20 tips for en ransfri ferie

Vi har samlet ekspertenes tips til en ransfri ferie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

1. Ikke reis med hele reisekassen i kontanter. Bruk kredittkort/reisesjekker. Du får kun erstattet en maksimal sum med kontanter (3.000 NOK hos Europeiske).

2. Ha alltid små pengebeløp tilgjengelig. Når du skal betale for en kopp kaffe eller en bussbillett – bruk småpenger. Drar du opp en fet lommebok og betaler med store sedler, legges du merke til – og du blir mer utsatt for tjuver.

3. Bær ikke alle kredittkort på deg. Det er smart å ha kanskje ett på seg, og ett i hotellsafen, dersom noe skulle skje.

4. Ha ikke mer enn en dagskasse med kontanter på deg; du ha mye på deg, fordel pengene.

5. Ikke la kostbart fotoutstyr eller annet av verdi ligge i bilen eller på hotellrommet.

6. Ikke la bagasje stå uten tilsyn. Når du reiser med buss; ha håndbagasjen under oppsikt når folk går av.

7. Legg ikke verdisaker i bagasje som skal sendes.

8. Legg verdisaker, pass og billetter i en bankboks eller hotellets safe.

9. Tar du taxi med masse bagasje; gå ikke ut før taxisjåføren. Er dere flere i bilen – la en sitte igjen til taxisjåføren og bagasjen er ute. Det har hendt at taxisjåfører har kjørt av gårde med bagasjen, og turistene har stått tilbake på fortauet.

10. Hotellinnbrudd skjer ofte når folk ligger og sover. Lås inn verdisaker i hotellets safe. Dersom du har verdisaker på rommet - bruk trippel innlåsning: låst veske i låst skap i låst rom.

11. Vær alltid oppmerksom på omgivelsene. Se opp for påtrengende fremmede – også barn. Store folkemengder er yndlingssted for tjuvene.

12. Legg flashy smykker, ting av affeksjonsverdi og dyre klokker hjemme. Forsøk å smelte inn i den øvrige folkemengden.

13. Noter hva du har med deg på reisen, det vil være til hjelp hvis noe går tapt.

14. Ta ikke verdigjenstander eller mye kontanter med på stranden. Legg ikke lommeboken igjen på stranden når du går og bader.

15. Heng ikke vesken eller jakken på stolen når du danser på diskoteket.

16. Ha aldri verdisaker i ryggsekken. Gå ikke nær kjørebanen mens du bærer håndvesken på den siden som vender mot kjørebanen. Ta et godt tak i veskene dine når noen vender seg mot deg.

17. Lever ikke bagasjetalongen fra deg uten å få bagasjen utlevert.

18. Dersom du ferdes med bil: Vær oppmerksom på landeveisrøvere, som gjerne holder utkikk på rasteplasser og bensinstasjoner. La aldri bilen stå ulåst med nøkkelen i, selv om du oppholder i nærheten og ser bilen. Se opp for ”velmenende hjelpere” langs landeveien som for eksempel kjører opp på siden av deg og gir signaler om at det er noe galt med bilen din.

19. På chartertur: Vit at tjuvene følger med fra flyet har landet, til du er inne på fellesbussen og sjekker inn på hotellet. Kriminelle på Kanariøyene vet når og hvor flyene lander, og reiser rundt og venter på turistene.

20. Unngå lite trafikkerte steder nattestid. Gå gjerne flere sammen.

(Kilder: Informasjonssjef Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske, Finansnæringens Hovedorganisasjon og SOS International i Danmark.)

  • Videre til risikosonene.

  • Tilbake til innledningen.
  • Lyst til å diskutere?

    Besøk vårt debattforum!