20 nyttige reisetips

Lær noen enkle triks for å lette reisen, som mange ikke en gang tenker på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


DinSide Reise har mange skribenter ute på tur som til stadighet snapper opp finesser som kan forbedre reiseopplevelsen. Disse rådene vil ikke endevende fartingen, men gi nok skulderlette til at de er verdt å lese gjennom før ytterdøra låses.

Illustrasjonsfoto: Giuseppe-Cacace/Getty Images Foto: Giuseppe-Cacace/Getty Images
Illustrasjonsfoto: Giuseppe-Cacace/Getty Images Foto: Giuseppe-Cacace/Getty Images Vis mer1: Spør!Å innhente informasjon fra andre er åpenbart, men ikke alltid like enkelt på ukjente talemål. Selv om du må bruke kroppsspråk, er mesteparten av kommunikasjonen vår nonverbal og kan ofte gi mer informasjon enn vi tror. Det er vanskelig å nyte de siste to-tre timene i buss mellom São Paulo og Rio hvis man må på do, og ikke får gå. Mangel på portugisisk forhindret skibenten fra å forstyrre føreren under turen med spørsmål om et tissestopp. Etter 40 minutter i pine, stoppet bussen i politikontroll. Som svar på et knotete framlegg om dobesøk, pekte sjåføren bak i bussen – der toalettet sto.

2: Gyldig pass? Å ha den lille røde boka i orden er så åpenbart at flere glemmer å sjekke best-før-datoen før man sjekker inn. På tur til USA i april 2003, kom undertegnede seg gjennom innsjekking, security og inn på internasjonal sone på Gardermoen med et pass som var gått ut to måneder tidligere. Etter inntreden i tax-freesonen ble datoen oppdaget av passeier ved en tilfeldighet. På en halvtime var nytt passbilde og nødpass fikset hos flyplassens politikontor. Unngå de ekstra hundrelappene og stresset – hvis du i det hele tatt har tid før flyet går. Amerikanske myndigheter er ikke alene om å nekte inngang til passasjerer med ugyldige pass. NB: Enkelte land krever at passet er gyldig et halvt år frem i tid.

3: Ha alternativ til kredittkort. Ta med et ekstra kredittkort, reisesjekker eller godkjent valuta i landet du reiser til. Amerikanske dollar fungerer så å si overalt. Et kredittkort kan mistes, bli stjålet, bli ødelagt eller nesten enda verre – plutselig ikke aksepteres. Det skjedde med undertegnede i desember ved ankomst bussterminalen i Melaka, Malaysia. Uten klingende mynt fra noen land, var kredittkortet det eneste med valutapotensiale. Minibanken på bruket fungerte, men ville, av uviss grunn, ikke akseptere VISA-kortet. Heldigvis var der en grei taxi-sjåfør som kjøpte historien, og tok turen inn til byen uten annen pengegaranti enn et kredittkort som ikke ville virke. Ved neste minibankterminal tikket heldigvis ringgit-sedlene ut.

4: Drikk vann! De aller fleste av oss drikker for lite H2O. Særlig når man reiser, er væsken sannsynligvis vårt beste drivstoff. Bedre konsentrasjon er en av mange grunner til å drikke vann. Ha med vannflaske når du reiser, eller kjøp en du kan fylle opp (i land det er trygt å gjøre så).

5: Husk nye kontakter. Usikker på hvorfor, virker medpassasjerer mer innstilt på å kommunisere enn ved andre offentlige møtepunkter. Reiser er ofte der man enklest opparbeider seg kontakter og venner. Skriv ned navn, nummer og e-postadresser for framtidig kontakt. Dette kan i mange tilfeller svært fort lønne seg om man har praktiske behov i landet eller byen din nye kontakt befinner seg i.

6: Bruk ørepropper. Støy er uønsket (høy) lyd, og kan oppstå hvor som helst, når som helst – uavhengig om du sover i et telt i jungelen eller hotell på stranda. Særlig i nattetimene er det greit å kunne vegre seg fra hørselforstyrrelser. På nattog i India før nyttår, var det middag, bursdagsfeiring, summende vifter og tilbud fra salgsmenn for diverse produkter på en gang. I de åpne sovekupéene, med sengeplasser i høyden og bredden, ville artikkelskribenten neppe sovnet uten ørepropper.

7: Ikke film (mye). Ta heller flere digitale bilder. Dette rådet har to motivasjonsfaktorer. For det første er det vanskeligere å nyte en opplevelse eller et sted om du skal filme alt og alle av interesse til enhver tid – og ikke være til stede gjennom annet enn kameraet. Dette gjelder for så vidt også digitalkamera, men ikke i like stor grad. For det andre er det mye vanskeligere å redigere og ikke minst se på eller vise levende bilder i etterkant. Folk går fortere lei lange filmstrekk enn en serie utvalgte bilder. Skal du filme, bør du heller bruke et digitalkamera for stillbilder, og ta snutter på få sekunder, der kun de aller viktigste bevegelsene fanges.

8: Skriv dagtanker (i små dagbøker eller på PC). Selv om dette selvsagt gir deg mulighet til å mimre over opplevelsene i etterkant, er det vel så mye en faktor for å få deg til å stoppe, tenke og ikke minst nyte det du sanser der og da.

>> VIDERE til tips 9-10: Overnatting

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!