2,8 millioners campingluksus

Nyheter og godbiter fra årets campingmesse på Lillestrøm.

Concorde Liner. Imponerende touch-kodelås på døren ...
Concorde Liner. Imponerende touch-kodelås på døren ... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er klart for Norges største caravanmesse, på Norges Varemesse på Lillestrøm. Mange av årets nyheter og luksusprodukter innenfor caravan og camping har tatt veien opp fra verdens største messe i Düsseldorf i Tyskland.

Se campingnyhetene fra Düsseldorf

Vi har besøkt den norske campingmessen og sjekket ut noe av det du kan se på Lillestrøm i helga. Du kan se noen av nyhetene samt noe av det dyreste, største og mest luksuriøse i bildespesialen nedenfor.

Blir det mer harry nå ... Sjekk mannebobilen

Årets dyreste

Årets campingmesse dekker tre haller på Norges Varemesse - eller 26.000 kvadratmeter - og er noe mindre enn fjorårets messe. Den dyreste modellen som du kan se på Lillestrøm i helgen, er en Concorde Liner 990ms. Denne bilen, som du også kan se på bildet øverst i artikkelen og på flere bilder i bildespesialen, koster den nette sum av 2,8 millioner norske kroner. Dette er toppmodellen fra Concorde.

Concorde Liner. Imponerende touch-kodelås på døren ...
Concordes Liner med en prislapp på 2,8 millioner. Nedfellbar seng i front.
Concordes Liner-modell, når sengen i front er heist opp under taket.
Lasterom på Concordes Liner. Den kan også fås med garasje.
Concorde Carisma med garasje i hekken.
Frankia - med mulig innredning.
Frankia er alene om 5. sete som kan vendes og brukes som sete under kjøring (nede til høyre).
Frankia - mulige innredningsløsninger
Denne kan du altså sette meier på og dra etter snøscooteren: Solifer A366
Solifer A366 koster 180.000 kroner.
Polar Camper: Settes på pickup.
Polar Camper: 230.000 kroner
"Spikertelt" som passer til vogna. Solifer, med varme, lys, etc..
Soverom for barna
Cabby Blackline, limited edition: 325.900 kroner
Cabby 740: 399.750 kroner
Camp-let: Henger som slås opp til telt, med kjøkken og soveplass
Dethleffs Beduin 950 - eller 9,5 meter lang Dethleffs ...
Dethleffs Beduin 950: 599.000 kroner
Adria Alpina 743: 282.500 kroner
Det trenger ikke være hvitt og traust ...
Kabe Royal Hacienda 1000


- Av Liner-modellen går det 5-6 biler i Norge, fra Sortland i nord via Trøndelag til Vestlandet, forteller Sturle Sand, som er produktansvarlig for Concorde i Norge.

- Tror dere at dre kommer til å selge mange av denne på messen?

- Du skal ikke se bort i fra det, vi gjorde det i fjor, forteller Sturle Sand.

- Hva er en typisk Concorde Liner-kunde?

- Det kan være en som har solgt Princessen sin, Sunseekeren sin (båter, red. anm.), eller som har solgt hytta si. Jeg vet ikke om det er en typisk bruker på det, men det er nok noen som bruker bobilen mer enn i helgene. De bruker det mer som en hytte, og kjører gjerne med den til Spania og bor der i seks-sju måneder, sier Sand til DinSide.no.

Ifølge Sand ser de et klart tegn på at folk kvitter seg med båtene sine og kjøper caravan - og for denne kundegruppen er ikke 2,8 millioner mye penger ...

Mest solgte bobiler (Antall solgte hittil i år)
MerkeAntall
Bürstner154
Challenger117
Dethleffs117
Hymer111
Rapido98
Hobby72
Adria55
Solifer53
Rimor45
TEC36
Mest solgte campingvogner (Antall solgte hittil i år)
MerkeAntall
Hobby1148
Adria335
Kabe290
Dethleffs219
Knaus202
Bürstner125
Cabby105
Polar83
Solifer77
Caravelair72Det går cirka 150 biler av merket Concorde i Norge. Det er altså ikke det bestselgende merket på det norske markedet. Hvilke bobil- og campingmerker som selger best her til lands, kan du se i tabellene til høyre - som viser salgstall hittil i år.

Konkurrenten

En annen produsent i premiumsegmentet, er Frankia. Dette er ikke hyllevare; her spesifiserer og setter du selv sammen akkurat den bobilen du vil ha, ut i fra et sett med valgfrie moduler. Den absolutt største av Frankia-modellene er Royale, hvor du kan få plass til en 4-seters bil i garasjen i bagasjerommet på bobilen. Men frykt ikke: Det finnes også modeller med garasjer som er mindre, og som rommer kun en 2-seters bil - som eksempelvis en Smart.

Frankia er en av hovedkonkurrentene til den tidligere nevnte Concorde, men den dyreste Frankia-modellen du kan se på messen matcher ikke Concordes 2,8 millioner i pris; den dyreste utstillingsmodellen på messen er kun halve prisen - men om du virkelig vil slå til med en dugelig bobil som naboen ikke har sett maken til, har du en mulighet ved å bestille en RNB. Her slipper du å forholde deg til forhåndsbestemte moduler, men tegner ganske enkelt utkast til en vogn slik du ønsker deg den, og så justerer og sjekker produsenten dette opp i mot ulike krav som stiles til denne typen produkter - og så får du faktisk din helt egentegnede bobil hjem ... Pris? Ifølge Bjørn Kallevik, som er importør av Bvaria, Frankia og RNB, så kan du få en egentegnet RNB for fra halvannen/to til fem-seks millioner norske kroner.

- Hva er det dere selger mest av?

- I volum er det de rimeligere modellene, som Pilot, men fram til i fjor har vi solgt det vi har fått tak i av Frankia-modeller, forteller Bjørn Kallevik, daglig leder i Kabas as. Leveringstiden på en Frankia er cirka fire måneder.

Vogn på scooteren?

En nyhet i den andre enden av prisklassen, er en 3,6 meter lang lettvekter fra Solifer. Med en vekt på kun 700 kilo, kan den dras av de fleste biler - og ikke nok med det: Når veien slutter og vissa venter, kan du feste meiene, hekte den på snøscooteren og dra avgårde. Strøm får du fra batteri, så her er det uante muligheter til å finne en uforstyrret pass - alt innenfor lovens grenser, selvsagt.

- Vi bruker alltid å ha et bra salg på messa, vi forventer å selge kanskje 30-40 enheter, forteller Arild Olstad i Soliferpolar, som altså importerer Solifer og Polar til Norge.

Det er mange av forhandlerne som har spesielle messetilbud. I tillegg er det muligheter for å presse forhandlerne for pris - da det jo bare er å gå til konkurrenten på den andre siden av hallen om ikke førstemann gir deg et godt tilbud ...

Caravanmessa er åpen fom. torsdag 10. september tom. søndag 13. sept.