40 nye veistrekninger er fredet

Alt fra gamle steinbruer til firefelts motorvei.

Lierbakkene, en del av E18 mellom Oslo og Drammen, er nå fredet. Foto: Vegvesenet
Lierbakkene, en del av E18 mellom Oslo og Drammen, er nå fredet. Foto: VegvesenetVis mer

Riksantikvaren og Statens Vegvesen har fredet 40 nye veistrekninger. Blant de 40 finner vi et vidt spenn av veistrekninger - fra den dramatiske Atlanterhavsvegen med sine flotte broer, til en motorveistrekning mange av oss kjenner, der vi kan trille avgårde i fri med en fart på godt over 100 km/t -Lierbakkene, altså E18 mellom Oslo og Drammen.

Du kan jo spørre deg hvordan en ikke spesielt vakker firefelts motorvei kan bli fredet. Men Riksantikvaren og Vegvesenet har sin begrunnelse:

Det har vært vei her siden 1665, nemlig Paradispakkene, som allerede er fredet. Motorveien, som ble bygget i 60-årene, er en av de første i landet, og ble på 70-tallet utvidet til firefelts motorvei med midtdeler, noe som var nytt på den tiden. Vegvesenet mener videre at veien er godt plassert i terrenget, og gir en god kjøreopplevelse.

Fra Berbyvegen i Halden kommune. Foto: Vegvesenet
Fra Berbyvegen i Halden kommune. Foto: Vegvesenet Vis mer


Dette er Norges vakreste bilturer

Lierbakkene er ikke eneste motorveistrekning som nå er fredet. Det er også Sonsvegen, en del av E6 ved Vestby i Akershus. Denne veistrekningen er fra 1999, og dermed ganske moderne med voller og beplantning på sidene.

Vel, det var to av de mer overraskende veistrekningene som er fredet. En strekning som det virker mer naturlig å frede for oss som ikke er eksperter på veibyggingshistorie, er Berbyvegen i Halden kommune, som opprinnelig er dra 1880-årene. Den er bygget som en chaussé, og det er brukt stabbesteiner av Iddefjordsgranitt langs veien.

Se fullstendig liste over de 40 veistrekningene her

Atlanterhavsvegen er en av landets mest spektakulære veistrekninger, og også nasjonal turistveg. Foto: Bård Løken/vegvesenet
Atlanterhavsvegen er en av landets mest spektakulære veistrekninger, og også nasjonal turistveg. Foto: Bård Løken/vegvesenet Vis mer