Reise til eller fra Gardermoen?

5 smarte tips til deg som skal innom Gardermoen

Tipsene alle bør vite om når de skal reise til eller fra Oslo lufthavn.

NYE GARDERMOEN: Skal du innom Gardermoen i sommer, er det mange smarte tips som kan gjøre avgangen og ankomsten smidigere. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke 
NYE GARDERMOEN: Skal du innom Gardermoen i sommer, er det mange smarte tips som kan gjøre avgangen og ankomsten smidigere. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke  Vis mer
Publisert

For veldig mange innebærer sommerferien en tur innom Oslo lufthavn. Da gjelder det å kjenne til disse tipsene, som kan gjøre reisen smidigere – ikke minst etter at de nye delene av Oslo lufthavn åpnet i april i år.

Dinsides Kristin Sørdal viser deg hva som er nytt på Oslo lufthavn Gardermoen, som nå har åpnet alle sine nye pirer, butikker og spisesteder! Vis mer

Her har vi samlet fem gode tips til deg som skal fly til eller fra Gardermoen i sommer.

God tur!

#1: Hvordan komme seg til Gardermoen

Skal du til Oslo lufthavn fra Oslo sentrum, er det mange alternativer å velge mellom. Da vi testet hva som er billigst og hva som tar kortest tid, var Flytoget det raskeste alternativet, med NSB bare noen minutter bak i skinnene. Billigst er også NSB hvis du reiser alene – for en familie kan du vurdere å bruke egen bil om du vil ha ned kostnaden.

Bor du i Oslo-området og har månedskort fra Ruter kan det lønne seg å kjøpe tilleggsbillett i appen.

Husk også å sjekke ut prisene på parkering, hvor det er store forskjeller.

Kommer du til Gardermoen og skal videre med taxi, er det greit å være klar over at det blir lagt til en flyplassavgift på 90 kroner, som du kan unnslippe ved å spasere til nærmeste hotell.

#2: Disse skal bruke den nye avgangshallen

Utbyggingen av Gardermoen innebærer en ny avgangshall – og her er det greit å vite hvor man skal sjekke inn, avhengig av hvilket flyselskap man flyr med.

Skal man reise med Norwegian, British Airways, Finnair, Air Baltic og Brussels Airlines, må man sjekke inn i den nye avgangshallen. Dette innebærer å ta trappen opp og til venstre når du ankommer Gardermoen.

VENSTRE ELLER HØYRE? Reisende med Norwegian skal opp og til venstre, mens reisende med SAS skal opp og til høyre. Foto: Per Ervland
VENSTRE ELLER HØYRE? Reisende med Norwegian skal opp og til venstre, mens reisende med SAS skal opp og til høyre. Foto: Per Ervland Vis mer

#3: Slik er den nye sikkerhetskontrollen

I forbindelse med oppgraderingen av Gardermoen har hovedflyplassen også fått en helt ny sikkerhetskontroll. Denne skal gjøre sikkerhetskontrollen mer effektiv, og fungerer på en litt annen måte enn den vi er vant til fra før:

Her finner du et ledig sett med føtter på gulvet – det er plass til fire personer ved båndet samtidig. Så pakker du tingene dine i boksene og sender dem avgårde.

Syns du det er slitsomt å vente i kø i sikkerhetskontrollen, kan du prøve å unngå tidspunkt med flest reisende. På Oslo lufthavns nettsider kan du dessuten observere hvor mye folk det er akkurat nå.

Husk også at de som reiser med barn kan bruke familieslusene – som er merket med et lite «lekefly» – hvor det er kortere køer.

#4: Sulten? Sjekk prisene på mat

At det er dyrt å kjøpe mat på flyplasser verden over, er det ingen tvil om. Vil du holde mat- og drikkeutgiftene nede, tar du med en tom vannflaske som du fyller med vann etter sikkerhetskontrollen, og pakker med deg matpakke til flyreisen.

Hva med pølser på termos, som et varmt alternativ? Tro det eller ei, men det har vi prøvd!

STORE PRISFORSKJELLER: Hvor du velger å handle på Oslo lufthavn, vil spille inn på prisen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
STORE PRISFORSKJELLER: Hvor du velger å handle på Oslo lufthavn, vil spille inn på prisen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer

Syns du derimot det er mye ekstrajobb med medbrakt mat, er det åpnet mange nye spisesteder på Oslo lufthavn. Her kan du lese hvor du får kjøpt en baguette, en kopp kaffe eller en halvliter med øl til lavest pris.

Vil du spise i tillegg til å sitte i fred og ro og vente på flyet, kan vi anbefale OSL-loungen, som er tilgjengelig for passasjerer uansett flyselskap for 300 kroner. Har du litt ekstra tid på Gardermoen og planlegger å ta deg noen glass og spise litt, er dette et veldig bra tilbud.

Hva får du om du punger ut de 300 kronene det koster å sitte på loungen på OSL? Ganske mye! Vis mer

#5: Raskere gjennom taxfree?

Også den nye taxfree-butikken er blitt større, med større utvalg. Vil du helst fortest mulig gjennom taxfree-butikken, kan vi anbefale Oslo lufthavns siste tilbud på taxfree-fronten:

BESTILL TAXFREE PÅ NETT: Betal og få med deg de ferdig pakkede varene i ankomsthallen på Oslo lufthavn. Foto: Kristin Sørdal
BESTILL TAXFREE PÅ NETT: Betal og få med deg de ferdig pakkede varene i ankomsthallen på Oslo lufthavn. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Tjenesten Klikk&hent, som lar deg bestille varene på nett, og plukke dem opp, ferdig pakket, i en egen kasse i taxfree-butikken i ankomsthallen.

Dette fungerte svært godt da Dinside testet den nye løsningen.

Husk også at ikke alt er rimeligere på taxfree – enkelte varer er rett og slett billigere i dagligvarebutikken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer