60 personer brent av maneter på Gran Canaria

Lørdag invaderte brennmanetene Canteras-stranden i Las Palmas.

<b>INVASJON:</b> Brennmanetene trives godt på Las Palmas om dagen.  Foto: Wikimedia
INVASJON: Brennmanetene trives godt på Las Palmas om dagen. Foto: Wikimedia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

60 personer måtte få behandling etter at de ble brent av maneter på en badestrand på Gran Canaria, ifølge spaniaavisen.no

Lørdag ble både det røde flagget heist, i tillegg til at folk ble advart mot manetene over høyttaleranlegget. Søndag ettermiddag var varslet om trygge badeforhold igjen.

Nå varsler kommunen at de vil montere nett i sjøen for å holde manetene borte fra Canteras-stranden i Las Palmas.

Les også: Hetebølge og manetinvasjon på Gran Canaria

Fisket opp 700 tonn i fjor

Mar Menor er også ett av flere steder i Spania som er plaget med maneter. Her setter kommunen ut 43 kilometer med garn, som skal hindre maneter i å komme inn på strender og badeplasser. Garnet vil bli værende til midten av september.


Bare i fjor ble det fisket opp 700 tonn maneter fra Mar Menor, 99 prosent er Middehavsmanet (Cotylorhiza) som går under navnet "stekte egg" på grunn av utseendet, ifølge Spaniaavisen.

Les også: Hjelper det å tisse på brennmanetskaden?

Et manetår

2012 har virkelig vært et år fylt med manetinvasjoner på Gran Canaria. I april ble det nemlig fjernet 1,25 tonn lysmaneter ved Las Canteras-stranden.

I november i fjor skrev DinSide at badegjester ble advart mot å bade på Playa del Inglés- og Maspalomas-stranden på grunn av maneter. 79 personer måtte få hjelp av helsepersonell på Gran Canaria etter å ha blitt brent.

Store brennmaneter langs Svenskekysten

Vestkysten i Sverige skal også være ganske ille nå om dagen, ifølge en av svenske Aftonbladets lesere som har uttalt seg til avisen.

– Havet er fullt av maneter. Det er en invasjon og det er ekte brennmaneter, så man vil ikke engang ta hånden ned i vannet, sier Johanna Granström (27), som har seilet langs vestkysten i en uke.

En manetforsker ved Göteborgs universitet avviser at det er uvanlig mange maneter i år.

– I år er det normale mengder brennmaneter, men de som finnes nå er ganske store, opplyser Lene Friis Möller.

Les også: Solkrem mot brennmaneter

Ikke livstruende

Gift fra den lille og lyserosa brennmaneten pelagia noctiluca som finnes på Gran Canaria er ikke livstruende, men kan gi store smerter. De er dessuten vanskelige å se i vannet, i motsetning til brennmanetene vi kan støte på i norske farvann. Enkelte anbefaler badende å bruke svømmebriller i vannet slik at man lettere oppdager manetene.