Selv om fire av ti sier de vil slippe barn i kabinen, opplever SAS sjelden klager på barnebråk ombord. Foto: SAS
Selv om fire av ti sier de vil slippe barn i kabinen, opplever SAS sjelden klager på barnebråk ombord. Foto: SASVis mer

4 av 10 vil ha barnefrie fly

Unger som gråter og løper i midtgangen er ikke populært.

Det er ingen i dag som synes det er veldig gøy å fly, kanskje med unntak av dem som har råd til førsteklassebillett. Det er trangt, det er tildels kjedelig og maten er sjelden noe å skryte av.

Men det verste for mange passasjerer er å dele flykabinen med barn. Det kommer frem av en ny undersøkelse Norstat har gjort for Finn Reise. Der svarer fire av ti at de vil skånes fra ungebråk når de er ute og flyr.

Åtte prosent av de spurte ville ha helt barnefrie fly, mens 22 prosent mente det holdt å lage barnefrie soner ombord i kabinen. Ti prosent synes begge løsninger er gode.

Det skal også sies at 52 prosent ikke synes noen av forslagene var noe særlig. Åtte prosent var usikre.

Tok flyselskap til retten pga. hylende unge

Vurderer mulighetene

Barnefri ferie eksisterer allerede. Apollo har egne voksenhotell der barnefamilier ikke får bo.

- Det gjenstår å se om vi også innfører dette på fly. Det skjer i så fall fordi vi vil tilby de reisende ”det lille ekstra”, dersom de ønsker det, sier Helen Begby, informasjonssjef i Apollo, i pressemeldingen fra Finn Reise.

Få klager

SAS registrerer få klager på at barn bråker om bord i flyet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det skjer ikke så ofte, så vi kommer ikke til å lansere en slik løsning. Hos oss er det dessuten flere barn som reiser alene, uten at det er noe problem. Hvert år fraktes rundt 55.000 barn inn og ut av Norge uten reisefølge, sier Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS i pressemeldingen.

Det er spesielt de yngste i undersøkelsen som kunne tenke seg ”voksenfly”; 49 prosent av de spurte under 30 år var positive til dette.

Det er nok ganske urealistisk at noen flyselskaper vil operere med egne voksenfly. Det er lite sannsynlig at det vil lønne seg økonomisk. Barnefrie soner er nok mer aktuelt. Slik det fungerer i dag, pleier familier med små barn å plasseres fremme i flyet, så hvis du vil unngå å få unger som medpassasjer, skaffer du deg et sete lenger bak.

Men dette er ingen gyllen regel, er flyet fullt, og barnefamilien sjekker inn sent, kan du godt havne midt i barneskrålet selv om du setter deg bak i flyet. Det sikreste kortet er nok å skaffe seg støydempende hodetelefoner. Disse fra Bose og Sony skal være blant de beste. Og så er det selvsagt lov å håpe på at foreldrene har såpass kontroll over barna at de forstyrrer minst mulig.

Se forøvrig flypassasjerenes skikk og bruk