Europeisk helsetrygdekort:

900.000 bestilte dette i fjor

- Bestill nytt kort nå, før det utløper.

HUSK DETTE: Europeisk helsetrygkort kan hjelpe deg dersom du blir syk på reisen i Europa. Men du må huske å bestille det selv, fra Helsenorge.no. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HUSK DETTE: Europeisk helsetrygkort kan hjelpe deg dersom du blir syk på reisen i Europa. Men du må huske å bestille det selv, fra Helsenorge.no. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg til å ha en gyldig reiseforsikring når du skal på ferie, bør alle som skal på ferie til et EØS-land i sommer bestille og ta med Europeisk helsetrygdkort.

Det er oppfordringen fra Helfo.

Europeisk helsetrygdkort gir deg de samme rettighetene til helsehjelp som de øvrige innbyggerne i det landet du befinner deg.

Har du allerede et helsetrygdkort, bør du sjekke utløpsdatoen. Kortene har en varighet på tre år, og du må selv huske å fornye det.

900.000 i fjor

- I fjor var det nesten 900.000 innbyggere som bestilte Europeisk helsetrygdkort, forteller avdelingsdirektør Heidi Kvaal Djupvik ved Helfo servicetjenester til Dinside.

Kortet kan bestilles på nettsida helsenorge.no, hvor du også finner andre helsetjenester, som oversikt over dine vaksiner, resepter, pasientreiser og annet.

- I april i år bestilte hele 93 prosent kortet på helsenorge.no. Du må i utgangspunktet være medlem i folketrygden og være statsborger i et EØS-land for å få kortet, sier Djupvik videre.

Sjekk utløpsdato

Kortet varer i tre år.

- På kortet står det hvor lenge det varer – sjekk dette og bestill nytt kort før det utløper, oppfordrer Djupvik.

Skulle du ha kommet av gårde på ferie på ferie i et EØS-land uten at du har husket å ta med deg kortet, så er det ifølge Helfo ingen grunn til panikk.

- På helsenorge.no finner du telefonnummeret +47 23 32 70 00, som du kan ringe. Helfo kan da eventuelt sende en «hasteblankett» direkte til det offentlige sykehuset eller legesenteret du befinner deg på, forteller Djupvik til Dinside.

Her får du hjelp med Europeisk helsetrygdkort

Helsetrygdkortet gir deg tilgang til nødvendig offentlig helsehjelp i alle EØS-land og Sveits.

Det gjelder imidlertid ikke i Tyrkia og i den tyrkiske delen av Kypros, da disse ikke er EØS-land. Der er det kun reiseforsikring som gjelder.

Og ja, reiseforsikring bør alle ha, uansett.

For selv om du får helsehjelp med helsetrygdkortet, er det mye det ikke dekker, blant annet behandling på privat sykehus eller hos privat lege. Kortet dekker heller ikke hjemtransport.

Med en reiseforsikring kan du også refundert utgifter til egenandeler på helsetjenester, som du blir avkrevd med framlegging av Europeisk helsetrygdkort. Her må du sjekke vilkårene i forsikringen din.

Skulle du oppleve å bli avkrevd for egenandel i landet du besøker, kan du også søke refusjon hos Helfo:

– Det er også viktig å understreke at om du skulle måtte betale en regning på tross av at du hadde med Europeisk helsetrygdkort, så tar du bare vare på kvitteringen og søker om refusjon av utgiftene fra folketrygden/Helfo når du kommer hjem, har Marianne Storemyr.

Ikke nødvendig i Norden

Er du bosatt i Norge og på ferie i et annet nordisk land, er det ikke påkrevd å vise helsetrygdkortet.

En såkalt «nordisk konvensjon» gir innbyggerne i andre nordiske land rett til helsehjelp på like vilkår med dem som bor i landet.

Husk at alle i familien må ha hvert sitt helsetrygdkort på reise - også barn.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!