<b>FÅR IKKE FLY I EU:</b> Meridian Airways fra Ghana er ett av de mange hunde flyselskapene som er svartelistet og ikke får fly i europeisk luftrom.  Foto: Meridian
FÅR IKKE FLY I EU: Meridian Airways fra Ghana er ett av de mange hunde flyselskapene som er svartelistet og ikke får fly i europeisk luftrom. Foto: MeridianVis mer

279 flyselskaper har flyforbud

Sjekk EUs svarteliste før du bestiller sommerens flyreise. Ikke fly med disse selskapene.

EU-kommisjonen har siden 2006 offentliggjort lister med flyselskap som ikke tillates å fly i Europa. Dette er flyselskap som ikke oppfyller de internasjonale sikkerhetsstandardene.

Forbudet betyr at de flyselskapene det gjelder verken får ta av eller lande på flyplasser innenfor EU-land. Men flyselskapene kan alltids fly innenriks eller til andre ikke-EU-land, så lenge de har godkjenning fra sitt eget land.

Dersom du skal fly innenriks eller mellom land utenfor EU, kan det lønne seg å sjekke EUs svarteliste før du bestiller.

Nå har EU-kommisjonen publisert en rykende fersk liste, den 19. i rekken, med flyselskap som altså forbys å trafikkere europeisk luftrom. Totalt er det nå snakk om 279 flyselskaper fra 21 stater, som har flyforbud i europeisk luftrom. Dette er seks flere flyselskaper enn på EU-kommisjonens forrige oppdatering av svartelista, som kom i november i fjor.

Se hele listen: Disse flyselskapene er svartelistet i EU

Svenskene svartelister forbruker-verstinger

Det svenske forbrukermagasinet Råd&Rön oppdaterer jevnlig sin svarteliste over selskaper som ikke følger Allmänna reklamationsnämndens avgjørelser om hvordan tvister med forbrukere bør løses.

Ryanair er en gjenganger blant flyselskapene på den svenske svartelisten. Den nylig oppdaterte listen viser at det flyselskapet igjen har unnlatt å følge en rekke avgjørelser fra nemnden.

Mange fra Afrika og Asia

De forbudte flyselskapene på EUs svarteliste er for det meste fra Afrika og Asia, og som du kan se av listen hos EU-kommisjonen, er det altså flyselskaper fra 21 land.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se hele listen: Disse flyselskapene er svartelistet i EU

Den oppdaterte svartelisten fra EU-kommisjonen, omfatter alle flyselskap - til sammen 279 - som er sertifisert fra de samme 21 landene, som nå har totalt driftsforbud innenfor EU.

Dette er flyselskaper fra disse landene:
Afghanistan, Angola, Benin, Republikken Kongo, Demokratiske republikken Kongo, Djibouti, Ekvatorial-Guinea, Gabon (med unntak av tre flyselskaper som driver virksomhet under visse vilkår og begrensninger), Indonesia (med unntak av seks selskap), Kasakhstan (med unntak av ett selskap som driver under visse vilkår og med visse begrensninger), Kirgisistan, Liberia, Mauretania, Mosambik, Filippinene, Sierra Leone, São Tomé og Príncipe, Sudan, Swaziland og Zambia.

Fem individuelle selskaper:
Blue Wing Airlines fra Surinam, Meridian Airways fra Ghana, Rollins Air fra Honduras og Silverback Cargo Freighters fra Rwanda, samt Conviasa i Den Bolivariske Republik Venezuela.

Med begrensninger:
Dessuten omfatter listen 11 flyselskap som får trafikkere EU med strenge begrensninger og på visse vilkår:

Air Astana fra Kasakhstan, Air Koryo fra Den demokratiske folkerepublikken Korea, Airlift International fra Ghana, Air Service Comores, Afrijet, Gabon Airlines og SN2AG fra Gabon, Iran Air, TAAG Angolan Airlines, Air Madagascar og Jordan Aviation.

Les også: Dette øker sjansene for overleve dersom ulykken skulle inntreffe

Sviktende kontroll

Forbudene avhenger i mange tilfeller av sviktende kontroll fra de ansvarlige myndighetene i de aktuelle landene hvor flyselskapene hører hjemme, men også på rapporter som EU-kommisjonen har fått mot de enkelte selskapene.

Merk deg at EU-listen ikke er en fullstendig liste over selskaper som ikke følger sikkerhetsreglene. Det blir kun gjort tester av selskaper som har fløyet til og fra området. Noen av flyselskapene på listen kan også godkjennes for flygninger i EU-området, men da med innleide fly og besetning.