dykke er den beste måten å oppleve Great Barrier Reef på. Man har ikke levd før man har opplevd et av verdens sju naturlige underverker på denne måten, gliser dykkerdebutant Hamish Mackie (30) fra Sydney.

 • Se bilder fra dykketuren
 • Luci Wilson og Hamish Mackie klare for tur ut til revet.
  Luci Wilson og Hamish Mackie klare for tur ut til revet. Vis mer


  - Vi elsker dette!

  Sammen med kjæresten, Luci Wilson (24), har han akkurat entret Noah's ark til lunsj. Luci har dykket i revet en gang før, men bruker gjerne en av tre feriedager i Cairns til en ny undervannstur. Kjæresteparet fra Sydney valgte den billigste operatøren tilfeldig, men foretrekker det enkle.

  - Vi elsker dette, og vil mye heller ha en personlig opplevelse enn å være på en fancy storbåt med 500 andre, sier de to.

  Synet deles av skipper Mark Ridge. Noah’s ark holder turer hver eneste dag året rundt. Med kapasitet på 32 gjester og et snitt på 25, tilbys en mer personlig opplevelse i like gode dykkeområder som noen andre. At båten ikke nødvendigvis er like ny eller går like fort, vises i en rimeligere pris.

  - De ekstra dollarene går til mer fancy båter og mer fancy lunsjer. Hvem bryr seg vel om elegante brosjyrer allikevel? spør Rigde og slenger beina på "dashbordet".

  - Glem ikke å puste!

  Brosjyren viser båten vi sitter i og noen små undervannsbilder av fargerike koraller. Baksiden viser totalprisen, 119 dollar inkludert introduksjonsdykk, som er det billigste fra Cairns. De fleste av oss velger å betale i et par hundrelapper for enda en tur med en full surstofftank.

  - Glem ikke å puste! kauker instruktøren før vi senker oss ned i det våte elementet igjen.

  Selv om havbunnlandskapet til stadighet kan ta pusten fra deg, er det viktig å fortsette åndedrettet. En annen ulur ide er å ta ut pustestykket for å rope noe til sidedykkeren. Her brukes kun pekefingrer og avtalte tegn. Å sette en håndflate fra toppen av hodet som en hanekam betyr "hai". Det fikk jeg aldri bruk for. Derimot samlet jeg til stadighet pekefingeren og tommelen og satte de andre tre fingrene til værs; "bra!"

  Unge til sinns

  Skipper Mark Ridge frakter dykketurister ut i Great Barrier Reef.
  Skipper Mark Ridge frakter dykketurister ut i Great Barrier Reef. Vis mer

  Mannskapet på Noah’s Ark møter kunder fra alle nasjoner og i alle aldre, ofte to av hvert slag. I dag er det primært unge dykkedebutanter fra Australia og Europa.


  - Men om du ikke er ung i sinnet, anbefaler jeg en båt med glassbunn, humrer skipperen.

  Bølgene er ekstra høye i dag, og på veien hjem må jeg etter hvert slutte meg til kvartetten som allerede har returnert lunsjen over rekka.

  - Sjøsyke er uavhengig av type båt, ler Ridge fra styrhuset.

  Småsvimmel reiser jeg meg opp igjen. Tre ting skiller dette fra tidligere oppkast. For det første smiler jeg. For det andre ville jeg gledelig gått gjennom hele prosessen om igjen. For det tredje har jeg nå prøvd å dykke – i verdens største korallrev.

  Lurt med undervannskamera

  Undervannskameraer for engangsbruk kan kjøpes i alle mulige former fra rundt 17 dollar (NOK 81). Vær oppmerksom på at kvaliteten ofte er laber, og mangel av lys på dypere vann gjør bildene utydelige. Minnene blir for din egen del. Alternativt kan man leie eller kjøpe vanntette plasthylster for ulike type kamera.

 • Se bilder fra dykketuren
 • Dybde i prisforskjellene

  Det koster deg mellom 60 og 160 dollar (NOK 286 til 763) å komme deg ut til revet fra Cairns for å snorkle. Om man vil prøve dykking som nybegynner eller viderekommen, må man ut med 50-150 dollar (NOK 238 til 715) ekstra. Pakkeprisene avhenger av hvor mye luksus, reisetid til revet og komfort man behøver. Alle turoperatørene har lunsj og som oftest gratis snorkling inkludert i prisen. Et ekstra dykk koster fra 35 dollar. I Port Douglas må man ut med minst 150 (NOK 715) for en snorkledag eller 195 dollar (NOK 929) for et nybegynnerdykk. Et hett tips er Fitzroy Island. Er du allerede på øya, koster det kun 65 dollar (NOK 310) + 35 (NOK 167) for et ekstradykk. Husk at rev-tettheten her er ikke den beste.

 • Verdens største korallrev
 • Hva er korallrev?
 • Finnes det korallrev i Norge?
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer