265.000 kroners vin på Oslo Lufthavn

Selger «Chateau Mouton Rothschild» fra 1945 på avgangsbutikken på Gardermoen.

<b>DYRE DRÅPER:</b> Eksklusive «Chateau Mouton Rothschild» fra 1945 selges nå på avgangsbutikken på Gardermoen. Foto: TRN
DYRE DRÅPER: Eksklusive «Chateau Mouton Rothschild» fra 1945 selges nå på avgangsbutikken på Gardermoen. Foto: TRN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis du har drømt om å ha rødvinen «Chateau Mouton Rothschild» fra 1945 i vinkjelleren din, må du være rask.

Nå har nemlig Duty Free-butikken på avgang fått inn to ekstra flasker av vinen i sortimentet sitt på Gardermoen. Vinen koster svimlende 265.000 kroner per stykk.

– Vi har allerede solgt de to flaskene vi fikk inn sist onsdag, men vi fikk inn to til i går tidlig. Vi har en liste vi følger opp og varsler respektive om dette, slik at de ved neste korsvei kan kjøpe den når de skal ut og reise, sier Håkon Fjeld-Hansen, administrerende direktør i Travel Retail Norway AS (TRN), til DinSide.

Men her er det første mann til mølla som gjelder.

– Nei, vi holder ikke vinen av i utgangspunktet.

Les også: Dette er dyrest på taxfree-butikken

66.250 kroner i moms

«Chateau Mouton Rothschild» selges kun på avgangsbutikken, noe Travel Retail Norway AS har gjort bevisst.

– Da blir varen utførsel. Hvis kjøperen skal ta flasken med seg tilbake Norge, må de forholde seg til lovverket og fortolle den, påpeker Fjeld-Hansen.

Ifølge DinSides momskalkulator må vinkjøperen betale 66.250 kroner i moms for å kunne ta flasken med til Norge. Dette utgjør totalt en pris på 331.250 kroner. Kjøperen kan alltids nyte flasken momsfritt dersom han/hun drikker vinen i utlandet.

TØR DU?:  Slik ser Chateau Mouton Rothschild-kopiflasken ut på Gardermoen.  Foto: TRN
TØR DU?: Slik ser Chateau Mouton Rothschild-kopiflasken ut på Gardermoen. Foto: TRN Vis mer


– Jeg tviler på at de drikker den. Det er et samleobjekt. Men det er opp til hver og en hvordan de ønsker å gjøre det, forteller Fjeld-Hansen.

Travel Retail Norway AS har aldri før hatt en så dyr vin i sitt vareutvalg. Vinprisene ligger fra 60 kroner opp til 10.000 kroner for de dyreste. TRN tok inn disse vinene for å se hvordan markedet reagerte, men også i forbindelse med at de nylig har pusset opp butikken.

– Vi fikk bra respons på fredag, da kunne vi ha solgt seks flasker. Vi kunne også ha solgt to til på lørdag, opplyser Fjeld-Hansen.

Les også: Dette handler nordmenn på taxfree

Kopiflaske i butikken

Det er likevel ikke mulig å finne de eksklusive vinflaskene i butikken.

– I butikken har en dummiebottle, en kopi av flasken, som er utstyrt med skilt og informasjon. Flaskene ligger riktig temperert og låst inne i bakrommet. De som er interessert, må henvende seg til selgeren i butikken, sier den administrerende direktøren.

Hvem er det som kjøper så dyr vin?

– Det er privatpersoner, som har ryddig økonomi og som ser på dette som en investering. Dette er et samlerobjekt, forteller Fjeld-Hansen.

Heidemann, eier av TRN, har kjøpt 12 flasker totalt. Hvis du ikke får tak i vinen på Gardermoen, kan du kanskje være heldig på flyplassen i Frankfurt eller i Istanbul.

1945 blir sett på som den beste årgangen i Bordeaux av vinkjennere.

– Vinen scorer 100 poeng av 100 mulige i vintester, opplyser Fjeld-Hansen.

Hvis du synes 265.000 kroner er i drøyeste laget, er det langt fra det dyrest som har blitt solgt på en taxfree. I fjor kjøpte en mann en Dalmore-whisky til over en million på flyplassen i Singapore. Nærmere bestemt 1.128.500 norske kroner.

Den dyreste cognac-flasken på OSL er «Courvoisier L’ Essence», som koster 17.759 kroner.

Shopper du ulovlig?

Det er et par ting du bør tenke på før du kaster deg over en svinedyr taxfree-flaske eller ordinær flaskevare i utlandet.

Dersom du har vært ute av Norge i minst 24 timer, kan du bare ta med deg varer til en samlet verdi av 6.000 norske kroner toll- og avgiftsfritt. På en dagstur utenfor Norge kan du kun ha med deg varer til en verdi av 3.000 kroner.

Overskrider du denne grensen kan du selv bestemme hvilke varer du må betale toll og avgifter for, men dersom det er verdien av én vare som er større enn denne grensen, må du betale både toll og avgifter for hele verdien av varen, ifølge Tollvesenet.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!