Vi nordmenn er reiseglade, men reiser mindre enn i fjor. Det skyldes mest sannsynlig finanskrisen. Foto: Colourbox
Vi nordmenn er reiseglade, men reiser mindre enn i fjor. Det skyldes mest sannsynlig finanskrisen. Foto: ColourboxVis mer

289.000 reiste hit i årets tre første måneder

Nei, det er ikke Spania.

Nordmenn er et reiseglad folk, og Spania er storfavoritten. Men, i løpet av 1. kvartal 2009 var det ikke sangria og strand som lokket flest nordmenn.

Nei, for mens 139.000 dro til Spania, reiste hele 289.000 nordmenn på tur til Sverige. Det viser tall fra SSB.

Og de 289.000 reisene er ikke inkludert dagsturer på harryhandel til Strömstad. Vi snakker om overnattingsturer.

Spania er totalt sett det største utenlandsreisemålet for nordmenn. På andreplass kommer dejlige Danmark. Sverige har tredjeplassen, men første kvartal var det altså landet over kjølen som lokket flest. Som nevnt reiste 139.000 til Spania, mens 86.000 valgte Danmark.

På ferie i Sverige

Kommer du til å reise til Sverige i år? (Avsluttet)
Ja, har planer om det 117
Nei, ingen planer om det 96
Jeg har allerede vært der 82
Kanskje, kursen er jo veldig bra 41
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det som lokker folk til Sverige er nok den svake svenske kronen. Per i dag koster 100 svenske kroner rundt 83 norske kroner. Da får du ganske mye ferie for pengene.

Hvor de 289.000 sverigeturene gikk, sier SSBs reisestatistikk noe om. På vinterstid er det sikkert skisentre som Åre og Sälen som lokker, mens storbyer som Stockholm og Göteborg sikkert også har stor apell.

Vi reiser mindre

289.000 er mange reiser, men SSBs reiseundersøkelse viser faktisk at vi reiste mye mindre i 1. kvartal 2009 sammenlignet med samme periode året før. SSBs statistikk viser at antall utenlandsreiser gikk ned med hele 19 prosent. Totalt sett gikk antall feriereiser ned med ni prosent. Nordmenn gjennomførte i alt 4,78 millioner overnattingsreiser. Det er åtte prosent færre enn i 1. kvartal 2008.

I alt 1,94 millioner personer, eller 54 prosent, i aldersgruppen 16-79 år dro på overnattingstur i 1. kvartal 2009.

Reiser kortere, bor hos kjente

SSB sier ingenting om hva som er årsaken til nedgangen, men det er veldig sannsynlig at finanskrisen har påvirket folks reisevaner. Antall overnattinger på reisene våre gikk mer ned enn tallet på reiser, noe som viser at vi foretok kortere reiser enn i samme periode i fjor.

Dersom vi reiser innenlands, er det som regel bil som er fremkomstmiddelet (for 65 prosent av reisene var bil transportmiddelet). Statistikken til SSb viser dessuten at flere enn før valgte å overnatte privat, altså hos venner og familie, i 1. kvartal 2009 sammenlignet med 1. kvartal 2008.