40.000 kroner natten

DinSide Reise sjekker luksusfaktoren på Plazas Kongesuite.

KREM: Et arkitektbyrå står bak innredning og utsmykning.
KREM: Et arkitektbyrå står bak innredning og utsmykning.Vis mer

Inn i heisen. Etter fem sekunder og et ørlite sus i magen, geleider Plazas sikkerhetssjef DinSide Reise inn i Kongesuiten i 32. etasje.

- Her har blant andre Bill Clinton, Boris Jeltsin, Yasir Arafat, Mick Jagger, Pavarotti og Thailands kronprins bodd, forteller sikkerhetssjef Thore Næss.

Billedspesialen starter med biblioteket der du finner litteraturklassikere av alle slag.

Ikke for Jørgen Hattemaker

Å leie den 350 kvadrameter store herligheten i toppetasjen, på Oslos høyeste bygg koster 40.000 kroner per døgn.

- Hverken en lottomillionær eller et utrikningslag på ti som går sammen om å leie suiten, får anledning til det. Det er mye verdifullt i suiten, og dessuten skal det være litt mystikk forbundet med den, forklarer sikkerhetssjefen.

Sammen med markedssjef Merete Tinglum, viser han oss rundt i suiten. På veggene henger malerier av Inger Sitter og Kåre Tveter. I alle suitens seks rom står bronsestatuer, asiatiske krukker, vaser og byster. Orientalske tepper dekker gulvene. Her er det både dyrt og luksuriøst.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Størst og dyrest

Suiten har tre soverom med egne bad og garderober. I det største soverommets bad er det gjort plass for boblebad og badstue. I tillegg finnes en romslig stue, med klaver, kikkert og sittegruppe. I biblioteket står en moderne peis i bjerk. Treet i peisen er lakkert hele ti ganger.

Selvfølgelig har suiten konferanserom. Bak det mørke panelet i konferansesalen skjuler det seg elektronisk fremviserutstyr. Andre fasiliteter er kontorrekvisitarom med fax, kjøkken – som aldri har vært brukt – og et sikkerhetsrom.

Sikkert

Bak en låst dør i hallen ligger sikkerhetsrommet.

- Dit får du nok ikke gå inn. Da ville sikkerhetsopplegget vårt sprekke, sier sikkerhetssjefen.

- Både Utenriksdepartementet og overvåkningspolitiet er kjent med suiten vår. At vi kan stenge av de seks øverste etasjene, gjør at vi brukes ved statsbesøk og lignende, forklarer Merete Tinglum.

Hun viser oss biblioteket der Oslo-avtalen ble forhandlet frem.

Det er ikke hvem som helst som får ta inn på Plazas kongesuite. Her finnes nemlig antikviteter og kunst av nyere dato.
Det er ikke hvem som helst som får ta inn på Plazas kongesuite. Her finnes nemlig antikviteter og kunst av nyere dato. Vis mer

- I disse stolene samtalte Yasir Arafat, Yitzhak Rabin og Uri Savir. Jeg renskrev den gangen Uri Savirs tale, forteller Tinglum.

Høyt og lavt

Ifølge Radisson SAS Plaza Hotels markedssjef kostet det i 1990 et sted mellom tolv og femten millioner kroner å innrede Kongesuiten. Arkitektfirmaet Aavik og Helling ble hyret til å innrede hotellets suiter. (For øvrig samme firma som innredet designersuiten på Royal Christiania.) Dette firmaet har også stått for innkjøp av møbler og antikviteter. Gjestelisten viser at innredningen har slått an. Presidenter, prinsesser, og celebriteter har funnet veien til Plazas toppetasje.

- Da Thailands kronprins bodde her, krevde han at kun thailandske kvinner skulle gjøre rent. Heldigvis er våre vel 350 ansatte av hele tretti forskjellige nasjonaliteter, så det var ikke noe problem, forteller Næss.

Han forteller også om den kvinnelige iranske eksilpresidenten som bodde her med sitt kvinnelige hoff.

- Hele suiten måtte vaskes på nytt, da det viste seg at en mann, hadde vært innom.

Verdt pengene?

Suiten som har huset presidenter og prinser, virker forlokkende på noen og hver. Plazasuitens utvalg av bøker, kunst, persiske tepper, paneler, skinntrukne tak, og moderne møbler, imponerer selv en blasert suitereporter.

DinSide Reise har forståelse for at hotellet belaster regningen med 40.000 kroner per døgn. Men nettopp av den grunn skjønner vi også at de 300 kvadratmetrene kun blir brukt tretti ganger i året.

DinSide sjekker luksusfaktoren i hovedstaden

Vi har besøkt flere av hovedstadens største hoteller i jakten på uhørt luksus.

Forrige uke besøkte vi Holmenkollen Park Hotell Ricas trehundresuite. Tidligere har vi sett på Hotel Bristols skuddsikre suiter, Grand Hotels Milleniumssuite, Hotel Continentals Royalsuite og Royal Christianias to år gamle designsuite.

Neste uke sammenligner vi de seks flotte Oslo-suitene i DinSide Reises harde luksussuitetest. I mellomtiden kan du sjekke ut bildene fra Plaza og de andre suitene, og gjøre deg opp din egen mening.

Ut på tur?

Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.