8.000 kr i strandbot

Italia slår hardt ned på turister som kaprer strandplass med håndklærne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er særlig tyskerne som er kjent for å være strandkaprere. Men de er ikke alene. Det første mange solhungrige ferierende gjør om morgenen, er å haste ned på stranda og kapre de beste plassene, før de forsvinner for å spise frokost.

Resultatet er at når andre folk kommer ned til stranda klokken ni, så ligger det håndklær på alle solsengene, og på hver eneste ledige sandflekk.

Men nå har italienske myndigheter tatt tak i problemet, og bøtelegger strandokkupantene.

 Foto: SXC
Foto: SXC Vis mer

Botens størrelse? 1.000 euro, cirka 8.000 kroner!


Det er havnevesenet i Imperia som er ansvarlig for det meste av den italienske rivieraen. De vil patruljere strendene ved daggry, og bøtelegge eventuelle strandkaprere. De vil også fjerne håndklærne, og bryte opp låsene enkelte låser utleiesolsengene med, for å sikre seg at ingen andre tar dem.

Strandkaprerne argumenterer på sin side med at det er måten strendene blir drevet på, som gjør at de går til slike lengder.

Dyre privatstrender

De fleste italienske strender er private. Det betyr at det koster penger å leie en solseng der, faktisk opp mot 20 euro, cirka 160 kroner dagen. De få offentlige strendene som er tilgjengelige, blir dermed stappfulle av både turister og lokalbefolkning når fellesferien kommer i august.

Italiensk politi hevder at det ikke er lov å okkupere noe offentlig territorie - noe de mener strandkaprerne gjør når de legger ned håndklær, kaprer solsenger, eller planter en parasol på stranda.

Pensjonistene rammes

På feriestedene Diano Mariana og Chiavari har dusinvis av ferierende fått bøter. Mange av dem er gamle pensjonister, som sover dårlig og står opp tidlig - og dermed rusler ned på stranda for å legge fra seg et håndkle.

- Jeg står alltid opp tidlig, så da legger jeg ned håndklær for barnebarna mine mens de fortsatt sover. Jeg trodde det var min rett som bestemor, sa en pensjonist til den italienske avisen Corriere della Sera.

The Times